Udbud i Nordsøen: Energistyrelsen har ikke modtaget bud
Fristen for at byde på de første 3 GW af i alt 6 GW havvind udløb torsdag. Energistyrelsen har ikke modtaget bud på nogen af de tre udbudte havvindmølleparker i Nordsøen. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har bedt Energistyrelsen gå i dialog med markedet for at afdække, hvorfor der ikke er afgivet bud.
Torsdag 5. december udløb fristen for at byde på de tre havvindmølleparker, der var udbudt i delområdet Nordsøen I. Energistyrelsen kan konstatere, at der ikke er afgivet bud på nogen af de tre udbudte parker.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har bedt Energistyrelsen gå i dialog med markedet om årsagerne til de manglende bud set i lyset af den interesse for udbuddet, som en række selskaber gav udtryk for i forbindelse med den indledende markedsdialog.
Foruden de tre havvindmølleparker i Nordsøen omfatter udbuddet tre havvindmølleparker i de indre danske farvande - Hesselø, Kattegat og Kriegers Flak II. Fristen for at byde på disse tre parker er 1. april 2025.
FAKTA
6 GW havvindudbuddet
- Der er udbudt 6 GW med mulighed for overplantning. Det betyder, at der er frihed til at etablere mere end minimumskapaciteten på 6 GW, potentielt 10 GW havvind eller mere. Danmarks havvindmølleparker har i dag en samlet kapacitet på 2,7 GW.
- De 6 GW er fordelt på seks parker, hvor af de tre, der var udbudt med frist 5. december, ligger i Nordsøen (Nordsøen I A1, A2 og A3). De tre sidste parker ligger i indre danske farvande (Hesselø, Kattegat og Kriegers Flak II). Fristen for at byde på disse er 1. april 2025.
- De 6 GW havvind udbydes uden støtte og med en årlig koncessionsbetaling. Tilbudsgiver deltager ved at byde en fast koncessionsbetaling til staten over 30 år for retten til at benytte havarealet.
- Koncessionsbetalingen kombineres med et statsligt medejerskab på 20 procent, så staten bliver minoritetsejer i hvert projekt.
- Der er indført en række krav, der skal sikre øget bæredygtighed og social ansvarlighed i projekterne.