Oversigt over lovgivning
En stor del af den danske lovgivning inden for energibesparelser stammer fra EU-lovgivning, som eksempelvis Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet, mens den nationale linje i høj grad er lagt i Energiaftalen fra 2012 og i den nyeste Energiaftale fra 2018. I det nedenstående er en oversigt over centrale love og regler på området.
Energiaftale 2018
Regeringen indgik 29. juni 2018 en energipolitisk aftale med alle Folketingets partier.
Energiaftale 2002
SRSF-regeringen indgik 22. marts 2012 en energipolitisk aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti for perioden 2012 -2020.
Energieffektivitetsdirektivet pålægger medlemslandene at igangsætte en række konkrete energispareforanstaltninger, der ifølge EU-Kommissionen vil levere mere end 17 procent forbedret energieffektivitet i 2020.
Se Energieffektivitetsdirektivet notatet og direktivet
Implementering af EU-direktivet i dansk lovgivning er primært sket ved LBK nr. 881 af 23. august 2019 af lov om fremme af besparelser i energiforbruget (implementering af EU’s energieffektivitetsdirektiv).
EU’s direktiv om bygningers energimæssige ydeevne, også kaldet bygningsdirektivet, skal medvirke til at øge energieffektiviteten i bygninger og for produkter som olie- og gaskedler samt airconditionanlæg.
Se lovgivning:
EU’s direktiv om bygningers energimæssige ydeevne, også kaldet bygningsdirektivet, skal medvirke til at øge energieffektiviteten i bygninger og for produkter som olie- og gaskedler samt airconditionanlæg.
Læs mere om Byggereglementet og Byggelovgivningen.
EU’s energieffektiviseringsdirektiv artikel 8, hvor der stilles krav om, at alle store virksomheder skal udføre energisyn, er gennemført i Danmark ved Lovbekendtgørelse nr. 881 af 23. august 2019 af lov om fremme af besparelser i energiforbruget, samt ved Lovbekendtgørelse nr. 841 af 21. august 2019 af lov om fremme af energibesparelser i bygninger (implementering af EU’s energieffektivitetsdirektiv), og Bekendtgørelse nr. 1146 af 20. november 2019 om obligatorisk eftersyn i store virksomheder.
Målsætningen for net- og distributionsselskabernes spareindsats er fastlagt i den politiske aftale af 22. marts 2012 om den danske energipolitik i årene 2012-2020.
BedreBolig er en rådgivningsordning, som har til formål at gøre det lettere for boligejere at komme i gang med at energirenovere boligen. BedreBolig-initiativet udspringer af Vækstplan DK fra 2013, som er en bred politisk aftale mellem den daværende regering og Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.
Se lovgivningen:
Målerbekendtgørelsen stiller ubetingede krav om individuel måling af el, gas, varmt vand, varme og køling i nye bolig- og erhvervsenheder. Kravet skal være med til at motivere til et lavere ressourceforbrug.
Se bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling