Brug af mobilen uden for EU

Når du bruger mobilen uden for EU, vil det ofte være dyrere end når du ringer i Danmark eller inden for EU. Priserne vil afhænge af dit abonnement, og hvor i verden du bruger mobilen. Det er derfor en god ide at tjekke priserne i det pågældende land, inden du tager af sted, så regningen ikke løber løbsk. Du finder de gældende priser på dit teleselskabs hjemmeside.

Når du bruger mobilen uden for EU-landene

Så snart du tænder din mobiltelefon i udlandet, er du registreret på det udenlandske net.

Dit mobilselskab skal informere dig om priser for at foretage og modtage opkald samt sende sms’er, når du har forladt dit hjemland, samt informere dig om prisen for datatjenester, når du påbegynder anvendelse af disse.

I udlandet betaler du både for de opkald du selv foretager og de opkald du modtager samt en eventuel opkaldsafgift. Når du bruger din mobiltelefon i udlandet roamer du. Når du roamer, benytter du en udenlandsk mobiloperatørs net, og det skal du betale for.

Du har ofte mulighed for at vælge mellem flere mobiloperatører. Det har du, hvis dit danske teleselskab har indgået aftaler med flere udenlandske operatører om brug af deres net. I displayet på din mobiltelefon kan du se, hvilken operatør der dækker og som umiddelbart bliver tilbudt, men du har ofte mulighed for at vælge en anden, og der kan godt være forskel på priserne.

Telefonsvareren slået til

Hvis du har slået telefonsvareren til, så eventuelle opkald bliver viderestillet til den, kan det blive dyrt for dig. Du bliver nemlig opkrævet for to opkald. Et opkald til din mobiltelefon i det land du befinder dig i, og et opkald fra din mobil til telefonsvareren i Danmark. Du kan i stedet vælge at slå telefonsvareren fra, så der ikke kan lægges besked eller vælge ubetinget viderestilling. Det betyder, at samtlige opkald straks viderestilles til telefonsvareren i Danmark. Det betyder også, at du ikke kan modtage opkald i udlandet, men at du godt kan foretage opkald fra udlandet.

Prisloft på data 

Du er beskyttet mod et for højt dataforbrug uden for EU. Dataloftet på ca. 465 kr. bliver aktiveret, hvis du bruger data i udlandet og nærmer dig dataloftet. Det betyder, at der bliver lukket for brug af data, når du rammer dataloftet på 465 kr., medmindre du indgår en ny aftale om et højere forbrug med dit teleselskab. De fleste teleselskaber sender en sms med landets takster, når du rejser ind i landet, så du kan orientere dig om, hvor dyrt det er at bruge din mobiltelefon i landet.

 

Kontakt

Jane Patzy Ørum
AC-medarbejder (+45) 3392 7600