Reglerne for grøn pulje er reguleret i lov om fremme af vedvarende energi samt bekendtgørelse om grøn pulje. Bekendtgørelse om grøn pulje indeholder nogle generelle og overordnede rammer for grøn pulje, mens det er op til den enkelte kommune at fastsætte de nærmere detaljer og retningslinjer for ansøgningsproceduren mv. Grøn pulje blev indført pr. 1. juni. 2020, hvorfor reglerne kun gælder for VE-anlæg, som opnår en byggetilladelse efter 1. juni 2020, og for havvindmølleprojekter der har opnået forundersøgelsestilladelse fra den 1. juni 2020 og frem. Grøn pulje er en efterfølger til den tidligere grøn ordning. 

Reglerne for grøn pulje er blevet opdateret flere gange, senest pr. 1. juli 2024. Se nedenfor hvilke regelsæt, der gælder for de forskellige perioder. 

Læs vejledning om grøn pulje 

Energistyrelsen har udarbejdet en vejledning til kommunerne om administrationen af grøn pulje. 

Vejledning om grøn pulje 

Læs FAQ om grøn pulje 

23. januar 2025.

Energistyrelsen har udarbejdet en FAQ, der primært er målrettet kommunerne, men som også kan besøges af øvrige interesserede parter. FAQ’en skal læses som et supplement til Energistyrelsens vejledning om grøn pulje.

FAQ’en forholder sig til de regler for grøn pulje, der gælder fra den 1. juli 2024. Kommuner, der administrerer grøn pulje-midler fra anlæg, der har opnået byggetilladelse før denne dato, skal anvende de regler, der var gældende på tidspunktet for byggetilladelsen. FAQ’en er ikke juridiske bindende.

FAQ’en opdateres løbende med de spørgsmål, som Energistyrelsen vejleder i. 

FAQ-spørgsmål + svar

Opstillere af anlæg, der opfylder kravene i VE-lovens § 14 skal indbetale til grøn pulje. Generelt set bety-der det, at opstillere af følgende anlæg skal indbetale til grøn pulje: 

  • En eller flere vindmøller på land som er over 25 meter høje (målt fra jorden til spidsen af møllevingen)
  • Solcelleanlæg på terræn og søer med en installeret effekt fra 500 kW eller derover, herunder også flere mindre anlæg, hvis de er placeret inden for 500 meter af hinanden og samlet udgør en kapacitet på 500 kW eller derover.
  • VE-anlæg, der både består af solceller og vindmøller. 
  • Kystnære havmøller opstillet inden for 15 km af kysten, hvor en eller flere kommuner var omfattet af reglerne om den kommunale indsigelses- eller vetoret. Åben dør-ordningen er lukket med lov pr. 1. juli 2024, hvorfor der fremadrettet kun kan ansøges om mindre testprojekter efter VE-lovens § 22 a. Projekter efter VE-lovens § 22 a er undtaget grøn pulje.

Opstillere af testvindmøller, der er opstillet på de nationale testcentre skal ikke betale grøn pulje. 

Opstilles solcelleanlæg på tage, skal der ikke betales grøn pulje, medmindre hele bygningen opføres med det ene formål om at opsætte solceller. 

Opstillere af havvindmøller, der etableres efter udbud i et område, som er udpeget til store havvindmølleparker, jf. § 22, stk. 3, nr. 1, og § 23, skal ikke betale grøn pulje.

Opstillere af mindre testprojekter på havet, der meddeles tilladelse efter VE-lovens § 22 a, er undtaget for grøn pulje. 

I udgangspunktet er det opstillers opgave at udregne størrelsen på grøn pulje. Kommunen kan henvende sig til opstiller for oplysninger om den forventede størrelse på grøn pulje. 

Grøn pulje beregnes på baggrund af VE-anlæggets produktionskapacitet. Produktionskapacitet forstås som udgangspunkt som AC-kapacitet, der er den maksimale kapacitet, som anlægget kan levere til nettet. Produktionskapacitet omfatter herudover dog også den kapacitet, der udelukkende vil kunne udnyttes til egetforbrug, lagring eller som transporteres via direkte linjer til fx PtX-anlæg. Dertil skal det nævnes, at det er kapaciteten ved tidspunktet for idriftsættelse, som er afgørende ift. grøn pulje, hvorfor evt. slitage over tid ikke påvirker midlerne i grøn pulje. Hvis et anlæg idriftsættes i faser er det den samlede produktionskapacitet for det fuldt udbyggede anlæg, der skal betales grøn pulje for. 

Der har tidligere ikke været krav om, at et anlægs kapacitet (MW) fremgik af lokalplanen, men pr. 1. januar 2024 skal redegørelsen til nye lokalplansforslag for vindmøller og solceller indeholde oplysninger om anlæggets forventede kapacitet i MW og produktion i MWh per år, jf. §16, stk. 12 i planloven. Ifølge Plan- og Landdistriktsstyrelsens solcellevejledning afsnit 2.2.4 skal der ved kapacitet forstås de MW, der vil fremgå af stamdataregistret . 

Hvis der er tale om et anlæg med solceller og vindmøller, vil opstiller skulle betale grøn pulje for produktionskapaciteten af både solcellerne og vindmøllerne.

Anlæg, der opfylder kravene i VE-lovens § 14 skal indbetale til grøn pulje uagtet om elproduktionen afsættes til det kollektive net eller helt eller delvist anvendes til eget forbrug. Dette gælder også anlæg i Ø-drift. VE-anlæg, der bruges til egenproduktion skal dermed betale grøn pulje til kommunen, såfremt de i øvrigt opfylder kravene herfor. 

Der skal ligeledes betales grøn pulje af et VE-anlægs fulde produktionskapacitet uagtet om en del af strømmen anvendes til eget forbrug, lagring eller transporteres via direkte linjer til fx PtX-anlæg.  

Nej. Det beløb der skal indbetales i grøn pulje for etablering af vindmøller- og solcelleanlæg er fastsat i VE-loven med en fast sats. Satsen afhænger af, hvornår anlægget har fået byggetilladelse. Se satserne i beløbsoversigten nedenfor.  

Naboer i beboelsesejendomme inden for 200 meter fra et solcelleanlæg eller 6 gange møllehøjde fra et vindmølleanlæg er ansøgningsberettigede til grøn pulje, uanset om de bor i den kommune, hvor VE-anlægget er opstillet eller i nabokommunen. 

Når afstanden beregnes omfatter et solcelleanlæg både paneler, stativer, invertere og transformere. Hvis inverter og transformer er placeret i en teknikbygning, så udgør denne også en del af solcelleanlægget i henhold til VE-loven. Dertil kommer, at et eventuelt hegn og afskærmning, herunder beplantningsbælter, som opstiller etablerer i forbindelse med et solcelleanlæg, også skal medregnes som en del af solcelleanlægget. 

Ved vindmøller opmåles afstanden fra den vindmølle, der placeres nærmest beboelsesejendommen. 
Ved bestemmelse af afstand til beboelsesejendom, så skal denne afstand måles frem til beboelsesejendommen, og ikke blot matrikelskellet. 

Image
Illustration af, hvordan ansøgningsberettigede naboer er defineret i bekendtgørelsen om grøn pulje. Både naboer og lokale i øvrigt er ansøgningsberettigede
Image
Illustration af, hvordan ansøgningsberettigede naboer er defineret i bekendtgørelsen om grøn pulje. Både naboer og lokale i øvrigt er ansøgningsberettigede

Illustration af, hvordan ansøgningsberettigede naboer er defineret i bekendtgørelsen om grøn pulje. Både naboer og lokale i øvrigt er ansøgningsberettigede. Kilde: Vejledning om grøn pulje, Energistyrelsen.

Det følger af VE-lovens § 14, stk. 1, at opstiller skal indbetale pengene til kommunen senest 14 hverdage efter første producerede kWh.

Af § 2, stk. 1, i bekendtgørelse om grøn pulje fremgår desuden følgende om indbetaling af pengene:

§ 2. Kommunalbestyrelsen skal oprette en grøn pulje, som opstiller af vedvarende energianlæg skal indbetale til, jf. § 14, stk. 1-4, i lov om fremme af vedvarende energi.

Opstiller er således forpligtet til at indbetale til en grøn pulje senest 14 hverdage efter idriftsættelse af et anlæg, og kommunalbestyrelsen er forpligtet til at oprette en grøn pulje. Hverken VE-loven eller bekendtgørelsen om grøn pulje indeholder yderligere regler om indkrævning af grøn pulje-midler fra opstiller. En kommune, der måtte være i tvivl om tidspunkt for en opstillers indbetaling til grøn pulje, foreslås at rette henvendelse til opstilleren. Ligeledes er det muligt at kontakte Energistyrelsen for spørgsmål herom. 

Energistyrelsen vil fra 1. juli 2024 modtage indberettede oplysninger fra opstilleren af et VE-anlæg. Indberetningspligten medfører bl.a.  at en opstiller skal indberette oplysninger om det idriftsatte anlæg, herunder om indbetaling til grøn pulje. Fristen for opstillers indberetning er senest fire uger efter VE-anlæggets første producerede kilowatttime. 

Læs mere i vejledningens kapitel 2. 
 

Hverken VE-loven eller bekendtgørelse om grøn pulje indeholder særlige regler om forældelse af krav om bidrag til grøn pulje. Krav om bidrag til grøn pulje forældes således efter de almindelige regler i forældelsesloven, hvori forældelsesfristen i udgangspunktet er fastsat til 3 år, medmindre andet følger af andre bestemmelser. For vejledning om forældelseslovens regler henvises til Justitsministeriet. 

Anlæg der er opstillet på tværs af kommunegrænse skal fordele beløbet forholdsmæssigt mellem de konkrete kommuner, hvor anlægget er beliggende. Det vil sige, at opstiller skal indbetale grøn pulje baseret på andelen af MW, der er opstillet i en kommune, uagtet anlæggets samlede kapacitet. 

Fiktivt eksempel på anlæg på tværs af kommegrænser

Et vindmølleanlæg med en samlet kapacitet på 8 MW, er opstillet på tværs af to kommuner. Alle vindmøller er over 25 meter. I kommune 1 står der tre møller, der hver især har en kapacitet på 2 MW. I kommune 2 står der én vindmølle på 2 MW.

Kommune 1 får udbetalt ca. 1,9 mio. kr. i grøn pulje (6 MW * 313.000 kr.)

Kommune 2 får udbetalt ca. 0,6 mio. kr. i grøn pulje (2 MW * 313.000 kr.)

 

Klimaftalen 2023 resulterede i, at det fremadrettet er muligt for nabokommuner at dele grøn pulje på tværs af kommuner, selvom anlægget alene er placeret i én kommune. Reglerne er blevet udmøntet i bekendtgørelse om grøn pulje §§ 8 og 9. Det er frivilligt hvorvidt kommunerne vil benytte muligheden for deling på tværs. Såfremt kommuner ønsker at benytte sig af muligheden for deling af grøn pulje, så skal de respektive kommunalbestyrelser indgå en aftale herom, og aftalen skal være indgået senest 8 uger efter byggetilladelsen til VE-anlægget er udstedt. Hvis fristen ikke overholdes, kan deling af grøn pulje kun ske, såfremt Energistyrelsen dispenserer herfor, jf. bekendtgørelsen § 8, stk. 1-3. En aftale om deling af grøn pulje skal senest offentliggøres 1 uge efter indgåelsen. Offentliggørelsen skal ske på kommunernes hjemmeside, og skal indeholde oplysninger om, hvilket VE-anlæg der er tale om, samt hvordan beløbet deles mellem nabokommunerne, jf. bekendtgørelsens § 8, stk. 4. Såfremt der sker deling på tværs, så er dette uden betydning for opstiller. Opstiller skal fortsat indbetale grøn pulje-beløbet til den kommune, hvor VE-anlægget er beliggende. Det følger af bekendtgørelsens § 9, stk. 2, at det er kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor VE-anlægget er beliggende, som skal fordele de aftalte midler med nabokommunen.
 

Af lov om fremme af vedvarende energi § 14, stk. 7, pkt. 2, fremgår det, at kommunalbestyrelsen skal allokere midlerne i grøn pulje senest 5 år efter indbetaling til kommunen. Allokeringsfristen er ændret med virkning fra 1. juli 2024, hvorfor både eksisterende samt nye grønne puljer er underlagt en allokeringsfrist på 5 år. 

At midlerne skal være allokeret betyder, at kommunalbestyrelsen skal have besluttet, hvem der skal modtage midlerne og til hvilke projekter og at der skal være givet tilsagn om dette. Det er altså ikke nødvendigt, at pengene er udbetalt. Byrådet kan således godt allokere midler til et projekt, der løber ud over 5 år efter grøn pulje-midlerne er indbetalt til kommunen, eller som først udbetales efter 5-års fristen, så længe midlerne er bevilget til modtageren inden for fristen. Der kan ligeledes bevilges et bidrag til et pro-jekt over en årrække, fx til drift af et projekt, hvormed udbetalingerne løber ud over fristen for allokering af midler på 5 år. 

Kommunen kan godt tildele grøn pulje-midler til drift/vedligehold af konkrete projekter, drift til foreninger og foreningers drift af tiltag i øvrigt. Det er i VE-loven ikke afgørende, om projekter er igangsat på ansøgningstidspunktet. Det er op til kommunalbestyrelsen, om de i deres retningslinjer ønsker at prioritere projekter, der allerede ved ansøgningstidspunktet er sat i gang, og hvor der derfor allerede er sikkerhed for projekternes realisering.

Ved drift af projekter forstås foreningers drift af anlæg, drift af foreninger eller lignende, men ikke opgaver, der falder under kommunens driftsregnskaber mv. 

Fsva. spørgsmålet om, hvorvidt kommunen kan overtage drift af fx et anlæg, der er opført af en lokal forening med midler fra grøn pulje vil det altid bero på en konkret vurdering af den specifikke ansøgning. Det følger af bekendtgørelsen om grøn pulje § 4, at de ansøgningsberettigede, der kan ansøge om tilsagn om tilskud fra grøn pulje skal være naboer eller lokale i øvrigt. Kommunen er dermed ikke ansøgningsberettiget. Grøn pulje bekendtgørelsen definerer ikke i øvrigt, hvordan kommunen konkret skal vurdere og afveje ansøgningerne i forhold til hinanden eller hvordan der skal træffes afgørelse om modtagere, beløbsstørrelser mv. Denne del tilfalder kommunen baseret på de generelle forvaltningsretlige regler.

Kommunalbestyrelsen kan ifølge bekendtgørelse om grøn pulje § 2, stk. 2, afsætte op til 8 pct. af de indbetalte midler fra en opstiller til kommunens administration af midlerne i grøn pulje. Administrationsbidraget er tiltænkt bl.a. at dække indkaldelse af ansøgninger, udvælgelse af tiltag, tildeling af tilsagn om tilskud og udbetaling. Kommunalbestyrelsen kan også vælge at afsætte mindre end 8 pct. til administration. 

Såfremt det efter endt administration viser sig, at kommunen ikke har anvendt de afsatte midler til administration, kan kommunen vælge at bringe midlerne ind i grøn pulje, dog under den forudsætning at allokeringsfristen ikke er overskredet. Alternativt kan kommunen indbetale det overskydende beløb til staten, ligesom det er proceduren såfremt grøn pulje-midler ikke allokeres til tiltag inden for fristen, jf. lov om fremme af vedvarede energi § 14, stk. 7. 

Af VE-lovens § 14, stk. 7, fremgår det, at midler, som er indbetalt til grøn pulje, skal allokeres senest 5 år efter indbetalingen, dermed menes at midlerne skal være tildelt konkrete projekter, dog uden at det er en nødvendighed, at de er udbetalt. Reglerne i VE-loven foreskriver, at såfremt midlerne i grøn pulje ikke er allokeret til projekter inden udløb af fristen, så skal midlerne indbetales til statskassen, jf. VE-lovens § 14, stk. 7.

Der kan dog forekomme situationer, hvor allokerede midler ikke bliver udbetalt eller hvor projekter bliver billigere end forventet. Dette kan eksempelvis ske, hvis grøn pulje-midler er udmøntet til et projekt, der eksempelvis ikke føres ud i livet, og midlerne derfor ikke bliver udbetalt, eller såfremt et projekt kun har afløb for en delmængde af de allokerede midler. I sådanne tilfælde, vil der være behov for en ny ansøgningsrunde, så tilbageløbsmidlerne kan anvendes inden for grøn puljes formål. 

Energistyrelsen vurderer, at der i sådanne tilfælde vil gælde en ny 5-årig allokeringsfrist, når midler bliver frie efter allerede at have været allokeret. Såfremt midlerne frigives efter den oprindelige 5-årige allokeringsperiode skal midlerne altså ikke tilbagebetales til staten, men kan allokeres på ny inden for en 5-årig frist. 

Efter kommunen har modtaget midler og oprettet en grøn pulje, skal kommunen indberette en række oplysninger til Energistyrelsen. Det drejer sig om oplysninger om grøn pulje, sagsbehandlingstider for byggetilladelse, § 25-tilladelse efter miljøvurderingsloven, samt eventuel vægt på lokale gevinster. Hvis to nabokommuner har lavet aftale om deling af grøn pulje-midler, skal den modtagende kommune også indberettes oplysninger for det nyligt idriftsatte anlæg i nabokommunen. 

Efter allokering af midler fra grøn pulje skal dette indberettes oplysninger om størrelsen på tilsagn om tilskud fra grøn pulje, hvilke projekter der er givet tilsagn om tilskud til og afviste projektansøgninger til Energistyrelsen. Hvis en grøn pulje udmøntes af flere omgange, skal der indberettes oplysninger af flere omgange. 

Kommunens indberetning er omfattet af følgende frister:

  • Indberetning ifm. indbetaling til grøn pulje samt vægt på lokale gevinster: 6 uger efter opstillers (anlægsejers) indbetaling af grøn pulje.
  • Indberetning ifm. udmøntning af grøn pulje: 4 uger efter allokering af midler.

Det er muligt at læse nærmere om indberetning af oplysninger om VE-projekter på Energistyrelsens hjemmeside.
 

Beløb for anlæg der har opnået en byggetilladelse mellem 1. juni 2020 til 31. december 2020

Jf. § 14, stk. 4 nr. 1-4 i lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi, lov om elforsyning, ligningsloven og personskatteloven nr. 738 af 30/05/2020 skal opstillere af anlæg, der har opnået byggetilladelse mellem den 1. juni 2020 og den 31. december 2020 betale følgende beløb til en grøn pulje i den eller de kommuner, hvor VE-anlægget opstilles: 

  1. 88.000 kr. pr. MW ved landvindmøller,
  2. 115.000 kr. pr. MW ved havvindmøller,
  3. 30.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg og
  4. 67.000 kr. pr. MW ved vandkraftværker.

Grøn pulje skal indbetales som en engangsbetaling.

Beløb for anlæg der har opnået en byggetilladelse mellem 1.januar 2021 til 30. juni 2024

Jf. 14, stk. 4 nr. 1-4 i Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi og lov om elforsyning nr. 2065 af 21/12/2020 skal opstillere af anlæg, der har opnået byggetilladelse mellem den 1. januar 2021 og den 30. juni 2024 betale følgende beløb til en grøn pulje i den eller de kommuner, hvor VE-anlægget opstilles: 

  1. 125.000 kr. pr. MW ved landvindmøller,
  2. 165.000 kr. pr. MW ved havvindmøller,
  3. 40.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg og
  4. 92.000 kr. pr. MW ved vandkraftværker.

Grøn pulje skal indbetales som en engangsbetaling.

Beløb for anlæg der har opnået en byggetilladelse fra 1.juli 2024

Jf. 14, stk. 6 nr. 1-4 i Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi nr. 670 af 11/06/2024 skal opstillere af anlæg, der har opnået byggetilladelse fra 1. juli 2024 betale følgende beløb til en grøn pulje i den eller de kommuner, hvor VE-anlægget opstilles: 

  1. 313.000 kr. pr. MW ved landvindmøller,
  2. 418.000 kr. pr. MW ved havvindmøller,
  3. 125.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg og
  4. 226.000 kr. pr. MW ved vandkraftværker.

Grøn pulje skal indbetales som en engangsbetaling eller som årlige rater. Kommunen kan vælge af dele grøn pulje med nabokommunen.