Energistyrelsen opfordrer danske arbejdspladser til at spare på energien

5. oktober 2022

Med vinteren for døren og pressede forsyningskæder i hele Europa er det vigtigt, at de danske arbejdspladser også bidrager til at spare på energien. Sådan lyder opfordringen fra Energistyrelsen, der med en ny kampagneindsats vil gøre det nemmere for arbejdspladserne at nedbringe energiforbruget.

”Sammen sparer vi på energien. Også på arbejdet”. Sådan lyder budskabet i en ny kampagne som Energistyrelsen lancerer i dag, og som skal få de danske arbejdspladser til at implementere gode energivaner. Bagtæppet for kampagnen er en undersøgelse, som Energistyrelsen offentliggjorde den 26. september. Undersøgelsen viser, at mange af os glemmer de gode energisparevaner, når vi tager på arbejde. Til gengæld viser undersøgelsen også, at der er vilje til at gøre mere - også når danskerne er på arbejde. Den vilje vil Energistyrelsen gerne understøtte,” siger Stine Leth Rasmussen, vicedirektør hos Energistyrelsen:

”Danmark og hele Europa står i en yderst vanskelig situation, der både presser forsyningssikkerheden og vores økonomi. Med kampagnen kommer vi i Energistyrelsen med en række konkrete og handlingsanvisende energispareråd, der skal hjælpe de danske arbejdspladser med at skrue ned for energiforbruget. Det handler om at både private virksomheder og offentlige institutioner får set energiforbruget efter i sømmene, skabt dialog om, hvor der kan spares, og får skruet ned, hvor det er muligt,” siger hun og fortsætter:

”Vi bruger omkring halvdelen af vores vågne timer på arbejdet. Derfor gør indsatsen på arbejdspladserne også en forskel. Med kampagnen ønsker vi at give konkrete værktøjer til spareindsatsen. Hvis vi alle gør en indsats, kan vi sammen gøre en stor forskel. Vi håber derfor, at mange arbejdspladser vil gøre brug af det kampagnemateriale, Energistyrelsen har udarbejdet, og som findes på SparEnergi.dk”.

Sådan kan jeres arbejdsplads bidrage

Arbejdspladser inden for offentlig og privat handel og service står for omtrent 14 % af det samlede energiforbrug i Danmark. 51 % af energiforbruget går til opvarmning af rum, 27 % af energiforbruget går til belysning og elektronik, mens 17 % af energiforbruget går til elektriske motorer og ventilation/køling.

Der er altså store potentialer for at spare på energien, hvis alle gør en indsats. Konkret opfordrer Energistyrelsen arbejdspladserne til at følge seks spareråd:

 1. Få overblik over energiforbruget – Skab et retvisende overblik over jeres nuværende forbrug til især varme, vand og el, og identificer sparepotentialer for jeres arbejdsplads
 2. Skru ned for varmen – Varm kun rummet op til 19 ºC. Hold døren lukket mellem rum med forskellig temperatur.
 3. Spar på strømmen – Gør det til en vane at slukke for lys, skærme, computer og andet elektronik, når du forlader et rum eller går hjem.
 4. Skift til LED-belysning – Undersøg muligheder for at skifte til LED-belysning. Det giver effektivt lys på kontoret og sparer udgifter på elregningen.
 5. Brug mindre varmt vand – Brug mindst muligt varmt vand, når du vasker hænder eller vasker op. Når du starter opvaskemaskinen, så sørg for, at temperaturen ikke overskrider 50 grader.
 6. Involver hele arbejdspladsen – Snak med jeres kollegaer om, hvor I kan spare energi på arbejdspladsen, og tænk gerne driften ind i jeres spareindsatser.

Vil man i gang med at spare på energien, er man godt hjulpet ved at downloade Energistyrelsens kampagnemateriale, hvis formål er at hjælpe de danske arbejdspladser med at få de gode energivaner implementeret i organisationen.

Materialerne findes her: SparEnergi.dk/arbejdsplads. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen består af en dataindsamling foretaget af Bilendi i perioden 21.06 -31.06. Indsamlingen er sket via webinterviews med 500 beslutningstagere og 700 medarbejdere i danske virksomheder.

Resultater fra undersøgelsen blandt medarbejdere:

Q: Jeg tænker meget mere på at spare energi når jeg er hjemme, end på mit arbejde

 • Helt enig: 27 procent
 • Overvejende enig: 31 procent
 • Hverken enig eller uenig: 30 procent
 • Overvejende uenig: 5 procent
 • Uenig: 7 procent

Q: Har du bidraget til, at din arbejdsplads har sparet på energien inden for de seneste seks måneder?

 • Nej: 35 procent

Q: Som medarbejder føler jeg mig ikke forpligtet til at spare på energien, når jeg er på arbejde:

 • Helt enig: 5 procent
 • Overvejende enig: 13 procent
 • Hverken enig eller uenig: 30 procent
 • Overvejende uenig: 27 procent
 • Uenig: 25 procent

Q: Er du generelt motiveret for at du gør mere for at spare på energien, når du går på arbejde?

 • Ja: 66 procent
 • Nej: 19 procent
 • Ved ikke: 15 procent

Q: Jeg synes vi gør rigtig meget for at spare på energien på min arbejdsplads

 • Helt enig: 7 procent
 • Overvejende enig: 26 procent
 • Hverken enig eller uenig: 43 procent
 • Overvejende uenig: 15 procent
 • Uenig: 8 procent

Kontakt

Rasmus Siggaard Pedersen, tlf: +45 33 95 09 27, e-mail: rspn@ens.dk.

Kontaktpersoner

Laura Andersen
Pressemedarbejder (+45) 3395 0906
Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig