Energistyrelsen udgiver afrapportering over udviklingen i de kommunale affaldsgebyrer fra 2019 til 2021

14. april 2023

Energistyrelsen afrapporterer nu for første gang om udviklingen i de kommunale affaldsgebyrer. Fremover vil det være Forsyningstilsynet, der kommer til at være ansvarlig for afrapporteringen.

Energistyrelsen har netop offentliggjort en afrapportering, der kortlægger udviklingen i de kommunale affaldsgebyrer for perioden 2019-2021. Data om gebyrerne er indhentet hos analysevirksomheden JHN Processor og tager udgangspunkt i kommunernes offentliggjorte gebyrblade.

Læs afrapportering over udviklingen i de kommunale affaldsgebyrer 2019-2021

Store kommunemæssige forskelle i gebyrerne

Afrapporteringen viser, at der er store forskelle på kommunernes affaldsgebyrer, der i gennemsnit lå på 3.121 kroner for en havebolig og 2.247 kroner for en etagebolig i år 2021. Afrapporteringen viser også, at udviklingen har været meget forskellig i de enkelte kommuners affaldsgebyrer i perioden. Nogle kommuner har oplevet store stigninger, mens andre kommuner har oplevet mindre stigninger eller ligget stabilt i perioden. I gennemsnit steg de kommunale affaldsgebyrer i perioden med 370 kroner for haveboliger og 300 kroner for etageboliger svarende til henholdsvis 13 procent og 15 procent for de to boligtyper.

Fremadrettet vil Forsyningstilsynet være ansvarlig for at udarbejde og offentliggøre afrapporteringer over de kommunale affaldsgebyrer.

Baggrund for afrapporteringen

I 2020 blev det med Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi besluttet at strømline indsamlingen af danskernes affald. Det sker blandt andet ved krav om indsamling af 10 forskellige slags affaldsfraktioner husstandsnært.

I den forbindelse blev det også besluttet, at udviklingen i affaldsgebyrerne monitoreres og afrapporteres til aftalekredsen bag Klimaplanen 2020.

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig