Statens plan for udfasning af olie- og gasfyr i statslige bygninger er foran den generelle udvikling

21. juni 2023
Grafik: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Grafik: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Planen for udfasning af olie- og gasfyr i statslige bygninger skal vise vejen mod en fremtid uden fossil opvarmning. Udfasningsplanen viser, at staten går foran den generelle udvikling i udfasning af olie- og gasfyr i danske husholdninger, og at statens bygninger stort set vil være fri for olie- og gasfyr i 2035.

Med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 blev et bredt flertal i Folketinget enige om, at der skulle udarbejdes en plan for udfasning af den fossile opvarmning fra olie- og gasfyr i statens bygninger.

Som opfølgning har Energistyrelsen indhentet oplysninger om alle olie- og gasfyr i statens bygninger fra de enkelte ministerier, som ligeledes er blevet bedt om at tage stilling, hvornår de forventes udfaset, og hvilken opvarmningskilde olie- eller gasfyret forventes erstattet med.

Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får erstattet vores fossile opvarmning med grønne alternativer i form af eksempelvis fjernvarme eller varmepumper. Udfasningsplanen er et vigtigt skridt for at blive fri for fossil opvarmning i staten, og den viser, at det offentlige går foran. Det har krævet et stort arbejde, som alle statslige institutioner har leveret ind til ved at kortlægge alle deres olie- og gasfyr, fastlægge et forventet udfasningstidspunkt og alternativ opvarmningskilde. Samtidig skal vi dog sikre, at planen ikke stopper her, men at der løbende følges op på den som del af statens indsats for energieffektivisering,” siger vicedirektør i Energistyrelsen Stine Leth Rasmussen.

Læs statens plan for udfasning af olie- og gasfyr

Fra sort til grøn opvarmning

Frem mod 2026 forventes næsten en fjerdedel af alle eksisterende olie- og gasfyr i staten at være konverteret til en grøn opvarmningskilde. Inden 2031 vil mere end 60 procent af olie- og gasfyr i staten være udfaset sammenlignet med 2023, og i 2035 forventes stort set alle eksisterende olie- og gasfyr i staten – over 98 procent – at være udfaset.

Den forventede udfasning af olie- og gasfyr i staten følger i store træk den forventede generelle udfasning af olie- og gasfyr i danske husholdninger til og med 2034, når man følger Klimastatus- og fremskrivning 2023. I 2035 forventes det imidlertid, at staten har udfaset 98 procent af alle olie- og gasfyr, i modsætning til 66 procent af alle olie- og gasfyr i husholdningerne, sammenlignet med 2023.

Der vil blive fulgt op på udfasningsplanen i forlængelse af den eksisterende indsats om energieffektivisering i statens institutioner, som administreres af Energistyrelsen. De enkelte ministerier er blandt andet ansvarlige for at indberette energieffektiviseringsplaner hvert andet år, som indeholder en plan for udfasning af olie- og gasfyr. Næste indberetning skal ske sommeren 2024.

Fakta

  • Der er i dag 145 oliefyr og 439 gasfyr, der anvendes til opvarmning i statens bygninger. Det fordeler sig på 11 ministerier og omfatter alt lige fra slotte, kontorejendomme og toiletbygninger.
  • Udfasningsplanen omfatter alle primære og sekundære olie- og gasfyr tilknyttet statsejede bygninger samt statsfinansierede selvejende institutioner. Private lejemål medtages ikke, svarende til 183 olie- og gasfyr.
  • For 13 gasfyr, hvor der ikke er et forventet år for udfasning, på grund af manglende afklaring om fjernvarmemulighed, angives år 2028 ud fra den forventede fjernvarmeudrulning.
  • Statens udfasningsplan indeholder ikke et krav om udfasning.
  • KL og Danske Regioner præsenterer lignende planer for udfasning af fossil opvarmning fra olie- og gasfyr i de kommunale og regionale bygninger.

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig