Energiledelse, energisyn og klimasyn i visse virksomheder
Virksomheder med er årligt energiforbrug på over 10 TJ er omfattet af regler om energiledelse, energisyn og klimasyn. Reglerne træder i kraft 1. juli 2024 og erstatter de tidligere regler om obligatorisk energisyn i store virksomheder.
Energiledelse og energisyn
EU’s energieffektiviseringsdirektiv (EED) fra 2023 stiller krav om, at virksomheder med et energiforbrug over 10 TJ årligt skal indføre energiledelse eller gennemføre energisyn hvert fjerde år.
Klimasyn
Virksomheder underlagt krav om energiledelse og energisyn skal desuden gennemføre et klimasyn, jf. Aftale om grøn skattereform for industri mv. af 2022.
Det er virksomhedens danske lokationer og dertilhørende energiforbrug og CO2-udledninger der omfattes krav om energiledelse, energisyn og klimasyn.
Læs mere
I Danmark er forpligtelsen implementeret med Bekendtgørelse nr. 761 af 18. juni 2024 om obligatoriske energiledelsessystemer, energisyn og klimasyn i visse virksomheder.
I punkterne herunder kan du læse mere, og i vejledningen kan du orientere dig om de nærmere krav.
Virksomheder eller koncerner med gennemsnitlig årligt energiforbrug på:
- over 10 TJ i de foregående tre år skal indberette energisyn og klimasyn hvert 4. år. Energisyn og klimasyn skal udføres af en godkendt energi- og klimasynsudførende virksomhed. Liste over energi- og klimasynsudførende virksomheder.
- over 85 TJ i foregående tre år skal indføre og vedligeholde certificeret energiledelse og et klimasyn hvert 4. år. Energiledelse skal certificeres af et godkendt certificeringsorgan og klimasyn skal udføres af en godkendt energi- og klimasynsudførende virksomhed.
Du kan læse nærmere om de nye regler i vejledningen og i den til enhver tid gældende bekendtgørelse.
Virksomheder, der ikke tidligere har været underlagt krav om energisyn
En virksomhed med et årligt energiforbrug over 85 TJ i de foregående tre år, der ikke har været underlagt krav om energisyn, skal senest 1. august 2026 indføre energiledelse og gennemføre klimasyn.
En virksomhed med et årligt energiforbrug mellem 10-85 TJ i de foregående tre år, der ikke har været underlagt krav om energisyn, skal senest 1. august 2025 gennemføre energisyn og senest 1. august 2026 gennemføre klimasyn.
Virksomheder, der tidligere har være underlagt krav om energisyn
En virksomhed med et årligt energiforbrug over 10 TJ i de foregående tre år, der har været underlagt krav om energisyn, skal indberette dokumentation for gennemført energisyn fire år efter seneste indberettede energisyn, eller for energiledelses- eller miljøledelsessystemer, når gyldighedsperioden på eksisterende certifikat udløber. Virksomheder skal uagtet deres frister som følge af tidligere indberetning fortsat senest 1. august 2026 gennemføre klimasyn.
Energistyrelsen har udarbejdet en vejledning samt en række skabeloner, som skal benyttes til udførelse og indberetning.
- Vejledning til energiledelse, energisyn eller klimasyn
- Indberetningsskema
- Tjekliste til energisyn og klimasyn (Vil være tilgængelig senere)
Virksomheder skal indberette energiledelsessystem, energisyn eller klimasyn igennem Virk.dk . Afhængigt af, hvad der skal indberettes, skal indberetningen vedhæftes:
- Indberetningsskema (nuværende energiforbrug, CO2 udledning, besparelsesprojekter og handlingsplan, gælder for alle typer.
- Energisynsrapport
- Klimasynsrapport
- Tjekliste
- Gyldigt certifikat på energiledelse eller miljøledelse suppleret med energigennemgang
- Dokumentation på energigennemgang ifm. indførelse af miljøledelse
For at logge på Virk.dk skal der benyttes medarbejder MitID.
Se de konkrete krav til indberetning i vejledning.
Virksomheder, der efter aftale med Energistyrelsen kan indberette energisyn (herunder energi- og miljøledelse) efter reglerne i bekendtgørelse 624 af 30/05/2023, skal indberette energisynet her: www.ens.dk/Energisyn - BEK 624 af 30-05-2023
Til udførelsen af energi- eller klimasyn skal der benyttes en godkendt energi- og klimasynsudførende virksomhed.
Administration af energi- og klimasynsudførende virksomheder varetages af Teknologisk Institut (TI).
Læs mere om godkendelsesprocedure og krav på Teknologisk Instituts hjemmeside.
Administration af energi- og klimasynsudførende virksomheder administreres af TI. På TI’s hjemmeside fremgår proces og kriterier for at opnå godkendelse.
Læs mere om godkendelsesprocedure og krav på Teknologisk Instituts hjemmeside.
Reglerne om energisyn følger af Europa-Parlamentets og Rådets Direktiv (EU) 2023/1791 af 13. september 2023 om energieffektivitet og om ændring af forordningen (EU) 2023/955 (omarbejdning), mens klimasyn er aftalt med Aftale om grøn skattereform for industri mv. af juni 2022.
Energi- og klimasyn bliver implementeret i dansk lovgivning ved både en lov og bekendtgørelse som offentliggøres i uge 24 samt:
- Bekendtgørelse nr. 761 af 18. juni 2024 om obligatoriske energiledelsessytemer, energisyn og klimasyn i visse virksomheder
- Bekendtgørelse af lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion, LBK nr 296 af 17/03/2023
- Lov om ændring af lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion, LOV nr 669 af 11/06/2024
- EU’s energieffektivitetsdirektiv af 2023 (artikel 11 for energiledelse og energisyn)
- Politisk aftale om Grøn Skattereform for industri mv.