Farvel til glødepæren – velkommen til energieffektivt lys
Glødepæren har længe været den foretrukne belysningstype. Men den æra slutter nu med EU’s beslutning om gradvis at udfase den. Klimaet og forbrugernes økonomi bliver vinderne, og med lidt omtanke behøver man ikke at gå på kompromis med lyskvaliteten.
Udfasning af glødepæren - EU til kamp for klimaet
Klimaet er i fokus i de nye krav til elpærer, som EU blev enige om i marts 2009. Målet er nemlig gradvis at udfase de gamle glødepærer til private husholdninger til fordel for mere energieffektive pærer. 1. del af udfasningen starter den 1. september 2009, og udfasningen løber til september 2012. De nye krav indebærer bl.a., at alle pærer, der ikke er energieffektive og holdbare nok eller har for dårlig farvegengivelse, ikke længere må markedsføres.
Udfasningen behøver ikke at give den enkelte forbruger større udfordringer, når hjemmet skal indrettes med nye typer af elpærer, uden at lyskvaliteten går ned. Ved at orientere sig på markedet og hente information på de hjemmesider, der er nævnt nedenfor, behøver kvaliteten ikke lide skade. Og boligens elforbrug reduceres tilmed markant.
”Forbrugerne kan fortsat vælge mellem forskellige typer lys. De forbrugere, som lægger vægt på lyskvalitet, kan vælge halogenbaserede lyskilder i stedet for glødepæren. Det er et ekstra plus ved beslutningen, at forbrugeren ikke bliver begrænset” siger klima- og energiminister Connie Hedegaard. ”Samtidig vil jeg opfordre designere og producenter til hurtigt at tage de nye krav til sig og gribe chancen for at prioritere energieffektivitet højt. Det kan give forretningsmæssige fordele”.
En beslutning til gavn for både miljø og pengepung
Glødepærens exit kommer til at få stor positiv effekt på miljøet. Det vil reducere EU’s CO2-udledningen med 15 mio. ton og spare 39 TWh (39 mia. kWh) fra , eller hvad der svarer til 1,2 gange så meget som Danmarks årlige elforbrug.
”Det er en rigtig god beslutning, som Danmark og de øvrige medlemslande er nået frem til sammen med Kommissionen. Ved gradvist at stoppe for salg af almindelige glødepærer viser EU vejen frem. Og selvom det kan virke småt, så er denne stramning endnu et bidrag til, at EU kan nå sit mål om 20 pct. energibesparelser i ”, udtaler Connie Hedegaard.
I kroner og øre er der også gevinster at hente: 5-10 mia. euro (ca. 40-80 mia. kroner) for EU’s forbrugere i samlede besparelser på elregningen.
Udfasningens trin
Det 1. trin i udfasningen gælder fra den 1. september . Her bliver det forbudt i EU at importere og producere matte glødepærer samt klare glødepærer på 100 watt eller mere. Restlagre kan dog stadig sælges ud. Desuden øges kravene til lyskvalitet markant.
De mest almindelige glødepærer i husholdninger er 60 og 40 watt. De forsvinder først fra markedet i hhv. og 2012.
Få overblik over udfasningens trin i figuren nedenfor.
Summarisk oversigt over udfasningen af glødepæren.
Kilde: Elsparefondens pjece ”Nyt lys på fremtiden”
Hvad kan jeg købe i stedet?
EU-forbuddet betyder, at du allerede nu skal til at tænke over alternative pærer, f.eks. sparepærer, halogenpærer eller lysdioder. De er alle mere energieffektive end glødepærerne.
Elsparefonden har udgivet pjecen Nyt lys på fremtiden, hvor du kan læse mere om, hvilke pærer der egner sig bedst i de forskellige rum i boligen.
På hjemmesiden Godt lys i boligen kan du finde flere eksempler på god rumbelysning med billeder af løsningerne.
Der er 3 gode alternativer til glødepæren: Sparepærer, halogenpærer og lysdioder (LED). Nedenfor kan du læse om fordele og ulemper ved de 3 typer pærer.
SPAREPÆRER
Sparepærer fås i et utal af former og størrelser, og enkelte er egnet til lysdæmpning. Kravene til lyskvalitet øges kraftigt som del af udfasningen, men indtil videre er der stadig en del sparepærer på markedet, der egner sig bedst til rum, hvor du kan nøjes med en lidt ringere belysning. Der findes dog sparepærer, der har en høj lyskvalitet. Disse kan ses på Elsparefondens liste over anbefalede sparepærer.
Sparepærer er langt de mest effektive og holdbare pærer på markedet. De holder 6-15 gange længere end glødepærer og er 4-5 gange så energieffektive.
HALOGENPÆRER
De steder, hvor du ønsker en rigtig god belysning, f.eks. over spisebordet, er det oplagte valg halogenpærer. Halogenpærer har nemlig en meget god farvegengivelse og lever længere end almindelige glødepærer. De bruger mindre strøm end almindelige glødepærer, men dog mere end dobbelt så meget som sparepærer.
DIODER (LED)
Dioder bliver bedre og billigere hver dag, og eksperter forventer, at de vil sætte helt nye standarder for belysning. De bedste dioder har en god farvegengivelse. Men kvaliteten kan variere meget fra producent til producent, fordi teknologien stadig er i en tidlig fase.
Dioder holder op til 50 gange længere end almindelige glødepærer og er typisk 2-5 gange mere energieffektive end glødepærer.
Links til Elsparefondens information om ovenstående lyskilder:
Læs mere om sparepærer
Få aflivet dine fordomme om sparepærer
Elsparepærer og lysdæmpere
Bruger du lysdæmpere, er der risiko for, at de ikke er kompatible med visse elsparepærer eller omvendt, og vil derfor ikke virke korrekt. Læs derfor Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger ved brug af lysdæmpere
Michelle Peled
AC-medarbejder
Center for Klima og Energiøkonomi
Tlf.: 33 95 43 18mpe@ens.dk
Peter Nielsen
Specialkonsulent
Center for Erhverv og Energieffektivitet
Tlf.: 33 92 67 35
pen@ens.dk