Udledningen af drivhusgasser falder i Danmark

Udledningen af drivhusgasser omfattet af Kyoto-aftalen er faldet i perioden fra 1990 til 2007. Det fremgår også af en nyhed, som Danmarks Statistik har udsendt i dag.

Udledningen af drivhusgasser omfattet af Kyoto-aftalen er faldet i perioden fra til 2007. Det fremgår også af en nyhed, som Danmarks Statistik har udsendt i dag.

Ifølge Danmarks Statistik er der tale om et fald på 2 pct. i perioden til 2007. Energistyrelsens foreløbige energistatistik for 2008 viser, at udledningen i 2008 er faldet yderligere, så de faktiske udledninger i 2008 er faldet med 8 pct. i forhold til 1990. Når der korrigeres for klimaforskelle og udenrigshandel med el er der tale om et fald på 16 pct. i perioden.

Danmark har et reduktionsmål på 21 pct. i Kyoto-perioden -12 sammenlignet med niveauet i 1990. Man kan imidlertid ikke umiddelbart ud fra de nævnte statistiktal vurdere, hvor langt Danmark er i forhold til at nå målet. Det skyldes dels, at der er besluttet en række nye nationale politiktiltag, som vil reducere udledningerne yderligere i perioden 2008-12 og fremefter, dels at der i opfyldelsen af Kyoto-målet også indgår bidrag fra fx optag af CO2 i skove og jorde og projekter i andre lande. I de løbende statistikker og fremskrivninger følges udviklingen således nøje med henblik på at sikre, at Danmark opfylder sin Kyoto-forpligtelse.

Den netop publicerede opgørelse fra Danmarks Statistik viser en stigende CO2-udledning fra danske økonomiske aktiviteter på 62 pct. i perioden. Der er tale om en økonomisk funderet opgørelsesmetode, som følger principperne i det danske nationalregnskab og som på to afgørende områder adskiller sig fra principperne i Kyoto-aftalen. Opgørelsen omfatter således også udledningerne fra international søtransport og forbrænding af biomasse, hvor der er tale om kraftige stigninger inden for begge områder. 

Danmarks Statistik ser kun på CO2-udledningerne ved forbrændingen af biomasse. I Kyoto-aftalen er biomasse imidlertid CO2-neutral, idet der i forbindelse med væksten af biomassen optages en tilsvarende mængde CO2, som ikke indgår i den økonomiske opgørelse. Biomasse er således internationalt en vedvarende energikilde, som ikke fører til CO2-udledning. 

Den internationale skibsfart regnes ikke med i noget lands klimaforpligtelser, da rederierne i så fald kunne søge indregistrering i lande med svage krav eller ingen regulering. Derfor arbejder Danmark for at få etableret en fælles, international regulering, der skal gælde for al international skibsfart.

Årlig energistatistik

Peter Dal

Chefkonsulent
Center for Energiressourcer
Tlf.: 3392 7503
pd@ens.dk

Pressechef
Ture Falbe-Hansen
Mail Icon