Energistyrelsen inviterer til informationsmøde om støtteudbud på biogas og andre grønne gasser samt metantabsregulering

18. august 2022

Energistyrelsen afholder informationsmøder for alle med interesse for det kommende udbud på biogas og andre grønne gasser samt information om metantabsregulering den 12. og 19. september 2022 i København og Billund.

Regeringen vil med ”Danmark Kan Mere II” fremrykke og øge den danske produktion af biogas, herunder fremrykke et planlagt udbud af støtte til produktion af biogas. Energistyrelsen arbejder derfor nu på at udforme udbudsbekendtgørelsen og rammerne for støtteudbuddet til biogas og andre grønne gasser.

I forbindelse med udbuddet inviterer Energistyrelsen til to informationsmøder, hvor både udbuddet og metantabsregulering vil blive uddybet. Møderne afholdes i København den 12. september og i Billund den 19. september. Det er gratis at deltage i informationsmøderne.

På informationsmøderne vil medarbejdere fra Energistyrelsen blandt andet fortælle om ansøgningskriterier/udbudsbetingelserne og processen samt give et tidsoverblik. Der er også mulighed for at stille spørgsmål til mødet eller skrive til Energistyrelsen efterfølgende. Alle spørgsmål og svar, både skriftlige og mundtlige, vil blive offentliggjort på udbudssiden.

Formålet med informationsmøderne er at give deltagerne en introduktion til kommende udbud på biogas og andre grønne gasser. Derudover vil Energistyrelsen også informere om indholdet af metantabsreguleringen og de kommende krav til begrænsning af metantab fra biogasproduktionen.

Tilmelding og program

Informationsmøde d. 12. september i København

  • Tid og sted: 14.00-17.00. Energistyrelsen, Carsten Niebuhrs Gade 43, 1577 København V
  • Se program

Informationsmøde 19. september i Billund

  • Tid og sted: 13.00-16.00. Legoland Hotel & Konference, Aastvej 10, 7190 Billund
  • Se program

Tilmelding kan ske ved at skrive en mail til Laura Bøgebjerg Poulsen på lbpn@ens.dk. Angiv venligst om du ønsker at deltage i mødet i København eller Billund.

Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål til selve mødet, men spørgsmål kan også stilles på forhånd til Rikke Busk Folkmann på rbfm@ens.dk.

Fakta

Støtteudbuddet har blandt andet til formål at tilføre mere grøn gas til gasnettet og på den baggrund reducere udledningerne i energisektoren ved at fortrænge fossil naturgas. I dag består ca. 25 pct. af gasforbruget af klimaneutral grøn gas. Det forventes – med støtteudbuddet – at andelen af grøn gas vil være på 75 pct. i 2030.

Følg med på udbudssiden, hvor vi løbende opdaterer med seneste information om støtteudbuddet til gas genereret af opgraderet biogasanlæg og/eller e-metananlæg og injiceret i det danske gassystem.

  • Aftalen om støtteudbud til grøn gas skal hjælpe med at sænke støttebehovet og bidrage til en reduktion af drivhusgasudledningerne med ca. 0,2 mio. ton CO2e i 2025 og 0,7 mio. ton CO2e i 2030.
  • Byderne skal konkurrere om at producere grøn gas til gasnettet med det mindst mulige støttetillæg.
  • De støtteberettigede gasser i første udbud er opgraderet biogas og e-metan produceret med CO2 fra opgraderingsanlægget tilført grøn brint.
  • Støttemodellen er baseret på fast pristillæg, hvilket giver fuld budgetsikkerhed for staten.
  • For at undgå unødig støtte er der et støtteloft ved ekstraordinært høje gaspriser på 120 kr./GJ.
  • Der er planlagt i alt seks udbudsrunder frem mod 2030, og støtten fra hvert udbud løber i 20 år. Til første udbudsrunde er der afsat 4 mia. kr., hvilket udgør knap 30 pct. af den samlede pulje på ca. 13 mia. kr.
  • Efter første udbud foretages en evaluering, og på den baggrund skal der, forud for senere udbudsrunder være en politisk drøftelse om evt. ændringer af udbudsdesignet og om, hvorvidt den økonomiske ramme bør omprioriteres i lyset af den teknologiske udvikling, markedsprisernes udvikling m.v.

Kontakt

Kristian Havskov Sørensen, chefkonsulent, Energistyrelsen: krha@ens.dk

Rikke Busk Folkmann, fuldmægtig, Energistyrelsen: rbfm@ens.dk

Kontaktpersoner

Ellen Hougaard
Pressemedarbejder (+45) 3395 5043

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig