Danskerne energiforbedrer på livet løs

Nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer viser, at mere end hver fjerde danske boligejer har energiforbedret boligen det seneste år. Det er en markant stigning sammenlignet med året før. Udviklingen mindsker både den enkelte borgers energiforbrug og gavner den grønne omstilling.

Nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer viser, at mere end hver fjerde danske boligejer har energiforbedret boligen det seneste år.

Nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer viser, at mere end hver fjerde danske boligejer har energiforbedret boligen det seneste år.

Danskerne er blevet bedre til at gennemføre energiforbedringer i hjemmet. Energistyrelsens Energibarometer viser nemlig, at mere end hver fjerde danske boligejer har energiforbedret hjemmet det seneste år. Det er en stigning sammenlignet med året før, hvor kun hver femte boligejer energioptimerede boligen. Undersøgelsen viser, at hvor der tidligere var mange, der overvejede et projekt, er der nu mange flere, der tager skridtet og gennemfører energiforbedringerne.

”Det seneste år, hvor energipriserne har været høje, er der kommet langt større fokus på energiforbruget. Det gælder også i boligen, hvor varmeregningen pludselig ikke længere er en konstant størrelse. Mange er blevet opmærksomme på, at man faktisk kan gøre noget aktivt for at sænke boligens energiforbrug,” fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

Det er en indsats, som ikke kun kommer dem selv til gode, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe. Samlet set bidrager de mange renoveringer til et lavere energiforbrug, hvilket både gavner den enkelte boligejer og det brede samfund.

”Det er meget positivt, at så mange boligejere har energiforbedret deres bolig det sidste år. Omkring 1/3 af Danmarks samlede energiforbrug sker i husholdningerne, og her går lidt over halvdelen til opvarmning. Der kan derfor være meget at hente på samfundsplan, hvis vi kan sænke energiforbruget i vores boliger, og her er energirenovering et oplagt sted at starte” fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

Ifølge Energistyrelsens undersøgelse har danskerne hovedsageligt udskiftet vinduer, efterisoleret eller fået lagt nye tage samt efterisoleret skunken.

Energiforbedringer giver lavere varmeregning

Udover at give et behageligere indeklima i boligen og bidrage til at skåne klimaet kan energiforbedringer også bidrage til en lavere varmeregning. For eksempel kan man i et typisk hus med fjernvarme, der går fra 100mm til 400mm isolering på loftet, opnå en besparelse på næsten 3.000 kr. hvert år.

”Og det behøver ikke være de helt store projekter, man kaster sig ud i for at energioptimere huset. Der er også gode besparelser at hente gennem mindre tiltag. Det kan for eksempel være efterisolering af varmerør eller tætning omkring vinduer, som kan klares på en weekend. Er man i tvivl om, hvor man skal starte, er der god hjælp at hente på SparEnergi.dk, hvor man også kan se husets energimærkningsrapport med konkrete energiforbedringsforslag,” forklarer Matilde Grøn Bjørneboe.

Hele 33 % af de danske boligejere overvejer at energiforbedre deres bolig i løbet af det kommende år, og er man blandt dem, kan man med fordel udnytte de kommende sommermåneder. Sommeren kan give mulighed for at få strøget nogle punkter af to-do-listen, mens dagene er varme og boligens varmeanlæg holder pause.

”Der kan være fordele ved at klare de større projekter i sommerhalvåret, hvor huset ikke opvarmes. Når det er varmt udenfor, gør det ikke helt så meget at have et par dage uden vinduer, tag eller varmeanlæg, mens der renoveres,” fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

På sparenergi.dk finder du en række guides til, hvordan boligen kan energiforbedres.  

Fakta: Om undersøgelserne
Energibarometeret
er Energistyrelsens løbende befolkningsundersøgelse, som tager temperaturen på danskernes adfærd og motivation for at spare på energien. Undersøgelsen blev første gang foretaget i marts 2022 og er blevet gentaget igen i september 2022 og senest i marts 2023. Tallene opdateres løbende på Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk. Alle undersøgelserne er gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskerne i alderen 18-75 år. Der er indsamlet 2000 besvarelser i hver undersøgelse.

Pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Mail Icon