Global rådgivning

Danske erfaringer accelererer global grøn omstilling

Danmark står for 0,1 procent af de globale drivhusgasudledninger. Derfor kan vores nationale klimaindsats ikke stå alene, hvis vi skal gøre en forskel. Arbejdet i Global Rådgivning bidrager til at accelerere den globale grønne energiomstilling, og indsatsen er prioriteret som en del af Klimaloven.

Vores samarbejdspartnere er både statslige, regionale og lokale myndigheder fra hele verden. Sammen engagerer vi os i langsigtet energiplanlægning og effektive virkemidler, der kan bane vejen for at opnå klimamålene i Parisaftalen og samtidig skabe gode rammer for grøn vækst.
Vores partnerskaber omfatter top tre af verdens mest CO2-udledende lande; Kina, USA og Indien, en række vækst-og udviklingslande samt OECD-lande. Alle partnerskaber har det fælles formål at styrke den grønne energiomstilling og skabe varige og positive klima-, miljø og samfundseffekter.

De grønne partnerskaber implementeres i tæt samarbejde med Udenrigsministeriet, ambassaderne og Energinet, samt en række vitale danske aktører inden for grøn energiomstilling. Global Rådgivning er sammensat af medarbejdere med en bred variation af fagligheder, og i vores hverdag arbejder vi i god holdånd med holistiske anbefalinger og analyser inden for klimahandling, energiforsyning og regulatoriske virkemidler. Vi er et internationalt team, og en stor andel af vores udgivelser og materiale udgives på engelsk. Se vores engelske hjemmeside.

Indsats baseret på dansk best practice

Danmark er verdensførende i den grønne omstilling. I 2023 kom 63 procent af elektriciteten i Danmark fra sol- og vindkraft, og vi har strøm i kontakten 99,99 % af tiden. Det er Europarekord. I Energistyrelsen baserer vi vores rådgivning på de erfaringer, vi har gjort os i Danmark med:

  • Langsigtet energiplanlægning
  • Integration af vedvarende energi
  • Vindenergi (særligt havvind)
  • Energieffektivitet
  • Fjernvarme

Vores partnere har forskellige tilgange og forudsætninger i forhold til at omstille energiforbruget. Det er derfor vores opgave at tilpasse en imødekommende og inddragende indsats, hvor hvert land får mest muligt ud af samarbejdet, herunder at der opbygges varig kapacitet lokalt, og at indsatsen understøtter en fair og socialt bæredygtig tilgang.

Vi deler også best practice fra den danske lovgivningsmæssige og politiske ramme. Et eksempel er den danske one-stop-shop-tilgang, hvor Energistyrelsen fungerer som én samlende koordinerende myndighed inden for tilladelser til at opføre havvindmølleparker, hvilket er en meget efterspurgt model. Med udgangspunkt i danske erfaringer kan vores partnere designe og implementere effektiv regulering, der skaber et sundt erhvervsmiljø, fremmer innovation, giver økonomisk mening, sænker forbrugerpriserne og reducerer CO2-udledningen.

Download one-pager om Global Rådgivning

Lær mere om vores internationale energisamarbejder