Energibevidsthed er blevet en folkesport

28. februar 2024
Billede: Termostat. Colourbox.
Billede: Termostat. Colourbox.

Flere og flere i Danmark har de seneste år sænket energiforbruget i hverdagen. Knap halvdelen af os tænker over vores energiforbrug mindst én gang dagligt, viser seneste tal fra Energistyrelsens Energibarometer. Der er mange penge at spare for den enkelte, lyder det fra energispareekspert.

Brug af strøm, når den er billig. Opvaskemaskinen på ECO program og vask ved lavere temperaturer. Energibesparelser findes i mange varianter. Fælles for dem er, at danskerne har taget dem til sig.

Seneste tal fra Energistyrelsens befolkningsundersøgelse, Energibarometeret, der undersøger vores adfærd og motivation i forbindelse med at spare på energien, viser, at hele 44 pct. af os tænker over vores energiforbrug mindst én gang om dagen.

”Rigtigt mange har de seneste par år tilegnet sig nye energisparevaner, hvor de tænker en ekstra gang over deres el- og varmeforbrug. For flere er det blevet lidt af en folkesport,” siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

Slukket lys og fleksibelt forbrug hitter
I undersøgelsen har Energistyrelsen uddybende spurgt ind til, hvilke ændringer de har foretaget for at reducere deres el- eller varmeforbrug. Her svarer flest, at de i løbet af de seneste 12 måneder har:

  • Slukket for lyset i rum, de ikke opholder sig i.
  • Flyttet elforbruget til tidspunkter af døgnet, hvor elprisen er lavest.
  • Skruet ned for varmen.
  • Slukket apparater og maskiner på kontakten, når de ikke er i brug.
  • Brugt vaskemaskinens/opvaskemaskinens ECO-program.

”Det er godt, når mange holder fast i de små, gode vaner, for summen af dem gavner både pengepungen og klimaet,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Vi motiveres fortsat mest af at spare penge

Udover at give indblik i vores konkrete vaner, viser de seneste tal fra Energistyrelsens Energibarometer også, hvilke motivationsfaktorer der har størst indflydelse på energiforbruget.

Her svarer 77 pct., at de motiveres af at spare penge, hvilket dermed topper listen, mens 48 pct. er motiverede af at kunne gøre noget godt for klima og miljø.

Der er mange gode grunde til at spare på energien - ikke mindst privatøkonomisk er der mange penge at spare, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe.

”For eksempel kan de fleste husstande skære omkring 5 pct. af varmeregningen, hver gang de sænker temperaturen en grad. Dog er det vigtigt, at holde rumtemperaturen over 18 grader, da man ellers risikerer skimmelsvamp,” siger hun.

Vil du have flere gode råd til at spare på energien? På SparEnergi.dk findes masser af råd og viden om at spare energi i boligen, ligesom du kan se Energistyrelsens strømpyramide, som giver et overblik over hjemmets største strømslugere. 

Om Energistyrelsens Energibarometer:

Energibarometeret tager temperaturen på befolkningens adfærd og motivation i forbindelse med at spare på energien. Undersøgelsen blev første gang foretaget i marts 2022 og er blevet gentaget løbende siden. Seneste måling blev foretaget i oktober 2023. Alle undersøgelserne er gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskerne i alderen 18-75 år. Der er indsamlet 2.000 besvarelser i hver undersøgelse. Læs mere på sparenergi.dk.

Kontakt:

Matilde Grøn Bjørneboe, tlf: 33 92 75 10, mgb@ens.dk

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846
Pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
(+45) 3395 0800

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig