Hvad er metanforordningen?

Metanforordningen fastlægger regler for nøjagtig måling, kvantificering, overvågning, rapportering og verifikation af metanemissioner i EU’s energisektor og for reduktion af disse emissioner. Formålet med forordningen er at reducere udledningen af metan både i EU og i de globale forsyningskæder.


Metanforordningen er vedtaget af EU (EU/2024/1787), og trådte i kraft den 4. august 2024. Forordningen finder anvendelse på efterforskning og produktion af olie og naturgas, ikke-producerende olie- og gasbrønde, transmission og distribution af naturgas, kulminer og råolie, naturgas og kul, der importeres til EU-markedet. Den indeholder bl.a.:

  • Regler om nøjagtig måling, rapportering og verifikation af metanemissioner fra energisektoren.
  • Regler om obligatorisk lækagedetektion og -reparation.
  • Forbud mod afblæsning og rutinemæssig afbrænding af metangas, med undtagelse af specifikke omstændigheder.
  • En række krav til importører af olie, gas og kul til EU, der bl.a. har til hensigt at indsamle oplysninger om, hvorvidt og hvordan eksportlande og -virksomheder måler, rapporterer og reducerer metanemissioner.
  • Krav om rapportering, måling, kvantificering og mitigering af metanemissioner fra ikke-producerende olie- og gasbrønde.

Som operatør eller importør inden for forordningens anvendelsesområde er du forpligtet til at indrapportere og overholde kravene i metanforordningen.

Læs mere om metanforordningen hos EU-Kommissionen

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål?

Du kan kontakte os i Energistyrelsen via kontaktformularen i bunden af siden.

Tidsfrister og indberetning for operatører

Som operatør inden for forordningens anvendelsesområde er du forpligtet til at overholde frister og krav, samt levere de nødvendige oplysninger, for at Energistyrelsen kan udføre opgaverne relateret til metanforordningen.

Krav til inspektion og overvågning:

Flammetårne og andre forbrændingsanordninger skal inspiceres hver 15. dag i overensstemmelse med bilag IV. Alternativt kan der anvendes fjernovervågningssystemer eller automatiske overvågningssystemer med Energistyrelsens godkendelse.

Læs mere i bilag IV

Krav til indrapportering:

Kvantificering af metanemissioner på kildeniveau, suppleret med målinger af metanemissioner på anlægsniveau, jf. artikel 12 stk. 1, 2 og 3.

Læs mere i artikel 12

Lækagedetektion og -reparationsprogram (LDAR-programmet), jf. artikel 14 stk. 1 og reparations- og overvågningsplaner samt en rapport der sammenfatter alle LDAR-undersøgelserne (LDAR-rapport), der er foretaget i det foregående år, jf. artikel 14, stk. 14.

Læs mere i aritkel 14

Afblæsnings- og afbrændingshændelser, som er forårsaget af en nødsituation eller en funktionsfejl, eller varer i otte timer eller mere inden for 24 timer som følge af en enkelt hændelse, jf. artikel 16 stk. 1.

Læs mere i artikel 16

Rapporter med oplysninger om kvantificering af metanemissioner fra alle inaktive brønde og midlertidigt lukkede brønde, samt trykovervågning herfra såfremt udtryk hertil forefindes.

Læs mere i artikel 18

Restriktioner

Rutinemæssig afbrænding og afblæsning er forbudt, med undtagelse af nødsituationer eller funktionsfejl, jf. artikel 15 stk. 1 og 2.

Læs mere i artikel 15

Udskiftning eller modernisering af flammetårne eller andre forbrændingsanordninger skal omfatte automatisk tænding eller kontinuerlig pilotbrænder og med en destruktions- og fjernelseseffektivitet på et niveau på mindst 99 %, jf. artikel 17 stk. 1.

Læs mere i artikel 17

Fristen for at indsende lækagedetektions- og reparationsprogram (LDAR-program) var den 5. maj 2025 for eksisterende anlæg, jf. artikel 14, stk. 1. Ved nye anlæg gælder det, at LDAR-programmet skal være indsendt senest seks måneder efter datoen for idriftsættelse.

Hvis der foretages ændringer i din virksomheds LDAR-program, skal du forelægge Energistyrelsen det ajourførte program så hurtigt som muligt via e-mail til metan@ens.dk.

Læs mere i artikel 14

Du skal informere om alle afblæsnings- og afbrændingshændelser senest 48 timer efter hændelsens start eller det tidspunkt, hvor din virksomhed er blevet bekendt med hændelsen, jf. artikel 16. Oplysningerne som fremgår af bilag III skal indgives til Energistyrelsen via e-mail til metan@ens.dk.

