Politisk aftale bringer energiøen i Nordsøen tættere på realisering

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressemeddelelse:

Energiøen i Nordsøen er kommet endnu et skridt tættere på, efter et bredt politisk flertal er blevet enige om flere af de overordnede rammer for udbud og ejerskab. Aftalen lægger op til et stærkt offentligt-privat samarbejde, der skal aktivere kommercielle kompetencer og skabe de bedste rammer for grøn energi og innovation.

Det bliver ét samlet udbud af partnerskab og anlægsopgave for Energiøen i Nordsøen, der skal forsyne Danmark og Europa med grøn strøm. Ejerskabet bygges op som et aktieselskab, hvor staten ejer mindst 50,1 procent, og byderne på øen skal have mulighed for at etablere ekstra arealer på øen til innovative, grønne løsninger.

Det er nogle af punkterne i den aftale, som regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet er blevet enige om.

”Energiøen i Nordsøen er ét af vor tids største grønne projekter, som også bliver mødt med kæmpestor interesse og engagement både i Folketinget og erhvervslivet. Det understreger aftalen her også, hvor vi nu tager endnu et vigtigt skridt, der skal bidrage til at sikre et stærkt, grønt samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv. Energiøen er et vigtig samfundsprojekt, som især skal bygges på et solidt fundament af de kompetencer og innovationsevner, det private marked kan byde ind med”, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Som led i forberedelserne af udbuddet af energiøen i Nordsøen, giver aftalekredsen nu markedet afklaring på nogle af de centrale rammevilkår. Det sker bl.a. for at give private aktører de bedste vilkår for at optimere deres forberedelser med udarbejdelse af konkrete projektforslag og sammensætning af de rette konsortier. Dermed kan de stærkeste kræfter samles, og det private erhvervsliv kommer til at spille en nøglerolle i de konkrete forslag til, hvordan øen skal udformes og konstrueres.

Aftalen lægger stort vægt på et fortsat fokus på at optimere tidsplanerne for øen, ligesom det er afgørende for aftaleparterne at sikre optimale rammer for at udvikle og fuldt udnytte havvindsressourcerne langt ude i Nordsøen – blandt til at give forbrugerne billig el i stikkontakten og sikre strøm nok til den grønne elektrificering i Danmark og Europa.

Læs faktaarket "Udbudsforberedende aftale om energiøen i Nordsøen" på kefm.dk

Læs aftaleteksten på kefm.dk

FAKTA OM ENERGIØEN I NORDSØEN

  • Energiøen i Nordsøen forbindes til omkringliggende havvindmølleparker og til flere landes elnet. Den vil altså samle og fordele strømmen direkte til forbrugerne i flere lande.
  • På sigt er muligt, at anlæg på energiøen f.eks. også kan lagre strømmen og omdanne den til brændstoffer til fly, skibe og lastbiler.
  • Der er allerede aftalt en kapacitet på 3 GW havvind for øen, hvilket svarer til 3 mio. husstandes strømforbrug. På sigt skal øen have en kapacitet på 10 GW havvind.
  • De samlede investeringer for selve øen, infrastruktur og tilknyttede havvindmølleparker bliver ca. 210 mia. kr. svarende til op til 5 Storebæltsbroer, heraf forventes omkostninger til anlægget af selve øen at blive i størrelsesordenen 6-11 mia. kr.

Kontakt
Klimaministeriets pressetelefon: 41 72 38 05

Pressechef
Ture Falbe-Hansen
Mail Icon