Husejere energiforbedrer på livet løs: Sådan gør du huset klar til vinteren
Danskerne energiforbedrer deres huse på livet løs. Faktisk fortæller hver fjerde danske husejer, at de har energiforbedret boligen det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen. Desuden overvejer mere end en tredjedel af de danske husejere at energiforbedre det kommende år.
De danske husejere har gjort meget for at gøre deres bolig klar til de kolde måneder. Hver fjerde danske husejer har allerede energiforbedret boligen det seneste år, og mere end hver tredje danske husejer overvejer at gøre det i det kommende år. Det viser en ny undersøgelse foretaget via Norstats panel for Energistyrelsen.
Og hvad er det så, husejerne især har energiforbedret? 48 procent af dem, der har energirenoveret, svarer, at de har skiftet vinduerne i deres bolig. 24 procent har renoveret taget, mens 20 procent har skiftet opvarmningsform f.eks. ved at skifte gasfyret ud med en varmepumpe eller fjernvarme.
”Det er positivt at så mange husejere energiforbedrer deres bolig. Energiforbedringer bidrager nemlig til et lavere energiforbrug. Over tid kommer det den enkelte husejer til gode i form af lavere energiregninger. Men det kommer også samfundet til gode, da et lavere energiforbrug bidrager til, at den danske energiforsyning ikke kommer under pres,” siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør hos Energistyrelsen.
I undersøgelsen er de danske husejere også blevet spurgt om, hvad der motiverer dem til at foretage energiforbedringer af deres bolig. Og her er udsigten til at spare penge topscorer med hele 78 procent. De danske husejere motiveres dog også af at reducere Danmarks afhængighed af energi fra Rusland (35 procent) og bidrage til, at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres (29 procent).
Gennemgå dit hjem, inden vinteren for alvor melder sin ankomst
Har man ikke mulighed for eller ønsker om at lave større investeringer i sin bolig, kan mere simple tiltag også nedbringe energiforbruget. For eksempel kan man med fordel gå sin bolig igennem for utætheder.
”Dårlig isolering, såvel som utætheder, kan gøre det svært at holde på varmen i sin bolig. Og med fortsat risiko for høje energipriser, kan det hurtigt blive dyrt. Derfor opfordrer vi til, at man gør sin bolig klar til vinteren ved at gennemgå den systematisk for efterisoleringsmuligheder og utætheder,” siger Stine Leth Rasmussen.
På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk finder du en række guides til, hvordan boligen bliver vinterklar. Her finder du også Energistyrelsens råd til at spare på energien. Formålet er at hjælpe bl.a. husejerne med at skære toppen af energiregningen.
- Tjek tætheden i dit hus
For husejere er der ofte skjulte potentialer for energioptimering. Derfor er det en god idé at gennemgå huset systematisk efter utætheder.
- Tjek vinduer og døre
Det er ikke altid nødvendigt med helt nye vinduer for at spare på energien. På SparEnergi.dk finder du en guide (LINK), så du kan tjekke døre og vinduer og se, hvad du kan gøre i dit hus.
- Tjek isoleringen
Et velisoleret hus holder bedre på varmen, og med ekstra isolering bliver huset rarere at være i samtidig med, at man sparer på varmeregningen.
- Tjek dit varmeanlæg
Med små justeringer kan du indstille dit varmeanlæg til at blive mere energibesparende. Se mere på SparEnergi.dk eller tal med din servicetekniker.
Om undersøgelsen:
- Undersøgelsen er foretaget online via Norstats panel på vegne af Energistyrelsen
- Undersøgelsen er gennemført blandt 2.000 danskere i alderen 18-75 år. Der er kun udsendt invitationer via e-mail til personer, der opfylder disse krav.
- Undersøgelsen er gennemført i perioden 29 august. - 12. september 2022 via internettet med udgangspunkt i Norstats panel.
- Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.
Spørgsmål (respondenter; husejere): Har du inden for de seneste 12 måneder foretaget nogen form for energiforbedring af din bolig? Fx udskiftet/renoveret tag, ydervægge, isolering af gulv, vinduer eller opvarmningsform i jeres hus
o Ja (27 procent)
o Nej, men jeg har overvejet det (31 procent)
o Nej, og jeg har heller ikke overvejet det (41 procent).
Spørgsmål (respondenter; husejere): Overvejer du inden for de næste 12 måneder at foretage energiforbedringer af din bolig? Fx udskifte/renovere tag eller vinduer, isolere ydervægge eller gulv eller skrift energikilde
o Ja, jeg overvejer at skifte varmekilde til en mere energieffektiv løsning (f. eks. varmepumpe, fjernvarme mv.) (16 procent),
o Ja, jeg overvejer at gennemføre energirenoverende tiltag på min bolig (f.eks. nye vinduer, øget isolering mv) (20 procent)
o Nej (64 procent)
Spørgsmål (respondenter; husejere): Hvad kan motivere dig til at investere i energiforbedringer af din bolig? Fx at udskifte/renovere tag, ydervægge, isolering af gulv, vinduer eller opvarmningsform i jeres bolig (Vælg gerne flere svar)
o At spare penge (78 procent)
o At øge værdien af min bolig (44 procent)
o At øge komforten i min bolig (35 procent)
o At reducere Danmarks afhængighed af energi fra Rusland (34 procent)
o At gøre noget godt for klima og miljø (33 procent)
o At bidrage til at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres (25 procent)
o Der er ikke noget, der kan motivere mig til at foretage energiforbedringer af min bolig (5 procent)
o Andet (3 procent)
o Ved ikke (5 procent)