Læs mere i bilag III

Som operatør er du forpligtet til at overholde deadlines i metanforordningen for de anlæg mm., der er omfattet af din eneretstilladelse.

Du skal senest den 5. august 2025:
  • Indrapportere kvantificeringen af metanemissioner på kildeniveau for alle kilder, jf. artikel 12 stk. 1.
    Læs mere i artikel 12
Du skal senest den 5. februar 2026:
  • Indrapportere kvantificeringen af metanemissioner på kildeniveau for driftsaktiver, jf. artikel 12, stk. 2.
    Læs mere i artikel 12
  • Og hvert år derefter, indsende alle reparations- og overvågningsplaner og en rapport, der sammenfatter resultaterne af alle LDAR-undersøgelserne, der er udført i det foregående år, jf. artikel 14, stk. 14. Sammenfatning skal indeholde disse aktiviteter:
    • Antal og typer af inspektioner (Type 1 og Type 2).
    • Antal identificerede lækager.
    • Tidslinjer for reparationerne og eventuelle forsinkelser.
    • Resultater af opfølgende målinger efter reparationerne.
    • Eventuelle afvigelser fra standardprocedurer og begrundelser herfor.

      Læs mere i artikel 14

  • Overholde kravene i artikel 15 for eksisterende anlæg. For nye anlæg gælder det, at kravene skal være overholdt senest 12 måneder efter idriftsættelsen.
    Er det ikke muligt at overholde, grundet ekstraordinær forsinkelse af indhentning af en nødvendig tilladelse, en administrativ godkendelse hos relevante myndigheder eller manglende tilgængelighed af afblæsnings- og afbrændingsudstyr, skal der indsendes en detaljeret gennemførelsesplan til Energistyrelsen. Planen skal indeholde dokumentation for, at betingelserne i metanforordningens artikel 15, stk. 8 er opfyldt.
    Læs mere i artikel 15
  • Sikre, at alle flammetårne eller andre forbrændingsanordninger opfylder kravene, jf. artikel 17, stk.1.
    Læs mere i artikel 17
Du skal senest den 5. maj 2026
  • Og senest den 31. maj hvert år derefter, indsende rapport om kvantificering af metanemissioner fra alle inaktive og midlertidigt lukkede brønde, jf. artikel 18, stk. 3. Kvantificeringen skal leve op til kravene i artikel 18 og de tekniske standarder.
    Læs artikel 18
Du skal senest den 5. august 2026
  • Indsende en mitigeringsplan for de metanudledninger, der er identificeret i kvantificeringen efter artikel 18 stk. 3, jf. artikel 18, stk. 9.
    Læs mere i artikel 18
Du skal senest den 5. februar 2027
  • Indrapportere kvantificeringen af metanemissioner på kildeniveau for ikke-driftsaktiver, jf. artikel 12, stk. 2.
    Læs mere i artikel 12
  • Og senest den 31. maj hvert år derefter, indrapportere kvantificeringen af metanemissioner på kildeniveau for driftsaktiver, samt målinger af metanemissionerne på anlægsniveau, jf. artikel 12, stk. 3.
    Læs mere i artikel 12
Du skal senest den 5. august 2028
  • Og senest den 31. maj hvert år derefter, indsende en rapport med kvantificeringen af metanemissioner på kildeniveau for ikke driftsaktiver, samt målinger af metanemissionerne på anlægsniveau, jf. artikel 12, stk. 3.
    Læs mere i artikel 12

Tidsfrister og indberetning for importører

Som importør er du forpligtet til at overholde deadlines og krav, samt levere de nødvendige oplysninger, for at Energistyrelsen kan udføre opgaverne relateret til metanforordningen. 

Fristen for at indsende oplysninger vedrørende alle importer af råolie, naturgas og kul foretaget i perioden 5. august til 31. december 2024, begge dage inklusive, var den 5. maj 2025.
Hvert år derefter er fristen den 31. maj for at indsende oplysninger om import foretaget i det forrige kalenderår. Oplysningerne som fremgår af bilag IX skal indgives til Energistyrelsen via e-mail til metan@ens.dk.

Læs mere i artikel 27

Læs mere i bilag IX

Det er varekoden på toldangivelserne, der er afgørende for, om den pågældende import er omfattet af metanforordningen. I kan se varekoden på toldangivelsen i Toldstyrelsens toldsystem.

Søg om adgang til Toldstyrelsens importsystem

Har din virksomhed benyttet et fragtfirma, en speditør eller lignende, kan du kontakte dem for udlevering af jeres toldangivelser.

Som importør er du forpligtet til at overholde deadlines i metanforordningen, for den olie, gas og kul du importerer til det europæiske marked.

Du skal senest den 31. maj 2026:
  • Og hvert år derefter forelægge Energistyrelsen en række oplysninger vedr. bl.a. eksportøren, producenten og den importerede råolie, naturgas og kul foretaget i det forrige år, jf. artikel 27, stk. 1 og bilag XI.
    Læs mere i artikel 27
Du skal senest den 1. januar 2027:
  • Dokumentere, at kontrakter, som er indgået eller fornyet den 4. august 2024 eller derefter, vedrørende levering af råolie, naturgas eller kul produceret uden for EU, er underlagt overvågnings-, rapporterings- og verifikationskrav for producenter i henhold til metanforordningen, jf. artikel 28, stk. 1.
    Læs mere i artikel 28
Du skal senest den 5. august 2028:
  • Og hvert år derefter, indrapportere metanintensiteten af produktionen af råolie, naturgas og kul, som bringes i omsætning på EU-markedet, for leveringskontrakter, som er indgået eller fornyet den 4. august 2024 eller derefter. Beregning af metanintensiteten skal være i overensstemmelse med metoden fastsat i metanforordningens artikel 29, stk. 4.
    Læs mere i artikel 29

Offentliggørelser

Nedenfor finder du information, der offentliggøres i overensstemmelse med metanforordningen. 

I henhold til artikel 18 i metanforordningen er EU’s medlemsstater forpligtet til senest den 5. august 2025 at offentliggøre en fortegnelse over alle inaktive, midlertidigt lukkede, permanent lukkede eller forladte olie- og gasbrønde inden for deres territorium. 
I Danmark udarbejdes og ajourføres denne brøndfortegnelse af Energistyrelsen med bidrag fra operatørerne. Operatørerne leverer oplysninger om brønde, der er omfattet af deres eneretstilladelser.
Den samlede brøndfortegnelse, individuelle integritetsvurderinger for permanent lukkede og forladte brønde samt et kort med overblik over brøndenes placering og stamdata kan fra 5. august 2025 tilgås i nedenstående afsnit.

Inaktive, midlertidigt lukkede, permanent lukkede eller forladte olie- og gasbrønde er i metanforordningen defineret som nedenfor, jf. artikel 2 stk. 38-40:

  • Inaktiv brønd: En olie- eller gasbrønd eller et olie- eller gasbrøndområde til efterforskning eller produktion, onshore eller offshore, hvor der i mindst ét år ikke har fundet efterforsknings- eller produktionsaktiviteter sted, med undtagelse af midlertidigt lukkede brønde og permanent lukkede og forladte brønde.
  • Midlertidigt lukket brønd: En olie- eller gasbrønd eller et olie- eller gasbrøndområde til efterforskning eller produktion, onshore eller offshore, hvor der er installeret brøndbarrierer for midlertidigt at isolere produktionsbeholderen, og hvor der stadig er adgang til brønden.
  • Permanent lukket og forladt brønd: En olie- eller gasbrønd eller et olie- eller gasbrøndområde til efterforskning eller produktion, onshore eller offshore, som er blevet lukket og ikke vil blive taget i brug igen, hvor al driften er blevet indstillet, og hvor alle installationer, der er forbundet med brønden, er blevet fjernet i overensstemmelse med de gældende reguleringsmæssige krav, og hvor der kan fremlægges dokumentation, jf. bilag V, del 1, punkt 3.

Metanforordningens bilag V del 1 pkt. 1 stiller krav til at følgende informationer skal være indeholdt i fortegnelsen over inaktive, midlertidigt lukkede og permanent lukkede og forladte olie og gas brønde.

  • Operatørens, ejerens eller rettighedshaverens navn og adresse.
  • Brøndens eller brøndområdets navn, type og placering med angivelse af, om der er tale om en inaktiv brønd, en midlertidigt lukket brønd eller en permanent lukket og forladt brønd.
  • Et kort over brøndens eller brøndområdets afgrænsning, hvis det er muligt.
  • Resultaterne af foretaget kvantificering af metanemissioner til luft og vand.

Metanforordningens bilag V del 1 pkt. 2 stiller krav til at følgende informationer kan være indeholdt i fortegnelsen over permanent lukkede og forladte olie og gas brønde.

  • Datoer for første boring og sidste driftsaktivitet.
  • Retning (vertikal, horisontal og devierende).
  • Brøndens totale dybde.
  • Om der er indtruffet bemærkelsesværdige hændelser under boreprocessen, f.eks. "kicks".
  • Om brønden har været i forbindelse med gas med betydelige mængder af svovlforbindelser (sur gas) eller spor af svovlforbindelser (sød gas).
  • Seismiske data for brønden i de øverste 1000 m af boringsforløbet i en radius af 1000 m.
  • Den seneste rapport om vurdering af brøndens integritet.
  • Om brønden er en efterforsknings- eller produktionsbrønd.
  • Om brønden har været i forbindelse med overfladenære gaslommer, overfladenære gaszoner eller zoner med tab af borevæske.
  • Om brønden er onshore (angiv, om der er tale om byområde, landdistrikt eller andet) eller offshore (angiv vanddybde).
  • I tilfælde af offshorebrønde oplysninger om eventuelle forhold på havbunden, som kan bidrage til metanmigration gennem vandsøjlen.
  • Oplysninger om status for brøndens livscyklus (aktiv, inaktiv, forseglet borehul, afviklet på overfladen osv.)
  • Om afviklede brøndes brønddæksler har afblæsning.

Metanforordningens bilag V del 1 pkt. 3 stiller krav til at følgende informationer skal være indeholdt i fortegnelsen over permanent lukkede og forladte olie og gas brønde.

  • De seneste kendte målinger eller den seneste kendte kvantificering af metanemissioner til luft og vand, hvis sådanne foreligger
  • Oplysninger, som angiver, at den relevante kompetente myndighed har certificeret, at den pågældende brønd eller det pågældende brøndområde opfylder kriterierne i artikel 2, nr. 40)
  • Dokumentation, der er tilstrækkelig til at påvise, at der ikke er metanemissioner fra brønden eller brøndområdet, herunder emissionsfaktorbaseret eller stikprøvebaseret kvantificering eller pålidelig dokumentation for permanent isolering under overfladen i overensstemmelse med standarden ISO 16530-1:2017:
    • I.    For alle brønde, der er permanent lukkede og forladte den 3. august 1994 eller derefter.
    • II.    For alle brønde, der er permanent lukkede og forladte inden den 3. august 1994, hvis en sådan dokumentation foreligger.

Brøndfortegnelse over alle inaktive, midlertidigt lukkede og permanent lukkede og forladte olie og gas brønde på dansk territorium, som indeholder information specificeret i metanforordningen, offentliggøres den 5. august 2025.

Som et bidrag til offentliggørelsen af brøndfortegnelsen, har Energistyrelsen udviklet en kortportal. 
Kortportalen offentliggøres den 5. august 2025.

Metanforordningens bilag V stiller krav om, at der for endeligt lukkede og forladte brønde (PPA-brønde) skal offentliggøres dokumentation, der er tilstrækkelig til at påvise, at der ikke er metanemissioner fra brønden eller brøndområdet.

Brøndvurderinger:

Brøndvurderingerne kan tilgås og downloades fra den 5. august 2025.
 

Love og regler for metanforordningen

Her finder du en oversigt over de centrale love og regler samt information om gebyr til dækning af de administrative omkostninger der er forbundet med Energistyrelsens opgavevaretagelse efter metanforordningen.

På EU-Kommissionens hjemmeside kan du finde yderligere information, vejledningsmateriale og retsakter.

Læs mere på EU-kommissionens hjemmeside

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2024/1787 af 13. juni 2024 om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942.

Læs mere i metanforordningen

Lov om supplerende bestemmelser til forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren - LOV nr. 1453 af 10/12/2024.
Loven supplerer Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942, (EU) 2024/1787 af 13. juni 2024 med senere ændringer (metanforordningen), med henblik på at sikre forordningens anvendelse i Danmark. 
Læs mere i metanloven

Bekendtgørelse om supplerende bestemmelser til forordningen om reduktion af metanemissioner i energisektoren - BEK nr. 312 af 26/03/2025.
Bekendtgørelsen vedrører Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1787 af 13. juni 2024 om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942.
Læs mere i metanbekendtgørelsen

Energistyrelsen opkræver årligt et gebyr hos metanaktører til dækning af de administrative omkostninger, der er forbundet med styrelsens opgavevaretagelse i henhold til metanforordningen, -loven og -bekendtgørelsen. 

Læs mere om gebyrernes størrelse i bekendtgørelsens bilag I

Kontaktformular

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål? Du kan benytte kontaktformularen til at kontakte os i Energistyrelsen. Du må gerne være så konkret i din henvendelse som muligt.