Udvidelse af PCB-rådgivningsenheden gavner nu private boligejere

Pressemeddelelse:

Energistyrelsens PCB-rådgivningsenhed er blevet udvidet til at omfatte alle bygningsejere. Dermed kan også private bygningsejere stille spørgsmål og få mere viden om PCB på www.pcb-guiden.dk.

Formålet med en styrket og målrettet rådgivning og information om PCB til bygningsejere er en forbedret affaldshåndtering af PCB-forurenede byggematerialer og en reduktion af PCB-koncentrationen i indeklimaet i danske bygninger.

”Vi er glade for, at vi nu kan tilbyde endnu bedre information om PCB. Vi håber samtidig at kunne udbrede kendskabet til rådgivningsenhedens eksistens, så flest mulige bygningsejere kan få glæde af denne gratis og lettilgængelige rådgivningsfunktion”, siger kontorchef Maria Dall Winther, Energistyrelsen.

Helt konkret er PCB-rådgivningsenheden blevet styrket og udvidet med en ny digital platform på pcb-guiden.dk, hvor alle bygningsejere kan opnå mere viden og få vejledning om PCB. Rådgivningsenheden findes i form af et nyt selvbetjeningsmodul med Q&A, hvor bygningsejere hurtigt kan få svar på deres spørgsmål. Det er ligeledes mulighed for at ringe eller maile til rådgivningsenheden, som også kan bistå større offentlige bygningsejere med at få udarbejdet en plan for håndtering af PCB i indeluften. Rådgivningsenheden er et supplement til den eksisterende PCB-hotline, der også findes på hjemmesiden.

Energistyrelsen har derudover fået produceret en ny video, der kan guide og hjælpe bygningsejere med at finde ud af, om de er i risikogruppen, og om der er PCB i deres bygning.

Find video, selvbetjeningsmodul og mere information på www.pcb-guiden.dk.

Faktaark

  • PCB er en forkortelse for Poly-Chlorerede Biphenyler.
  • Kendskabet til PCB er vigtigt, så det miljøfarlige stof ikke spredes i naturen og skader vores sundhed og miljø.
  • PCB er en miljøgift, der i dag er forbudt at producere og bruge, men som blev brugt i en lang række byggematerialer mellem 1950-1977. PCB kan hverken ses eller lugtes, men kan sprede sig til indeluften i bygninger. Overførsel til mennesker sker primært gennem kosten, da PCB ophobes i fødekæder, men PCB optages også ved indånding og via hudkontakt med PCB-holdige materialer.
  • I december 2013 offentliggjorde Energistyrelsen og Miljøstyrelsen en repræsentativ kortlægning af PCB i danske bygninger. Kortlægningen viste, at PCB er langt mere ud-bredt i de danske bygninger fra 1950-1977 end hidtil antaget. I langt de fleste af byg-ningerne er PCB-koncentrationerne dog så lave, at det ikke giver anledning til PCB-koncentrationer i indeluften over Sundhedsstyrelsens vejledende aktionsværdier.
  • PCB-rådgivningsenheden og opfølgningen på PCB-handlingsplanen er finansieret af midler på finansloven for 2014 og iværksat for at styrke den eksisterende informati-ons- og vejledningsindsats på området.

PCB-guiden, Q&A (indeluft), PCB risikooplysningsværktøj, Læs mere om PCB - Energistyrelsen

Maria Dall Winther
Kontorchef
Tlf.:
mdw@ens.dk


Ture Falbe-Hansen
Pressechef
Center for Organisation
Tlf.: 25 13 78 46
tfh@ens.dk

Pressechef
Ture Falbe-Hansen
Mail Icon