Pulje sikrer op mod 100 nye lastbiler og busser på biogas
Pressemeddelelse
Energistyrelsen uddeler i dag knap 10 mio. kroner, som skal fremme udbredelsen af biogas i den danske transportsektor. Pengene uddeles til både infrastruktur og til lastbiler og busser, der kører på biogas. Forventningen er, at puljen resulterer i 50-100 nye tunge gaskøretøjer over de næste 3 år.
Når transportsektoren skal omstilles til fossilfri energi, kan biogas meget vel være et af de drivmidler, der skal erstatte diesel og benzin. Derfor uddeler Energistyrelsen en pulje, som skal fremme udbredelsen af biogas i lastbiler og busser. Forud for udmøntningen af puljen har Energistyrelsen udarbejdet en analyse, der afdækker de centrale rammevilkår, som er forbundet med gas i den tunge transport. Med udgangspunkt i resultaterne er puljemidlerne rettet mod projekter, der er tæt på at kunne drives ved egen kraft, og som involverer biogas. På den måde sikres den størst mulige udbredelses- og klimaeffekt.
5 projekter får støtte
Der er indsendt 6 ansøgninger til puljen, med et samlet ansøgt beløb på 25,6 mio. kroner. Energistyrelsen har prioriteret at give støtte til 5 projekter. Det drejer sig om projekter rettet mod både lastbiler til godstransport, busser og renovationskøretøjer samt gastankstationer. Puljen vurderes at være en nødvendig starthjælp til projekterne, som vil resultere i fire nye offentligt tilgængelige gastankmuligheder og udvidelse af yderligere to eksisterende stationer. Samlet bidrager det betydeligt til det nationale net af gastankstationer i Danmark. Energistyrelsen forventer, at projekterne vil lede til mellem 50-100 nye tunge gaskøretøjer over de næste 3 år, med mulighed for et yderligere potentiale på lang sigt.
Et af de valgt projekter er en gastankstation ved Vestforbrændingen, der vil åbne mulighed for at en stor del af renovationskørslen i hovedstadsområdet kan overgå til gasdrift. Tankstationen betyder også, at anden tung transport får mulighed for at skifte til gas, da de nu får en strategisk vigtig tankmulighed. På den måde er puljen med til at slå hul på den høne-æg problematik, der ligger i, at der ikke kommer tankfaciliteter, før køretøjerne findes og omvendt. Derudover er der givet støttemidler til projekter, der udvider anvendelsen af gasbybusser og distributionslastbiler. Det er forhåbningen, at alle femprojekter får luft nok under vingerne til at blive levedygtige og vil kunne realisere deres store potentiale for udbredelse af gas i tung transport over tid.
Den anden og sidste runde af puljen ventes udmøntet i slutningen af 2015.
Se oversigt over de støttede projekter
Det viser analysen af gas i tung transport
Energistyrelsens analyse afdækker de centrale rammevilkår, som er forbundet med gas i den tunge transport. Analysen viser i hovedtræk, at naturgas i transportsektoren ikke er forbundet med særlige klima- eller miljøfordele. Til gengæld er der store klimafordele forbundet med biogas. Fremme af naturgas er således meningsfuldt i det omfang, naturgassen baner vejen for biogas.
Analysen viser dog samtidig, at et skift fra diesel til gas er forbundet med en øget omkostning og større usikkerhed. Gaskøretøjer er først og fremmest dyrere at indkøbe end tilsvarende på diesel, og priserne for gensalg er fortsat usikre. Derudover er gaskøretøjernes energiforbrug større. Skiftet til gas har derfor endnu ikke den selskabsøkonomiske fordel, der skal til, for at udbredelse af gas i tung transport kan drives af markedet alene.
Baggrund
I Energiaftalen 2012 blev der afsat 20 mio. kr. til initiativer med gas i tunge køretøjer. Som følge af stor usikkerhed om en række centrale rammevilkår forbundet med gas i transportsektoren, besluttede energiforligsparterne, at der før udmøntning af midler skulle gennemføres et afklarende analysearbejde.
Rapport: Rammevilkår for gas i tung transport
Ulrich Lopdrup
AC-medarbejder
Center for Forsyning
Tlf.: 33 92 75 47
ulo@ens.dk