Tyskland går et beredskabsniveau op i gasforsyningen. Danmarks situation er uforandret

23. juni 2022

Tyskland er i dag gået op på beredskabsniveau 2 – det såkaldte ”Alert”-niveau. Danmark erklærede mandag den 20. juni ”Early warning” som er det lavere beredskabsniveau 1.

”Tysklands melding ændrer ikke på Danmarks situation. Der kommer stadig gas til Danmark fra Tyskland, og der fyldes gas på lagrene. Det er sommer og derfor er gasforbruget lavere, og vi producerer biogas, som dækker en stor del af det aktuelle forbrug. Men vi følger situationen tæt og holder øje med, om der sker yderligere ændringer i forsyningssituationen”, siger vicedirektør Martin Hansen fra Energistyrelsen.

Danmarks melding om ”Early warning” skete på grund af usikkerhed om gasleverancer fra Rusland, efter at Gazprom i sidste uge - uden varsel - reducerede gasleverancerne via Nord Stream 1 med først 40 pct. og derefter 60 pct.

Det er tidligere varslet, at Nord Stream 1 lukker helt fra 11. juli til 21. juli i forbindelse med en større renovering. Nord Stream 1 bliver løbende vedligeholdt for at sikre fortsat flow af gas gennem ledningen til Europa. Reparationerne sker typisk om sommeren, hvor forbruget er lavest.

FAKTA

  • ”Alert” (alarm) er beredskabsniveau 2 ud af 3. Det erklæres, når der opstår en gasforsyningsafbrydelse eller en usædvanlig høj gasefterspørgsel, hvilket resulterer i en betydeligt forringet gasforsyningssituation, men markedet er stadig i stand til at håndtere denne afbrydelse eller efterspørgsel uden at anvende ikke-markedsbaserede foranstaltninger.

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig