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4th exploration and CO2 storage licensing round 
 
FAQ – updated on 31 January 2025 
 
In order to secure transparency during the application process, the DEA is 

providing an FAQ. Questions are numbered and answers are marked in blue italics. 

 

Q1: Is there a minimum work program required for the awarded licences? Is new 

seismic data expected to be featured in the program? 

A1: It is up to the applicants to offer an exploration work program they consider 

necessary to apply for a storage licence later on. As such, there are no minimum 

requirements. However, the DEA considers it unlikely that it should be possible to 

comprehensibly explore an area with a view to CO2 storage without acquiring any 

new seismic data. 

 

Q2: Will the list of participants in the meeting on 15 January be distributed? 

A2: A list of participants will not be distributed. 

 

Q3: Will the application undergo partial review by other authorities to ensure 

early alignment/endorsement of the planned exploration activities? 

A3: No other authorities are involved in the evaluation. However, the DEA can 

decide to involve GEUS or Nordsøfonden to help evaluate specific parts of the 

applications. The DEA can involve other authorities or initiate a hearing, but it is not 

the plan. An authority hearing is normally initiated when physical activities (e.g. 

seismic acquisition) are applied for.   

 

Q4: Will the application documents be made public?  

A4: The application documents will not be made public. However, it is possible to 

apply for access to documents. In that case, the DEA can consult with relevant 

parties before making a decision when processing the access request. Licences 

granted will be made public, including the work program. 

 

Q5: Can an applicant be a foreign entity? 

A5: Yes. Being a Danish entity is not a requirement. 

 

Q6: Are bid bonds required? 

A6: No, Bid bonds are not required, but the suggested work program is considered 

binding. If the licensee does not comply with the items in the work program, the 

DEA may issue orders or fines, or the licence may be withdrawn. It follows from 

section 36, subsection 2 of the model licence that if any part of the work program is 

not carried out when relinquishing the licence, the licensee shall (unless the 

competent authority grants a derogation thereof) pay to the Exchequer an amount 

equal to what the fulfilment of the obligations would have cost. 
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Q7: Can you apply for more than one licence area? 

A6: You can apply for one or more licence areas tendered. A dedicated work 

program is required for each applied licence area. The applications must also 

amongst other demonstrate sufficient technical and financial capacity for the total 

number of licence areas applied for. 

 

Q8: There is a discrepancy between the “Guarantees” sections in the Danish and 

English versions of the Letter of Invitation. 

A8: The English version of the Letter of Invitation has been updated on the website 

to remove the discrepancy. The sentence “In general, the guarantee must be from 

the ultimate parent company to the company that is to take part in the licence, and 

this must usually be a restricted guarantee in terms of time and amount” has been 

corrected to “In general, the guarantee must be from the ultimate parent company 

to the company that is to take part in the licence, and this must usually be a 

unlimited guarantee in terms of time and amount”. 


