Forbrugere

Du køber et energiforbrug, når du køber et produkt

Det er en god ide at være opmærksom på produktets energiforbrug, når du køber nye hvidevarer eller andre produkter med et energiforbrug. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget energi de enkelte produkter bruger. Når du investerer i et energieffektivt produkt, vil du som udgangspunkt tjene pengene ind på sigt, da produktets lave energiforbrug opvejer produktets merpris.

I EU har man et fælles energimærke, som synliggør produktets energiforbrug og gør det nemmere at vælge de mest energieffektive produkter. Mærkningen gælder bl.a. for hårde hvidevarer, elpærer, lamper, tv, klimaanlæg og støvsugere i alle EU-lande.

Energimærket

Hvad viser energimærket?

Energimærket indeholder alle de oplysninger om produktets energiforbrug, du har brug for. På en skala fra A+++ til G er de mest energieffektive apparater mærket med A+++. Energimærket fortæller, om det årlige energiforbrug samt f.eks. vandforbrug, støj eller rengøringsevne, hvis det er relevant for produktet. F.eks. indeholder energimærket for køleskabe oplysninger om nettovolumen af køl og evt. frys, hvorimod opvaskemaskiners energimærke indeholder oplysninger om vandforbrug og tørreevne. Energimærkningen fokuserer primært på energiforbruget i brugsfasen af produktets livscyklus.

Læs mere om energimærket på SparEnergi.dk

Besøg SparEnergi.dk

På Energistyrelsens forbrugerside SparEnergi.dk kan du læse meget mere om energimærkning og valg af energieffektive produkter. Du kan også få gode råd om valg af hårde hvidevarer, belysning og elektronik og se, hvilke energimærker og energiklasser du skal kigge efter, når du køber nye produkter.

Læs mere om valg af den rette pære. 

Læs mere om køle-fryseskabe.

Læs mere om køb af it og elektronik.

Rådgivning til private

Vi rådgiver gratis private husstande om energibesparelser. Vi kan bl.a. andet svare på dine spørgsmål om

  • Tilskud til energibesparelser i din bolig
  • Udskiftning af oliefyr
  • Viden om varmepumper
  • Isolering af boligen

Kontakt: Tlf.: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk

Læs mere om den gratis rådgivning

Energistyrelsen fører kontrol

Energistyrelsen kontrollerer ved stikprøver løbende, om de forskellige produkter lever op til energimærkningen. Hvis du mistænker, at et produkt ikke overholder kravene, så kontakt Sekretariat for Ecodesign og Energimærkning af Produkter.

Sekretariatet for Ecodesign og Energimærkning af Produkter

Bredbjergvej 44

5230 Odense M

Tlf.: 43 30 50 20

sekretariat@eco-energimaerke.dk

Se resultaterne af Energistyrelsens kontrol af produkter, dokumenter og butikker

Læs mere om dine rettigheder som forbruger

Thore Stenfeldt
Fuldmægtig (+45) 3392 7704
[{"targetgroup":2},]