Nord Stream 1 genåbner ikke som planlagt: Forsyningssikkerheden er fortsat under pres

3. september 2022

Den store gasforbindelse fra Rusland til Tyskland har været lukket siden onsdag på grund af vedligeholdelse. Gazprom i Rusland havde annonceret, at de ville åbne for flowet igen lørdag, men det har ikke været tilfældet.

Onsdag den 31. august lukkede gasleverancerne via Nord Stream 1 fra Rusland til Tyskland grundet vedligehold. Det var dog meningen, at der skulle åbnes for flowet på Nord Stream 1 igen i dag lørdag. Gazprom har fredag aften meddelt, at de ikke genåbner flowet på Nord Stream 1 på grund af tekniske problemer. Gazprom har ikke oplyst, hvornår de eventuelt forventer at åbne Nord Stream 1 igen.

”Det er naturligvis en alvorlig udvikling, at der ikke kommer gas til Europa fra Nord Stream 1. Det viser noget om, hvor uforudsigelig en situation vi er i. Vi er godt forberedt og har fyldt gas på vores lagre, og vi har fortsat et gasmarked, hvor gassen flyder på tværs af grænserne. Det er helt afgørende for at kunne sikre gasforsyningen i den kommende fyringssæson,” siger Martin Hansen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.    

Alle bør spare på energien

Energistyrelsen opfordrer alle danskere til at spare på energien, da forsyningssikkerheden vil være under pres, når fyringssæsonen er i gang.

”Det er afgørende for forsyningssikkerheden den kommende vinter, at vi alle sammen – både borgere og virksomheder – sparer på energien, alt det vi kan,” siger Martin Hansen.

På SparEnergi.dk klæder vi danskerne på til den kommende fyringssæson og kommer med sæsonbaserede råd. Det betyder, at du kan få gode råd til at spare på energien, der både er gode for pengepungen, forsyningssikkerheden og klimaet.

Fakta

  • Nord Stream 1 lukkede ned grundet vedligehold onsdag den 31. august. Gazprom i Rusland havde annonceret, at de ville åbne for flowet igen natten mellem fredag den 2. og lørdag den 3. september. Det har dog ikke været tilfældet, da der ifølge Gazprom er tekniske problemer, som skal udredes, før Nord Stream 1 igen kan tages i brug. Der er derfor fortsat lukket for flowet fra Nord Stream 1 til Europa.
  • Nord Stream 1 har gennem de seneste måneder kørt på nedsat kapacitet. Flowet har den seneste måned været på ca. 20 procent af den normale kapacitet. Nu er der helt lukket for flowet.
  • Danmark erklærede den 20. juni ”Early Warning”, som er det første af tre kriseniveauer. Ved det sidste niveau kan der laves indgreb i markedet. 

Kontaktpersoner

Laura Andersen
Pressemedarbejder (+45) 3395 0906
Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig