Danmarks elforsyningssikkerhed er høj: Energistyrelsen forbereder sig på alle scenarier, men selvom situationen er alvorlig, forventer vi, som det ser ud nu, ikke strømafbrud til vinter

2. september 2022

Forbrugere på tværs af Europa oplever meget høje elpriser og et energimarked, der er presset. I Danmark ligger vi helt i top, når det handler om forsyningssikkerhed. Energistyrelsen forventer ikke umiddelbart, at vi kommer i en situation, hvor det bliver nødvendigt med strømafbrud, men forbereder sig på alle scenarier.

Situationen på det europæiske elmarked er udfordret af meget høje elpriser på grund af krigen i Ukraine, det meget varme og tørre vejr og tekniske udfordringer på udenlandske kraftværker.

Forventer ikke strømafbrud som det ser ud nu

Selvom energisystemet er under pres forud for den kommende fyringssæson, er det ikke umiddelbart forventningen, at borgere og virksomheder kommer til at opleve strømafbrydelser.

Vi står i en alvorlig energisituation, men vi har også en meget robust forsyningssikkerhed i Danmark. Som det ser ud nu, forventer vi ikke, at det bliver nødvendigt med strømafbrud. Det er dog ikke det samme, som at vi ikke kan opleve udfordringer i elforsyningen. Der er en forhøjet risiko for mangel på strøm, men afbrydelse af strøm til elkunderne er det absolut sidste værktøj, vi anvender” siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Hvis Danmark i værste fald alligevel står i en situation, hvor der mangler strøm, kan de enkelte distributionsselskaber i sidste ende være nødsaget til at lukke for strømmen i kortere perioder. I en sådan situation vil der være tale om et kontrolleret afbrud, fx et par timer ad gangen i udvalgte områder. I dag oplever elforbrugerne i Danmark i gennemsnit 20 afbrudsminutter årligt.

Spar på energien

Det bedste borgere og virksomheder kan gøre for forsyningssikkerheden er at spare på energien. Energistyrelsen igangsatte inden sommerferien en landsdækkende energisparekampagne. Kampagnen skal hjælpe danskerne med at spare på energien – både for pengepungen, forsyningssikkerheden og klimaets skyld.

Kampagnen vil også køre i løbet af efteråret og klæde danskerne på til den kommende fyringssæson med sæsonbaserede råd. På SparEnergi.dk kan du finde gode råd til at spare på energien, der er tilpasset den konkrete sæson.

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig