Nord Stream 2 AG må anvende rørlægningsfartøjer med ankre
Energistyrelsen har truffet afgørelse om, at Nord Stream 2 AG også må anvende rørlægningsfartøjer med ankre i forbindelse med etablering af Nord Stream 2 rørledningerne.
Energistyrelsen har efter anmodning fra Nord Stream 2 AG truffet afgørelse om ændring af vilkår om anvendelse af rørlægningsfartøjer med selvpositionering (DP-rørlægningsfartøjer) i den etableringstilladelse til Nord Stream 2 naturgasrørledningerne, som Energistyrelsen gav Nord Stream 2 AG den 30. oktober 2019. Ændringen medfører, at selskabet kan anvende rørlægningsfartøjer med ankre, enten selvstændigt eller i kombination med DP-rørlægningsfartøjer.
I afgørelsen har Energistyrelsen blandt andet lagt vægt på, at den resterende del af rørledningerne, der skal etableres i Danmarks eksklusive økonomiske zone syd for Bornholm, er uden for området, hvor bundtrawl, ankring og havbundsintervention frarådes på grund af risikoen for dumpet krigsgas.
Afgørelsen træffes i henhold til kontinentalsokkelloven og med udgangspunkt i Danmarks forpligtelser efter FN’s havretskonvention. Her er Danmark forpligtet til at tillade anlæggelse af transitrørledninger med respekt for sikkerhed, ressourcer og miljø.
Nord Stream 2 AG anmodede den 5. juni 2020 om også at kunne anvende rørlægningsfartøjer med ankre i forbindelse med etablering af Nord Stream 2. Rørlægningsfartøjer med ankre er vurderet i miljøkonsekvensrapporten for Nord Stream 2, men ikke omfattet af tilladelsen fra oktober 2019.
Se afgørelse om ændring af vilkår 19 i tilladelse til Nord Stream 2 mm.
Baggrund
Rørledningsprojektet er del af et større rørledningsprojekt, der består af to rørledninger til transport af gas fra Rusland til Tyskland. Det drejer sig om to parallelle 1230 km lange naturgasrørledninger, som skal udgå fra Rusland og forløbe hen over russisk, finsk, svensk, dansk og tysk havområde og gå i land på den tyske kyst. Rørledningerne kan transportere 55 mia. m3 naturgas om året. Myndighederne i Rusland, Finland, Sverige, Tyskland og Danmark har meddelt tilladelser til projektet.
Kontakt:
Katja Scharmann, Energistyrelsen, tlf: 33 92 66 72, e-mail: ksc@ens.dk
Pressechef Ture Falbe-Hansen, mobil: 2513 7846, e-mail: tfh@ens.dk