Ny virtuel platform deler danske havvindserfaringer
Energistyrelsen og Udenrigsministeriet lancerer www.offshorewindtour.org for at dele danske erfaringer med havvind og accelerere havvind globalt.
Global grøn omstilling har aldrig været mere presserende, og Danmark indtager en førerposition inden for havvind baseret på mere end 30 års erfaring. Ved at dele danske erfaringer og ekspertise med spirende havvindsnationer, kan Danmark mangedoble effekten af dansk knowhow og bidrage til udviklingen af nye havvindsmarkeder og accelerere den globale grønne omstilling. Med lanceringen af den virtuelle vindplatform bliver fundamentet i danske havvindserfaringer tilgængelige for resten af verden.
”Danmark udleder kun cirka 0,1 procent af verdens CO2-udledning, og vores nationale klimaindsats kan derfor ikke stå alene. Ved at dele vores havvindserfaringer kan vi hjælpe andre lande med at gøre det nemmere, billigere og mindre tidskrævende at udvikle en havvindindustri og reducere deres CO2-udledning”, siger Dan Jørgensen, Klima-, energi- og forsyningsminister.
Hop på en 3D helikoptertur og mød danske havvindseksperter
Den virtuelle vindplatform er målrettet offentlige myndigheder i nye havvindsmarkeder. Energistyrelsen samarbejder allerede med flere af disse lande, herunder USA, Korea, Japan, Frankrig og Indien. Platformen er det seneste værktøj i myndighedssamarbejdet og tilbyder en bred vifte af funktioner som fx:
- Hop på en 3D helikoptertur til en transformerplatform.
- Lær om de forskellige områder af forsyningskæden via eksperter, der arbejder i vindindustrien til daglig. Mød eksperterne i Power Room på Transformerstationen.
- Udforsk de visuelle effekter af vindmøller fra forskellige afstande fra land.
Platformen er tilgængelig på tre forskellige sprog: engelsk, japansk og koreansk.
Dyk dybt ned i dansk havvinds-knowhow
En vigtig forudsætning for at lykkes med havvind er gode rammebetingelser, som er afgørende for at kunne udvide havvindsmarkedet og tiltrække investorer. Her har Danmark erfaringer, der kan være værdifulde at dele. Blandt de mange bidragydere er Energistyrelsens egne vind-eksperter sammen med brancheeksperter, der repræsenterer nøgleområder, som alle spiller en afgørende rolle i en succesfuld udvikling af havvind. Platformen inviterer folk til at lære og forstå mere om den danske tilgang og erfaringer inden for havvind.
”Det er ikke alle vores partnere, der har mulighed for at komme til Danmark og flyve ud til en transformerplatform. Ved at lancere en virtuel vindplatform kan vi nå ud til et meget bredere publikum. Den virtuelle tur kan selvfølgelig ikke sammenlignes med en fysisk tur, men oplevelsen og forståelsen kan foregå på den besøgendes præmisser og er uafhængig af tidszoner, ressourcer osv. Det er det tætteste, vi kommer på en virkelig oplevelse, og platformen er et vigtigt værktøj til at inspirere til en presserende global grøn omstilling baseret på havvind”, siger Kristoffer Böttzauw, Direktør for Energistyrelsen.
Fakta
- Det nye www.offshorewindtour.org introducerer publikum til historien om overgangen til havvind og præsenterer den danske tilgang i udviklingen af havvind. Platformen er tilgængelig på tre forskellige sprog: engelsk, japansk og koreansk.
- Den virtuelle platform er udviklet af Energistyrelsen i samarbejde med Udenrigsministeriet. Den er inspireret af Udenrigsministeriets Trade Council i Nordamerikas virtuelle ture afholdt under Covid-19, da rejserestriktioner gjorde det umuligt at rejse og opleve havvind i Danmark på førstehånd.
- Danmark byggede verdens første havvindmøllepark i 1991 og har i dag en installeret kapacitet på cirka 2,3 gigawatt. I 2022 estimeres vindenergi at dække halvdelen af Danmarks el-produktion.
- Danmark har myndighedssamarbejde om energi med 19 lande, der tilsammen udleder mere end 60 procent af verdens CO2. Oveni kommer en række landesamarbejder af kortere varighed bl.a. under ordningen Danish Energy Transition Initiative. Ved at opbygge viden og kapacitet i partnerlandenes nationale myndigheder, styrkes de politiske beslutningstagere til at træffe bæredygtige og omkostningseffektive energipolitiske beslutninger, der understøtter den globale grønne omstilling.
For spørgsmål til platformen kontakt venligst fuldmægtig Kristian Sten Holst på khol@ens.dk
For presserelaterede henvendelser, kontakt venligst specialkonsulent Birgitte Torntoft på brto@ens.dk eller fuldmægtig Henriette Østergaard Hansen på hthn@ens.dk