Din signalforstærker generer andre mobilbrugere
Flere bruger signalforstærkere for at opnå bedre mobilsignal i hjemmet, men brugen af dem kan genere mobilmasternes signal, så det går ud over andre mobilbrugeres dækning. Det er kun lovligt at bruge signalforstærkere, hvis det sker efter aftale med mobilselskaberne.
Mobildækningen i Danmark er generelt rigtig god, så vi ubesværet kan tale i telefon og gå på internettet på vores smartphones. Der er dog områder, hvor dækningen er mindre god, og hvor flere og flere anskaffer signalforstærkere i hjemmet for at opnå bedre dækning. Men signalforstærkere kan skabe forstyrrelser af mobilsignalet i den antenne, den har forbindelse med. Det kan føre til, at andre oplever en dårligere mobildækning, når deres telefon får forbindelse med samme antenne.
”I Danmark har vi velisolerede bygninger og solafvisende vinduer, og nogle kan opleve, at det forringer deres mobilsignal. Derfor kan det være tillokkende at købe en billig mobilforstærker, så ens eget signal forbedres i og omkring hjemmet. Men det kan genere signalet fra den mobilantenne, som andre kunder også er forbundet med. Det går derfor ud over andre mobilbrugere, der for eksempel oplever manglende dækning eller at blive smidt af midt i en samtale,” siger kontorchef i Energistyrelsen, Maria Schmidt Jensen.
Brugen af signalforstærkere er en ny tendens. Siden starten af 2013 har Energistyrelsen fundet mere end 100 signalforstærkere, der er blevet brugt ulovligt. Sagerne bliver ofte politianmeldt og kan resultere i en bøde på 10.000 kroner.
”Desværre går udviklingen i den forkerte retning. Vi tror simpelthen ikke, at folk ved, at brugen af signalforstærkerne kan være ulovlig og genere andre mobilbrugere. Derfor ofrer man måske 1.000 kroner på en signalforstærker, men det kan have store konsekvenser i sidste ende. Det kan hverken vi eller forbrugerne være interesserede i,”siger Maria Schmidt Jensen.
Dårlig mobildækning kan have flere årsager
Det er muligt at bruge signalforstærkere i Danmark, men det er kun lovligt at bruge
signalforstærkere, hvis det sker efter specifik aftale med det eller de mobilselskaber, som har tilladelserne til at anvende frekvenserne til mobilkommunikation.
Der er andre alternativer til signalforstærkere, hvis man vil have et bedre signal. På
Energistyrelsens hjemmeside kan du finde en pjece med 11 gode råd til bedre mobildækning.
Blandt andet kan man undersøge, hvilket teleselskab der har den bedste dækning på ens bopæl ved at gå på mastedatabasen.dk. Her kan man se, hvilke teleselskaber der har mobilantenner i nærheden. En anden grund til dårligt mobilsignal er telefoner med dårlige antenner. Energistyrelsen tester løbende antennekvaliteten på de mest populære telefoner på markedet. Den seneste undersøgelse ligger på Energistyrelsens hjemmeside.