Energistyrelsen inviterer til markedsdialog om driftsstøtteordning for industrien

Energistyrelsen inviterer potentielle tilbudsgivere og relevante markedsaktører til at deltage i en markedsdialog om den kommende driftsstøtteordning for industrien.

Driftsstøtteordningen vil, sammen med en kommende investeringsstøtteordning, udgøre omstillingsstøtten til industrien, som blev besluttet i sammenhæng med den nye CO2-afgift for industrien, der træder i kraft pr. 1. januar 2025. Omstillingsstøtten skal gives på baggrund af konkret teknisk omstilling og forventes at bidrage med yderligere CO2-reduktioner.

Målgruppen for omstillingsstøtten vil være CO2-intensive virksomheder inden for almindelig proces (herunder fiskeforarbejdningsindustrien så vidt muligt), raffinaderier, indenrigssøfart, mineralogiske processer med videre og Nordsø. Driftsstøtteordningen vil være målrettet de virksomheder, hvor driftsomkostninger er den primære barriere for omstilling.

Allerede i dag kan virksomheder få tilskud til at spare CO2 og energi gennem Erhvervspuljen. Læs mere om Erhvervspuljen på SparEnergi.dk.

Baggrund for ordningen
Med Aftale om Grøn skattereform for industri mv. af 24. juni 2022 blev et bredt flertal af Folketingets partier enige om at indføre en ny og ambitiøs CO2-afgift, som skal indfases fra 2025 frem mod 2030.

Samtidig var aftalepartierne enige om at afsætte ca. 2 mia. kr. frem mod 2030 til målrettet at understøtte den grønne omstilling af de virksomheder, der rammes hårdest af CO2-afgiften og har sværest ved at omstille sig.

Det skal minimere risikoen for, at virksomheder flytter til udlandet og dermed holde hånden under danske arbejdspladser. Forudsætningen for, at virksomhederne får del i omstillingsstøtten, er blandt andet, at de gennemfører et klimasyn.

Rammer for driftsstøtteordningen
Med Aftale om udmøntning af omstillingsstøtten fra Grøn skattereform for industri mv. af 19. marts 2024 blev partierne enige om at udmønte 1 mia. kr., ud af de knap 2 mia. kr. afsat til omstillingsstøtte, som driftsstøtte. Driftsstøtten afsættes i perioden 2025-2034 og skal udmøntes som udbud.

Invitation til markedsdialog
Markedsdialogen vil give markedsaktører, herunder potentielle tilbudsgivere, mulighed for at afgive skriftlig feedback, input og anbefalinger til Energistyrelsens overvejelser om driftsstøtteordningen. Markedsaktørernes bidrag vil tjene som input til Energistyrelsens endelige udformning af udbudsmateriale og -betingelser.

Materialet til markedsdialogen for den kommende driftsstøtteordning for industrien findes her: https://ens.dk/ansvarsomraader/energibesparelser/virksomheder/driftsstoetteordning-industrien

Frist for høringssvar er den 2. september 2024. Høringssvar sendes til ens@ens.dk med kopi til antgm@ens.dk mærket "Høringssvar om driftsstøtteordning".

Kontakt:
Specialkonsulent Anette Guldmann, Energistyrelsen - antgm@ens.dk, +45 33 92 23 24

Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Mail Icon