Klimahjælp til danske sommerhuse

1. juli 2021

Sommerferien begynder for alvor i disse dage, og Energistyrelsen vil med en ny indsats hjælpe danske sommerhusejere og -lejere med skræddersyede råd til klimavenlige sommerhuse.


Rekordmange danskere har købt sommerhus i 2020 og 2021, og samtidig ventes rekordmange danske sommerhusovernatninger i år. Nu vil Energistyrelsen hjælpe den grønne omstilling på vej i de danske sommerhuse.

”Vi sætter spot på et energiforbrug, som mange ikke tænker over. Vi har allerede fokus på at reducere energiforbruget i vores helårshuse, men efterhånden som danskerne opholder sig mere i deres sommerhuse, er det naturligt også at sætte ind dér. Derfor har vi udviklet et digitalt værktøj, som vi kalder SommerhusTesten, der kan give gode råd til at spare penge, energi og CO2 i netop dit sommerhus. Fokus er at skabe god energi i sommerhuset og skåne klimaet gennem energirigtig adfærd og renovering,” siger direktør for Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw.

SommerhusTesten er en del af den nye kampagne ”Skab god energi i sommerhuset”, der lanceres i dag.

Udlejerorganisation: Det bliver svært at udleje sorte sommerhuse

Kampagnen har et klart budskab til sommerhusejerne om at forbedre sommerhusene, så de samtidig bliver klimavenlige. Det samme budskab lyder fra Feriehusudlejernes Brancheforening, der er partner i kampagnen.

”Bæredygtighed er ikke længere bare ’nice to have’. Snart bliver det svært at udleje sommerhuse, hvis de stadig har gamle elpaneler, oliefyr eller strømslugende apparater. Hvis du udlejer dit sommerhus, har du nogle få år til at gøre det bæredygtigt. Vores kunder kan allerede nu gå efter at leje sommerhuse med f.eks. varmepumpe, solvarme eller solceller, og vi opfordrer dem til det,” siger Carlos Villaro Lassen, der er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Også Boligsiden, der ejes af ejendomsmæglerne, ser fordele i at energiforbedre sommerhuse.

”Der er solgt mange sommerhuse det seneste år, og der er mange nye ejere, der skal i gang med at sætte præg på deres nye sommerhus. Og når de nu er i gang, gør de klogt i at tænke i energiforbedringer. Det gavner nemlig både klima og privatøkonomi, hvis f.eks. de gamle vinduer er skiftet, og hvis der er efterisoleret. Ikke mindst fordi mange sommerhusejere bruger sommerhuset i de kolde måneder, hvor der er behov for at varme huset op,” siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden Birgit Daetz.

Cyklende energirådgiver på vej

Den nye kampagne bruger værker med budskaber skabt af børn i materialer som muslinger, sten og perleplader, der tit findes i sommerhuset. Kampagnen vil møde danskerne i medierne og på sociale medier – men også på cykel i sommerhusdanmark.

En cyklende energirådgiver vil nemlig køre fra Vestjylland til Sjællands sommerhusområder på en ladcykel lastet med gode råd og kampagnematerialer.

Du kan tage SommerhusTesten og fra uge 27 se, om kampagnen cykler forbi dit sommerhus på SparEnergi.dk/sommerhus

Fakta om kampagnen ”Skab god energi i sommerhuset”

  • Energistyrelsen gennemfører kampagnen ”Skab god energi i sommerhuset” i 2021 og 2022
  • Kampagnen henvender sig til både ejere og lejere af sommerhuse i Danmark
  • Målet er at fremme klimavenlige sommerhuse ved at sætte fokus på energiforbedringer og god adfærd i sommerhuset
  • Sommerhuse er generelt i energimæssigt dårlig stand sammenlignet med helårsboliger. De er dårligere isoleret, og den mest almindelige opvarmningsform er elvarme
  • Kampagnen har udviklet det digitale værktøj ”SommerhusTesten”, der giver brugeren skræddersyede råd om at spare energi i netop deres sommerhus. Så har man f.eks. en elvandvarmer, kan man få gode råd om at udnytte solvarme til at få gratis varmt vand, og bruger man sommerhuset om vinteren, får man hjælp til at holde på varmen

Kontakt

Interview om kampagnen: Kommunikationskonsulent Louise Jensen Foged, e-mail: lfjn@ens.dk, tlf. 33 95 08 31

Ferieudlejernes Brancheforening: Direktør Carlos Villaro Lassen, e-mail: cvl@fbnet.dk, tlf: 31 10 10 90

Boligsiden.dk: Kommunikationsdirektør Birgit Daetz, e-mail: bcd@boligsiden.dk, tlf: 21 21 02 84

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846
Laura Andersen
Pressemedarbejder (+45) 3395 0906

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig