Forbud om hjørnet: Millioner af lysstofrør skal skiftes til LED

6. september 2022
Billede: Colourbox
Billede: Colourbox

Et kommende forbud mod de mest almindelige lysstofrør rammer næsten alle danske arbejdspladser. Lysbranchen forventer stor efterspørgsel på LED-rør til næste år. Skift til LED med det samme og spar penge, lyder opfordringen fra Energistyrelsen.

Snart kommer navnene ”T5” og ”T8” på manges læber. Det er de mest almindelige lysstofrør, der hænger i millionvis på danske arbejdspladser. Men næste år bliver de udfaset, har EU netop vedtaget.

Energistyrelsen opfordrer både virksomheder og offentlige arbejdspladser til at udvise rettidig omhu.

”Det kommer til at påvirke utroligt mange, for næsten alle har T5 eller T8-lysstofrør et sted. Heldigvis er det faktisk en god forretning at skifte til LED, særligt med de høje elpriser. Vi opfordrer virksomhederne til at kontakte deres installatør og skifte til LED så snart som muligt – også for at undgå flaskehalsproblemer, når forbuddet sætter ind,” siger specialkonsulent i Energistyrelsen Thore Stenfeldt.

Forventer stor efterspørgsel

Udfasningen betyder, at det bliver forbudt at sende nye T5 og T8-rør på markedet fra august 2023. Det er stadig tilladt at sælge ud af lagre, men der forventes ikke at være store lagre hos importørerne, der i stedet presser på for skift til LED.

Brancheforeningen FABA, der organiserer danske producenter og importører af belysning, forudser stor efterspørgsel efter LED-rør.

”Lysmarkedet er afhængigt af leverancer fra Kina. Det gælder også de danske producenter og importører, der bruger kinesiske dele. Både produktion og shipping er allerede i en ustabil periode, og vi vil få svært ved at skaffe alle de LED-rør, der bliver brug for fra næste år,” siger direktør i FABA Klaus Bach Thomsen.

Dansk Center for Lys har fokus på, om de godkendelsesmæssige procedurer kan skabe flaskehalse.

”LED er klart et miljømæssigt bedre alternativ end T8 og T5, så det giver bestemt mening at skifte. Men alle krav for CE-mærkning af LED skal overholdes, og vi kan godt frygte, at ikke alle fabrikanterne er klar her,” siger direktør i Dansk Center for Lys Per Reinholdt.

Lige nu er der ikke problemer med levering, men det kan altså opstå. Energistyrelsen opfordrer derfor til at skifte så snart som muligt.

Gevinst for miljø og sundhed

Kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der findes, og det nye forbud betyder, at miljøet spares for næsten 3.000 kg kviksølv frem mod 2035.

I Miljøstyrelsen glæder jurist Mia Udengaard Mikkelsen sig over det nye forbud:

”Det er en rigtig god nyhed for miljø og sundhed, at kviksølv nu forbydes i forskellige typer af lysstofrør. Kviksølv er et tungmetal, der selv i meget lave koncentrationer indvirker på for eksempel indlæringsevnen hos børn, og stoffet er ekstremt giftigt for dyr og økosystemer. Derfor skal det selvfølgelig begrænses mest muligt,” siger hun.

LED-lys hos BEMA sparer 200.000 kr. om året

Én af de virksomheder, der allerede er skiftet til LED, er BEMA i udkanten af Haderslev. BEMA producerer transportsnegle, neddelere og balleåbnere og skiftede sidste år fra lysstofrør til LED i 500 armaturer.

Efter udskiftningen kan BEMA se frem til at spare godt 200.000 kr. om året på elregningen.

Projektets tilbagebetalingstid er beregnet til 2,5 år, men de høje energipriser har gjort det til en endnu bedre investering. Besparelsen vokser nemlig, jo mere elprisen stiger, fortæller økonomichef Kim Hollænder Petersen.

”Nu hvor vi har lavet udskiftningen, får vi også besparelsen fra dér, hvor energipriserne for alvor begyndte at stige. Det var ikke en del af vores kalkule, da vi gik i gang, men er en positiv bivirkning,” siger han.

Se hvad du kan spare

Energistyrelsen har udviklet en gratis LED-beregner på siden SparEnergi.dk, fortæller Thore Stenfeldt.

”Med vores beregner kan I få et overslag på, hvad I kan spare i netop jeres virksomhed. Uanset om I selv vil regne på det eller få hjælp, vil jeg opfordre til, at man hurtigst muligt skifter alt lys til LED. Det giver ikke mening at vente,” siger Thore Stenfeldt.

Prøv LED-beregneren på SparEnergi.dk

Fakta

Forbud mod lysstofrør

 • T5 og T8 lysstofrør udfases, så de ikke længere må bringes på markedet fra 23. august 2023
 • Forbuddet sker pga. kviksølvindholdet i lysstofrørene ved ophævelse af undtagelser i EU’s RoHS-direktiv
 • Butikkerne må gerne sælge ud af lysstofrørene, indtil lagrene er tømte, herefter kan man kun købe LED-rør
 • Eksempler på bygninger med mange lysstofrør: Kontor- og servicevirksomheder, landbrug, industri, lagre, butikker, skoler og institutioner
 • Frem til 2035 vurderes udfasningen af T5 og T8 at spare EU-landene for
  - ca. 220 mia. kr. i pærer, energi og lamper.
  - ca. 2,9 ton kviksølvudledninger

Fordele ved LED frem for lysstofrør

LED-lys:

 • Er billigere. En investering i LED-lys er ofte tjent hjem i løbet af 0-2 år pga. lavere udgifter til strøm og udskiftning af lys
 • Holder længere. Et lysstofrør holder typisk 20.000 timer og et LED-rør 30-50.000 timer.
 • Lyser bedre. Typisk forbedres lyskvaliteten ved at skifte fra lysstofrør til LED
 • Skåner klima og miljø. LED-lys har en mindre klimapåvirkning og indeholder ikke kviksølv

Kilder: Energistyrelsen, SparEnergi.dk, Energimyndigheten

Kontakt

Energistyrelsen: Specialkonsulent Thore Stenfeldt, tlf. 33 92 77 04, e-mail: tst@ens.dk

Miljøstyrelsen: Jurist Mia Udengaard Mikkelsen, tlf. 23 60 99 57, e-mail: domiaum@mst.dk

Dansk Center for Lys: Direktør Per Reinholdt, tlf. 23 99 90 13, e-mail: pr@centerforlys.dk

FABA: Direktør Klaus Bach Thomsen, tlf. 20 81 09 90, e-mail: kbt@faba.dk

BEMA: Økonomichef Kim Hollænder Petersen, tlf. 73 20 20 65, e-mail: khp@bema.as

Kontaktpersoner

Ellen Hougaard
Pressemedarbejder (+45) 3395 5043

Relaterede dokumenter

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig