Forbindelsen fra Thor havvindpark til land konkurrenceudsættes

12. marts 2019

Opdateret 12. marts kl. 15.30:

Thor skal i lighed med tidligere havvindudbud i Danmark udbydes på baggrund af udbud med forhandling, og ilandføringsforbindelsen til fastlandet konkurrenceudsættes og vil indgå som en del af udbuddet.

Forligskredsen bag Energiaftalen af 29. juni 2018 har den 28. februar 2019 truffet en række beslutninger om Danmarks kommende havvindpark. Havvindparken navngives Thor efter placeringen ud for Thorsminde i Vestjylland.

Thor skal i lighed med tidligere havvindudbud i Danmark udbydes på baggrund af udbud med forhandling. I udbud med forhandling har deltagere kunnet præge udbudsbetingelserne, så der eksempelvis sikres den bedst mulige deling af risiko, som har været med til at sikre lavere budpriser over tid i de danske havvindudbud. For yderligere at skubbe til denne udvikling har forligskredsen besluttet en række nye tiltag i forbindelse med udbuddet af Thor:

  • Thor skal have en effekt på minimum 800 MW, men udbydes med fleksibilitet på parkstørrelse så vinderen af udbuddet har mulighed for at etablere op til 1000 MW i alt
  • Ilandføringsforbindelsen til fastlandet konkurrenceudsættes og vil indgå som en del af udbuddet. Tidligere har Energinet stået for etablering og drift af transformerplatform og søkabler og finansieret omkostningerne over tarifferne. Denne opgave lægges nu over til vinderen som en del af det samlede projekt og finansieres dermed som en del af de samlede støtteomkostninger til havmølleparken.

Energinet skal fortsat stå for etablering og drift af nettilslutningen på land fra den kystnære station til transmissionsnettet. Vinderen af udbuddet skal betale Energinets omkostninger til etablering af nettilslutningen. Dette er med forbehold for godkendelse af Europa-Kommissionen.

Yderligere oplysninger om udbuddet vil fremgå af den vejledende udbudsbekendtgørelse som forventes klar medio 2019.

Kontakt: Chefkonsulent Jeppe Lundbæk, tlf: 33 92 75 53, e-mail: jel@ens.dk

Supplerende links

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Relaterede nyheder

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig