Senest opdateret: 3. juli 2025

Kort overblik

Energiforsyningen vurderes p.t. at være stabil på tværs af alle energikilder. Priserne svinger og kan være høje i perioder. Situationen kan hurtigt ændre sig.

Energistyrelsen følger forsyningssituationen tæt i samarbejde med bl.a. Det Internationale Energiagentur (IEA). Danmark har nødlagre med olie og gas og er godt forberedt på at håndtere en knaphedssituation.

  • Det er hensigtsmæssigt, at forbrugerne sparer på strømmen og flytter elforbruget til timer med størst elproduktion. Elpriserne svinger betydeligt i løbet af døgnet, afhængigt af bl.a. vejrforhold.
  • På tværs af EU-landene var gaslagrene ultimo juni 59 procent fyldte. De danske gaslagre var på samme tidspunkt 33 procent fyldte. Danmarks delmål om 60 procent fyldning (+/- 5 procentpoint) pr. 1. juli 2025 er dermed ikke nået. Det europæiske marked er velforsynet med gas, og situationen er aktuelt ikke bekymrende. Men der er store udsving i gaspriserne, som påvirkes af den geopolitiske uro. Energistyrelsen følger udviklingen på gasmarkedet tæt.
  • Olieforsyningen er stabil, og det danske marked er velforsynet. Oliepriserne er letpåvirkelige og afhænger bl.a. af geopolitiske forhold og udviklingen i verdensøkonomien. Derfor svinger priserne. Hvis fx situationen i Mellemøsten eskalerer, vil oliepriserne kunne stige.
  • Forsyningen af faste biobrændsler vurderes at være stabil. Priserne er stabile.
     

Forsyningen på tværs af energikilder

Status for el

  • Forsyningen af el er stabil. Energistyrelsen forventer ikke mangel på strøm. Forsyningssituationen afhænger blandt andet af vejret, herunder temperatur, nedbør, og om der vil være lange perioder med vindstille og skyet. Uforudsete hændelser, herunder nedbrud eller længerevarende vedligehold af elproducerende anlæg, kan også påvirke forsyningssituationen.
  • Priserne på el svinger. De kan blive meget høje, når der er sammenfald mellem højt elforbrug og lav produktion fra vind og sol. Når elforbruget er lavt, og produktionen fra vind og sol samtidig er høj, kan priserne omvendt blive meget lave. Det gavner forsyningssituationen at spare på strømmen og flytte forbruget til timer med rigelig og billig strøm. 
     

Status for gas

  • Forbruget af gas i Danmark er reduceret siden 2022. Det er positivt. Forsyningen af gas til Europa er stabil, og Danmark er tæt forbundet til det europæiske gasmarked med rørledninger. Ved fuld drift overstiger produktionen fra Tyra-feltet i den danske del af Nordsøen Danmarks gasforbrug set over et år. Derudover er den danske biogasproduktion stabil og udgør en betydelig del af det danske gasforbrug (ca. 38 pct. i 2024).
  • EU-Kommissionen har fastsat delmål for medlemslandenes gaslagerfyldning pr. 1. februar, 1. maj, 1. juli og 1. september 2025 for at sikre 90 procents lagerfyldning pr. 1. november. Danmarks delmål pr. 1. februar og 1. maj blev nået. Delmålet på 60 procent fyldning (+/- 5 procentpoint) pr. 1. juli 2025 blev ikke nået. Ultimo juni var lagerfyldningen 33 procent.
  • Regeringen har besluttet at gennemføre tiltag for at sikre højere gaslagerfyldning for vinteren 2025-2026. Det sker for at styrke Danmarks forsyningssikkerhed og at leve op til EU-målene. Læs mere i Energistyrelsens pressemeddelelse af 8. juli 2025
  • Danmarks lagerfyldning er lav for årstiden, men er ikke et umiddelbart problem for forsyningssikkerheden. Hen over sommeren udgør biogassen en høj andel af det samlede gasforbrug. En ugunstig markedssituation i foråret, hvor gaspriserne var relativt høje, samtidig med at der var forventninger om lavere gaspriser til efteråret og vinteren, har betydet manglende lagerbooking, hvilket udfordrer lagerfyldningen i 2025.
  • Fyldte gaslagre bidrager til robusthed i gasforsyningen og er især vigtigt hen over vinteren. Gasforsyningssikkerheden sikres dog også på andre måder end ved lagring, f.eks. gennem biogasproduktion, gasproduktion i Nordsøen og import af gas fra Norge via Baltic Pipe.
  • Det er vigtigt, at vi fortsætter med at anvende gas med omtanke. Skulle den nuværende og fortsat stabile gasforsyningssituation ændre sig til det værre, vil Danmark kunne gå op i kriseniveau.
     

Status for olie

  • Forsyningen af olie er stabil. På nuværende tidspunkt nødvendiggør forsyningssituationen i sig selv ikke særlige tiltag til reduktion af olieforbruget i Danmark.
  • Så længe der ikke sker væsentlige afbrydelser i olieproduktionen eller på olieforsyningsruterne, vil det danske marked være tilstrækkeligt forsynet.
  • Oliepriserne er letpåvirkelige og afhænger bl.a. af geopolitiske forhold og udviklingen i verdensøkonomien. Hvis fx situationen i Mellemøsten eskalerer, vil oliepriserne på verdensmarkedet, og dermed også i Danmark, kunne stige.
     

Status for fast biobrændsel

  • Forsyningssituationen og prislejet for faste biobrændsler vurderes at være på et fortsat stabilt niveau.