Vil du udlægge elkabel på søterritoriet?

Ifølge elforsyningsloven (§ 22A) og lov om Energinet (§ 4A) kræver udlægning af søkabler til transmission og distribution af elektricitet på søterritoriet og i den eksklusive økonomiske zone samt forundersøgelser på søterritoriet tilladelse fra Energistyrelsen.

Du skal indsende en ansøgning

Ansøgning sendes til Energistyrelsen. Der er ikke noget formmæssigt krav til ansøgningen, men den skal som minimum indeholde følgende oplysninger:

  1. Projektbeskrivelse og arbejdsplan, f.eks. omfattende:
    - Kabeltype (olie – eller massekabel, spændingsniveau)
    - Typen af aktiviteter, udlægningsmetode og evt. kabelbeskyttelse (nedspuling, nedgravning, underboring, afdækning)
    - Tidsplan for arbejdets udførelse
    - Angivelse af anvendelse af evt. støjende udstyr
  2. Søkort med planlagt kabeltracé
  3. Miljøkonsekvensvurdering, herunder også for optagning af et eventuelt gammelt kabel. Vurderingen skal bl.a. afdække konsekvenser i forhold til habitatområder og Natura 2000
  4. Separat koordinatliste, der beskriver kabeltracéet (dvs. tracéets knækpunkter)
  5. Øvrige relevante oplysninger, fx:
    - eventuelle krydsninger af andre installationer, som ansøger er bekendt med
    - relevante aftaler med andre parter – f.eks. aftaler om teknisk udformning ved krydsning af andre installationer

Energistyrelsen sender ansøgningen og øvrigt materiale i høring hos relevante myndigheder samt evt. i offentlig høring, hvis Energistyrelsen vurderer, at der kan være lokale parter, der skal have kendskab til projektet.

Høringsperioden er normalt 4 uger. Såfremt nogle af høringsparterne mangler yderligere informationer for at kunne vurdere sagen, skal du udlevere sådanne supplerende oplysninger.

Du kan forvente en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på seks måneder. 

Der stilles normalt en række vilkår i en tilladelse om fx krav til placering, indretning, fjernelse af anlæg samt tekniske, miljø- og sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med etablering og drift.

Afhængig af afgørelsens kompleksitet kan der sendes en agterskrivelse med godkendelsesudkastet til alle høringsparter med kopi til dig for at sikre, at alle høringssvar er indarbejdet korrekt i godkendelsesudkastet.

Høringssvarene vedlægges godkendelsen, når den sendes til dig med kopi til høringsparterne.

Afgørelsen offentliggøres på Energistyrelsens hjemmeside, og der er 4 ugers klagefrist.

Klagefristen har i sig selv ikke har opsættende virkning på arbejdets udførelse, men skulle der komme en klage inden for fristen, vil Energiklagenævnet kunne afgøre, at klagen får opsættende virkning på arbejdets udførelse.

Gebyr for tilladelserne

Fra 1. januar 2018 skal virksomheder, der får tilladelse efter §§ 22 a og 22 b i lov om elforsyning, betale omkostningerne til myndighedsbehandling forbundet med tilladelse samt eventuelle omkostninger til tilsyn med overholdelse af vilkår i tilladelserne (lov om elforsyning, § 51 A, stk. 2).

Energinet skal tilsvarende betale omkostningerne til myndighedsbehandling forbundet med tilladelser efter §§ 4 a og 4 b og tilsyn hermed samt koordinering af tilladelser til Energinets infrastrukturprojekter af fælles interesse efter kapitel III i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 347/2013 af 17. april 2013 om retningslinjer for den transeuropæiske energiinfrastruktur (lov om Energinet, § 4 d).

Betaling udregnes pr. medgået time i Energistyrelsen og timesatsen udgør p.t. 931 kr. pr. time pr. medarbejder. Energistyrelsen udsteder en halvårlig faktura for de medgåede timer.  

Yderlige læsning

Læs   loven på retsinformation.dk
Læs bekendtgørelsen på retsinformation.dk