Status på energiforsyningen
Energistyrelsen følger udviklingen nøje på tværs af energiformer og gør løbende status på energiforsyningen på baggrund af aktuelle data.
Senest opdateret: 2. december 2024
Kort overblik
Energiforsyningen vurderes p.t. at være stabil på tværs af alle energikilder.
Priserne svinger og kan være høje i perioder. Situationen kan hurtigt ændre sig.
Med den nuværende forsyningssituation forventes der ikke mangel på energi på den korte bane.
- Det er fortsat hensigtsmæssigt, at forbrugerne sparer på strømmen og flytter elforbruget til timer med størst elproduktion. Elpriserne svinger betydeligt i løbet af døgnet, afhængigt af bl.a. vejrforhold.
- Ved udgangen af november var gaslagrene på tværs af EU 85,5 procent fyldte. Det er mindre end på samme tidspunkt de to foregående år, men betydeligt mere end på samme tidspunkt i 2021 (67,8 pct.) og på niveau med 2020 (88,4 pct.).
- Selv om forsyningssituationen er stabil, nåede Danmark ikke målet om 90 procent fyldning af de danske gaslagre pr. 1. november, og heller ikke pr. 1. december. Pr. 30. november i år var de danske lagre 66,7 procent fyldte.
- Gasforsyningssituationen er ikke bekymrende p.t. Men det har været en kold november, og der er usikkerheder i gasmarkedet. Energistyrelsen følger udviklingen tæt.
- Olieforsyningen er stabil, og det danske marked er velforsynet. Oliepriserne er letpåvirkelige, hvorfor der må ventes udsving. De afhænger bl.a. af geopolitiske forhold og udvikling i verdensøkonomien.
- Forsyningen af faste biobrændsler og prislejet for disse er fortsat stabil.
Forsyningen på tværs af energikilder
Status for el
- Forsyningen af el er stabil. Energistyrelsen forventer ikke mangel på strøm.
Forsyningssituationen afhænger blandt andet af vejret, herunder temperatur, nedbør, og om der vil være lange perioder med vindstille og skyet. Forsyningssituationen kan desuden påvirkes af uforudsete hændelser, herunder nedbrud eller længerevarende vedligehold af elproducerende anlæg. - Priserne på el svinger. De kan blive meget høje, når der er sammenfald mellem højt elforbrug og lav produktion fra vind og sol. Når elforbruget er lavt og produktionen fra vind og sol samtidig høj, kan priserne omvendt blive meget lave.
- Det gavner forsyningssituationen, hvis elforbruget reduceres og flyttes til de timer, hvor strømmen er rigelig og billig.
Status for gas
- Forbruget af gas i Danmark er generelt reduceret, hvilket er positivt. Det er vigtigt, at vi fortsætter med at anvende gas med omtanke.
- Forsyningen af gas er stabil. Lagrene på tværs af EU var næsten helt fyldte ved fyringssæsonens begyndelse. Samlet set for hele EU blev målet om lagerfyldning på 90 procent allerede nået i august på tværs af medlemslandene.
- Selv om der er rigelige mængder gas på det europæiske marked, nåede Danmark ikke målet om 90 procent lagerfyldning pr. 1. november. Det blev heller ikke nået pr. 1. december. Pr. 30. november i år var de danske lagre 66,7 procent fyldte.
- Flere faktorer har forsinket fyldningen af de danske gaslagre i løbet af sommeren. Tekniske problemer på Tyra-platformen og midlertidig nedlukning af Europipe II-gasrørledningen fra Norge grundet planlagt vedligehold har spillet ind. Den norske del af vedligeholdelsesarbejdet blev yderligere forsinket ca. en uge, hvilket medførte længere udetid og reduceret kapacitet.
- Desuden har Tyskland i 2023 indført en afgift på eksport af gas, hvilket har medført prisstigninger og i kombination med ovenstående tekniske udetider gjort det attraktivt at sælge gas fra danske lagre, da prisen på gas ventes at blive lavere i begyndelsen af det nye år.
- Tyra-feltet ventes at være oppe på fuld eller næsten fuld produktion omkring årsskiftet. Således har markedsaktørerne vurderet det billigere at forsyne ved at tage gas ud af lageret i løbet af oktober og november end ved at fylde på med henblik på udtag primo 2025.
- Den forsinkede fyldning af de danske lagre er ikke udtryk for, at der er aktuelle udfordringer med gasforsyningen, da gassen fortsat er på det europæiske marked. Det kan dog blive lidt dyrere, hvis det danske marked i perioder skal forsynes fra Tyskland, hvilket dog ikke er forventningen, da gassen forventes at komme fra Norge og Tyra.
- Danmarks to gaslagre udgør under 1 procent af EU’s samlede kapacitet, så den nuværende fyldning er ikke en trussel i forhold til mængden af gas til rådighed. Fyldningen af de danske gaslagre er dog med til at give større robusthed til at håndtere en eventuel nødsituation i Danmark. Energistyrelsen følger udviklingen og er i dialog med de største markedsaktører.
- Europa har i høj grad erstattet russisk ledningsgas med flydende naturgas, LNG, som sejles til Europa fra blandt andet USA. LNG-markedet er ligesom oliemarkedet et verdensmarked, og øget forbrug af LNG i især Kina og Indien presser p.t. priserne opad. Det øger vigtigheden af at holde fast i de opnåede gasbesparelser i Europa.
- Energistyrelsens erklæring om Early Warning af 20. juni 2022 er ophævet 3. juni 2024. Skulle den nuværende – og fortsat stabile – gasforsyningssituation ændre sig til det værre, vil Danmark kunne gå op i kriseniveau igen.
Status for olie
- Forsyningen af olie er stabil.
- Så længe der ikke sker væsentlige afbrydelser i olieproduktionen eller på olieforsyningsruterne, vil det danske marked være tilstrækkeligt forsynet.
- Energistyrelsen følger situationen nøje og vurderer på nuværende tidspunkt, at der ikke bliver behov for særlige tiltag til reduktion af olieforbruget i Danmark.
Status for fast biobrændsel
- Forsyningssituationen og prislejet for faste biobrændsler er fortsat stabil. Forbruget af faste biobrændsler har indtil nu været begrænset i denne fyringssæson.