Tre nye bekendtgørelser om energibesparelser i bygninger

1. februar 2011

Nye regler for energimærkning af bygninger og eftersyn af kedel- og varmeanlæg

Nye regler gør energimærkning af bygninger enklere og billigere
I dag træder Energistyrelsens nye bekendtgørelse om energimærkning af bygninger i kraft med væsentlige ændringer i ordningen. Ændringerne kommer efter en omfattende dialog om energimærkningen med ordningens interessenter. Formålet har bl.a. været at reducere omkostningerne til mærkningen, samtidig med at mængden af energibesparelser øges.

En af de mest markante ændringer er, at der indføres en forenklet og billigere energimærkning af nyere huse. Eksempelvis vil nyere enfamiliehuse fra 1. marts i år kunne energimærkes uden en bygningsgennemgang.

Herudover vil sommerhuse være fritaget fra energimærkning ved salg og udleje. Dog skal nyopførte sommerhuse fortsat energimærkes, da energimærkning af nye bygninger er med til at sikre, at de gældende energikrav bliver overholdt.

Tidligere havde energimærker kun gyldighed i 5 år, men med de nye regler bliver gyldigheden af alle energimærker udarbejdet efter 1. september 2006 forlænget til syv år. Alle energimærkninger udarbejdet efter 1. februar får en gyldighed på enten syv eller ti år afhængig af besparelsespotentialet.

Fra den 1. juni i år giver bekendtgørelsen endvidere mulighed for at tage udgangspunkt i det målte energiforbrug ved de løbende energimærkninger af etageboliger. Det har været efterspurgt af boligselskaberne og andre store bygningsejere. Udover bekendtgørelsen er der desuden igangsat et stort udviklingsarbejde for at forbedre IT-værktøjerne til energimærkningen. Det vil føre til, at der udvikles nye og mere målrettede rapportformater om energibesparelser, og at Energistyrelsens muligheder for at levere detaljerede data om energimærkningerne bliver forbedret.

I tilknytning til disse ændringer gennemfører Center for Energibesparelser fra marts i år en kampagne for energibesparelser i boliger, hvor der bl.a. sættes fokus på realiseringen af energibesparelserne fra energimærkerne og på anvendelsen af energimærkningerne som redskab til brug for gennemførelsen af energibesparelser.

Disse tiltag vil samlet set betyde en forenklet og mere målrettet energimærkning med en koncentration af indsatsen dér, hvor mulighederne for besparelser er størst.

Læs den nye bekendtgørelse om energimærkning af bygninger

Vil du vide mere kan du kontakte: Margit Malmsteen, Energistyrelsen, tlf.: 3395 4323,

Nye regler for eftersyn af kedel- og varmeanlæg i bygninger
Den 1. februar 2011 træder en række ændringer af bekendtgørelse om eftersyn af kedel- og varmeanlæg i bygninger i kraft. Ændringerne forenkler reglerne på området betydeligt. Bl.a. er reglerne for eftersyn af oliefyrede kedelanlæg modificeret, så alle oliefyrede kedelanlæg årligt skal have foretaget en energimåling, hvor kedelejeren får rådgivning om energirigtig drift af kedlen, mens det kun er ejere af særligt ineffektive oliefyrede anlæg, der fremover har pligt til at få et energisyn med rådgivning om udskiftning af kedlen. Derudover er regler for energieftersyn af gaskedler og kul- og kokskedler taget ud af bekendtgørelsen og erstattet af en informationsindsats om energibesparelser.

Baggrunden for ændringerne er, at den hidtidige bekendtgørelse om eftersyn af kedel- og varmeanlæg i bygninger ikke har haft den tilsigtede effekt, idet der kun er udført få lovpligtige eftersyn, og dermed ikke er opnået energi- og CO2 besparelser som forventet.

Den nye bekendtgørelse er blevet til efter tæt dialog med aktørerne på området, særligt de brancheforeninger, der repræsenterer de tekniske eksperter, der skal udføre de lovpligtige eftersyn. Hermed er der udarbejdet et grundlag for en energisynsordning, som kan skabe energibesparelser til gavn for forbrugeren og samfundet, samtidig med at de udførende har lyst til at gå aktivt ind i ordningen og fremme energieffektive opvarmningsinstallationer.

Læs mere om den nye bekendtgørelse om eftersyn af kedel- og varmeanlæg.

Vil du vide mere kan du kontakte: Rikke Marie Hald, Energistyrelsen, tlf.: 3392 6881.

Nye gebyrer og honorarer for ydelser i henhold til energimærkningsordningen og eftersynsordningen af kedel- og varmeanlæg
I forlængelse af revisionen af energimærkningsordningen og eftersynsordningen for kedel- og varmeanlæg træder ligeledes en ny bekendtgørelse i kraft om de gebyrer og honorarerregler, der gælder for disse ydelser.

Ændringerne i energimærkningsordningen har medført en forøgelse af omkostningerne til administration af ordningen, blandt andet på grund af øget krav til kvalitetssikringen, nyt IT mv. Da energimærkningsordningen er fuldt gebyrfinansieret, og da de hidtidige gebyrer ikke har kunnet dække omkostningerne til den hidtidige ordning, har dette ligeledes medført et behov for at øge de gebyrer, som energimærkningsfirmaerne betaler til ordningen, hver gang der indberettes et energimærke.

Bekendtgørelsen indeholder fortsat regler om et loft for de honorarer, som energimærkningsfirmaerne må tage for energimærkninger udarbejdet for bygninger under 300 m2. Som noget nyt er indsat en bestemmelse om et lavere maximumhonorar i de tilfælde, hvor bygningsejere til nyere enfamiliehuse vælger at få udarbejdet en forenklet energimærkning uden bygningsgennemgang.

Gebyr- og honorarstrukturen for eftersynsordningen for kedel- og varmeanlæg er blevet tilpasset den revision, der er sket af denne ordning. Samlet set sker der ikke her en forhøjelse.

Endelig ændres betalingsvilkårene ved indbetaling af gebyrer, således at gebyrer betales forud eller senest samtidigt med indberetningen. På denne måde effektiviseres opkrævningen svarende til, hvad der eksempelvis gælder ved indkøb af varer over internettet.
Læs den nye bekendtgørelse om gebyrer og honorarer for ydelser efter lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Hvis du vil vide mere kan du kontakte: Nina Marie Lassen, Energistyrelsen, tlf.: 3395 4326.

Indsats i bygninger, Ny bekendtgørelse om energimærkning af bygninger, Ny bekendtgørelse om eftersyn af kedel- og varmeanlæg , Ny bekendtgørelse om gebyrer og honorarer for ydelser efter lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Margit Malmsteen
Fuldmægtig
Center for Erhverv og Energieffektivitet
Tlf.: 3395 4323
mam@ens.dk
 

Rikke Marie Hald
AC-medarbejder
Civilingeniør
Center for Klima og Energiøkonomi
Tlf.: 33 92 68 81
rmh@ens.dk
 

Nina Marie Lassen
Specialkonsulent
Center for Organisation
Tlf.: 33 95 43 26
nml@ens.dk

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig