Lilleholt udpeger medlemmer til ekspertråd om geotermi
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har udpeget medlemmerne til ekspertrådet for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer. Formand for det nye ekspertråd bliver energichef Søren Berg Lorenzen fra Frederiksberg Forsyning.
Risikoafdækningsordningen er en frivillig ordning for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer. Formålet er at fremme udnyttelsen af geotermisk energi ved at rettighedshavere af geotermitilladelser har mulighed for at ”forsikre” sig mod den økonomiske risiko, der er forbundet med geotermiske boreprojekter.
Til ordningen er knyttet et ekspertråd, der skal stå for vurderingen af ansøgninger til ordningen. Ekspertrådet består af en formand og op til fem andre medlemmer, der udpeges af energi-, forsynings- og klimaministeren for en fire-årig periode.
”Vi har med ordningen skabt bedre rammer for geotermiprojekter, som jeg er sikker på vil give udnyttelsen af geotermi i Danmark et skub fremad og øge geotermiens bidrag til den grønne omstilling. Det er glædeligt, at ekspertrådet er nedsat, og at rådet nu kan påbegynde sit arbejde. Det er et kompetent råd med både erfaring og faglighed i orden, og jeg vil gerne ønske dem stort tillykke og god arbejdslyst,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Medlemmerne af rådet er udpeget, så de tilsammen har indsigt og erfaring indenfor reservoir- og geologiske forhold, boreteknologi, fjernvarmeøkonomi og jura og ministeren har udpeget:
Formand:
Søren Berg Lorenzen, Civilingeniør (energi), Planchef - Energi hos Frederiksberg Forsyning
Medlemmer:
Mikael Erlström, Geolog, Forsker ved Sveriges geologiska undersökning og Adjungeret Professor ved Lunds Universitet
Bénédicte Crapez, Civilingeniør, HSE rådgiver, boring og brønde hos Arbejdstilsynet
Birgitta Jacobsen, Økonom, Administrerede direktør hos Nordsøfonden
Uffe Bro, Fhv. advokat og fhv. Bestyrelsesformand for Dansk Fjernvarme
Ekspertrådets opgaver:
Ekspertrådet træffer afgørelse om alle forhold vedrørende ordningen for økonomisk risikodækning i forbindelse med geotermiboringer, herunder:
- Fastsætte vilkår for deltagelse i ordningen
- Udarbejde vejledning om ansøgningsprocedure og dokumentation
- Godkende deltagelse i ordningen
- Godkende udbetaling af dækning
- Udarbejde årsberetning til energi-, forsynings- og klimaministeren, og
- Afgøre om ordningen skal lukkes
Energistyrelsen er sekretariat for rådet og bistår den daglige drift.
Baggrund:
- Risikoafdækningsordningen udspringer af energiaftalen fra 22. marts 2012, og er reguleret i lov nr. 736 af 1. juni 2015 om en ordning for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer. Ekspertrådets forretningsorden er fastsat af bekendtgørelse nr. 1442 af 01/12/2016 og offentliggjort på rådets hjemmeside.
- Risikoafdækningsordningen kapitalopbygges ved et indskud på 60 mio. kr., der indsluses i ordningen 2016-2020 med 12 mio. kr. hvert år. Derudover blev der på Finansloven 2015 afsat 20 mio kr. til indskud og etablering af ordningen. Der er således nu samlet set 80 mio. kr. statslige midler til ordningen.
- Ordningen er notificeret til Europa-kommissionen efter gruppefritagelsesforordningen.
Kontakt i Energistyrelsen: Lene Eilskov Jensen, tlf: 3392 7572, e-mail: lej@ens.dk