Energistyrelsens LED-konsulenter besøger 800 nye butikker

15. marts 2017

Der er penge at spare ved at skifte til LED-belysning. Det skal butikker i 18 kommuner se med egne øjne, når de får besøg af Energistyrelsens LED-konsulenter i marts og april.

Over de næste 2 måneder vil mere end 800 små og mellemstore butikker få besøg af LED-konsulenterne og kortlagt deres sparepotentiale ved at skifte til LED belysning. LED-pærer er nemlig langt mere energieffektive end almindelige pærer og har en levetid på mellem 10 og 25 år. Det har den sidegevinst, at pærerne skal skiftes langt sjældnere og samtidig afgiver de mindre varme og giver dermed et bedre indeklima.

Energistyrelsens LED-konsulenter besøgte allerede i efteråret 2016 mere end 1.200 små og mellemstore butikker i 20 kommuner i forbindelse med kampagnen ”Mindre strøm – mere bundlinje”. Her viste det sig, at butikkerne i gennemsnit kunne spare 31.000 kroner over en periode på 7 år, hvis de udskiftede deres almindelige lyskilder med LED. I efteråret kortlagde LED-konsulenterne besparelser for 15 mio. kr. og de 18 kommuner kan se frem til et besparelsespotentiale på 10 mio. kr. blandt deres detailbutikker.

Butiksejere positive overfor LED-pærer

En undersøgelse af efterårets indsats viser, at næsten 9 ud af 10 butiksejere er positive over Energistyrelsens initiativ med besøg fra LED-konsulenter for at gøre opmærksom på fordelene ved at skifte til LED belysning. Derudover oplever 8 ud af 10 butiksejere, at de har fået relevant og brugbar information om, hvordan man bedst kommer videre i processen mod et skifte til LED.

Reaktionen fra butikker er ikke udeblevet. 29 procent af de butiksejere, der fik besøg, har allerede kontaktet en installatør eller lignende for at få rådgivning om at skifte til LED-pærer, og yderligere 24 procent forventer eller overvejer at tage kontakt.

Vicedirektør i Energistyrelsen, Stig Uffe Pedersen, sætter stor pris på den gode respons fra butiksejerne:

De mange butiksbesøg i efteråret viste, at der er stor interesse for LED-pærernes økonomiske og miljømæssige fordele. Derfor er det meget positivt, at flere kommuner er interesseret i, at butikkerne får besøg af vores LED-konsulenter, så endnu flere butiksejere forhåbentlig bliver motiveret til at skifte til LED-pærer”, siger Stig Uffe Pedersen.

De virksomheder, der ikke får besøg af LED-konsulenter, har selv mulighed for at udregne deres potentielle besparelse ved at skifte til LED. Find beregningsværktøjet på sparenergi.dk.

Fakta

Fordele ved LED-belysning

  • Længere levetid: LED-pærer har en levetid på 15.000-30.000 timer. Til sammenligning har en sparepære en levetid på ca. 10.000 timer og en halogenpære en levetid på 2.000-3.000 timer
  • LED-pærer tænder med det samme
  • LED-pærer bliver mindre varme og er dermed gode for indeklimaet
  • LED-pærer er fri for kviksølv

Så meget kan du spare med LED-belysning

Er du en mindre butik med 18 halogenspots, 12 lysstofrør og 2 almindelige elpærer, kan du spare ca. 15.000 kr. over 5 år.

Besparelsen er baseret på en totaløkonomisk beregning, der både inkluderer energibesparelsen og løbende investeringer i lyskilder samt montering. Over 10 år vil den pågældende butik kunne spare ca. 38.000 kr.

Om kampagnen

I efteråret 2016 fik mere end 1.200 små- og mellemstore, uafhængige butikker besøg af Energistyrelsens LED-konsulenter. Under besøget talte LED-konsulenterne butikkernes lyskilder og udregnede den potentielle besparelse ved at skifte til LED-pærer. Besøgene var en del af Energistyrelsens kampagne Mindre Strøm – Mere bundlinje, som skulle få flere virksomheder til at skifte til LED-belysning.

Energistyrelsens undersøgelser viser, at belysning udgør 50 procent af branchens elforbrug, og at en konvertering til LED vil reducere forbruget betydeligt.

60% af danske virksomheder har en eller flere LED installationer, og 84% er tilfredse med kvaliteten af deres belysning.

Disse kommuner får besøg af LED-konsulenter i marts og april 2017:

Ballerup

Vordingborg

Gladsaxe

Fredensborg

Lyngby-Taarbæk

Hørsholm

Rødovre

Glostrup

Guldborgsund

Lolland

Kalundborg

Odsherred

Rudersdal

Furesø

Holstebro

Brønderslev

Faaborg-Midtfyn

Middelfart

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Relaterede nyheder

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig