Gode råd om udlandstelefoni

Generelt
 • Tjek taksterne på dit teleselskabs hjemmeside inden du rejser. Dit teleselskab har typisk indgået aftale med flere mobiloperatører i det land, du rejser til, og der kan godt være forskel på de forskellige mobiloperatørers takster, hvordan de takserer (pr. sekund eller pr. påbegyndt minut), og hvordan dækningen er. Prisen afhænger nemlig af, hvilken operatør/hvilket mobilnet du benytter i udlandet. [LÆS MERE]
 • Manuelt valg af operatør og måden, du vælger det på, er meget forskelligt fra mobiltelefon til mobiltelefon. Yderligere oplysninger kan du få enten fra manualen eller ved at kontakte dit teleselskab.
 • Telefonsvareren udenfor EU - vær opmærksom på, om den er slået til, så eventuelle opkald måske bliver viderestillet til den. Hvis den er, kan det blive rigtig dyrt for dig, når du befinder dig i udlandet. Du bliver nemlig opkrævet for to opkald. Et opkald til din mobiltelefon i det land du befinder dig i, og et opkald fra din mobil til telefonsvareren i Danmark. Hvis du i stedet vælger at slå telefonsvareren fra, så kan der ikke lægges besked på din telefonsvarer. Du kan også vælge ubetinget viderestilling. Det betyder, at samtlige opkald til mobiltelefonen straks viderestilles til telefonsvareren i Danmark. Det betyder også, at du ikke vil modtage opkald i udlandet, men at du godt kan foretage opkald fra udlandet.
 • Telefonsvareren indenfor EU - koster dig ikke noget, hvis nogen lægger en besked på din telefonsvarer, når du befinder dig i et andet EU-land. Du vil stadig skulle betale for at aflytte beskeden.
 • Når du har tændt din mobiltelefon i udlandet er du registreret på det udenlandske net, og vil blive takseret efter udenlandsk takst.
 • Overvejer du at købe et taletidskort i udlandet, så er der flere ting, du skal være opmærksom på - bl.a. taksterne, om en evt. bindingsperiode er udløbet, om din telefon er SIM-lock åbnet, så du har mulighed for at sætte et andet SIM-kort i, og om du primært skal ringe til fastnet- eller mobilnumre i det pågældende land. 
Data
 • Data i udlandet er dyrt. Der er stor forskel på priserne fra selskab til selskab og fra land til land. Taksterne er oplyst pr. MB, men da taksterne er høje, har det også stor betydning, hvordan det afregnes fx pr. påbegyndt kB, pr. påbegyndt 10 kB, pr. påbegyndt 50 kB eller højere. 
 • Dataloft i EU betyder for forbrugerne, at teleselskaberne automatisk skal spærre for dataforbruget, når dataregningen er på 466 kroner. En sms vil gøre dig opmærksom på, at 80% af dataforbruget er opbrugt, og at loftet snart er nået.
 • Hvis du ikke har behov for data, mens du er i udlandet, så slå data fra på mobilen, så risikerer du ikke at modtage data, som du efterfølgende skal betale for.
 • Har du har behov for data, så slå om muligt data fra på mobilen, og benyt gratis hotspots/wifi, hvor du kan. Du finder disse typisk på cafeer og hoteller, og så vil det ikke koste dig noget at bruge data.
 • Data og taletidskort i udlandet kan være en fordel i nogle tilfælde. Kontakt teleudbyderen i landet og hør, hvad de kan tilbyde. Hvis du køber et taletidskort i landet, betyder det, at du får et nyt SIM-kort med et nationalt nummer.
Telefoni
 • At modtage opkald i udlandet koster penge. Du betaler udlandstakst fra den danske grænse til det sted i udlandet, hvor du befinder dig.
 • Opkald fra mobiltelefonen til en anden dansk mobiltelefon i udlandet foretages ved at taste landekoden (+45) + nummeret. Du betaler for at foretage opkaldet, og den, du ringer til, betaler for at modtage opkaldet.
 • Opkald fra mobiltelefonen internationalt dvs. til en fastnettelefon eller en mobiltelefon (ikke en dansk mobiltelefon) i det pågældende land sker ved blot at taste nummeret (uden landekode).
 • Fra et andet EU-land ringer du til de gældende priser inden for EU (roaming taksterne). Teleselskaberne er forpligtet til at afregne opkald pr. sekund efter det første halve minut.
 • Modtage SMS er som regel gratis, uanset om du befinder dig i Danmark eller i udlandet.
 • Husk når du er tilbage i Danmark at tænde mobiltelefonen, så du bliver registret i det danske net. Hvis du ikke får gjort det, vil din mobiltelefon stadigvæk være registreret på det udenlandske net, og har du været uden for EU og eventuelle opkald går til din telefonsvarer, vil de blive takseret efter udlandets takster, selv om du befinder dig i Danmark.

EU Kommissionen har lanceret et nyt websted, som kan hjælpe forbrugerne til at få den mest fordelagtige pris, når de benytter deres mobiltelefon i udlandet.

europa.eu om roaming

Kontakt

Jane Patzy Ørum
AC-medarbejder (+45) 3392 7600