Disse virksomheder skal indberette

Virksomheder skal opfylde en række bæredygtighedskrav, når de anvender faste eller flydende biobrændsler til produktion af elektricitet, opvarmning eller køling. Det samme gælder virksomheder, som importerer eller producerer træpiller, brænde eller træbriketter til brug i husholdninger. Om din virksomhed er omfattet afhænger af, hvilken type biobrændsel I anvender og størrelsen på anlægget eller den mængde træbrændsler I importerer.

Indberetningens indhold

Hvis din virksomhed er omfattet af kravene, skal du indsende et udfyldt indberetningsskema. Du finder skabeloner nedenfor. Indberetningen omfatter oplysninger om biomassens geografiske oprindelse, mængde og biomassetype samt dokumentation for opfyldelse af bæredygtighedskrav. Bæredygtighedskravene afhænger af typen af biomasse.

Bæredygtighedskravene er fastlagt i bæredygtighedsbekendtgørelsen og håndbogsbekendtgørelsen. Du finder lovgrundlag og vejledning nedenfor.

Bæredygtighedsbekendtgørelsen

Håndbogsbekendtgørelsen

Uafhængig kontrol 

Oplysningerne skal være kontrolleret af en kvalificeret, uafhængig kontrollant (en verifikator) inden de indberettes til Energistyrelsen. Verifikatoren udarbejder en verifikatorerklæring, som skal sendes til Energistyrelsen sammen med indberetningsskemaet. Du finder en liste over verifikatorer nedenfor.

Frist for indberetning

For faste og flydende biobrændsler er fristen den 31. marts for indberetning af kontrollerede oplysninger for foregående kalenderårs forbrug, import eller produktion. Indberetningen skal sendes til bioenergi@ens.dk

Læs om, hvordan du indberetter for biomasse til biogas

Energistyrelsen har udstedt nye bekendtgørelser om bæredygtighedskrav til biobrændsler. De træder i kraft 21. maj 2025. De indeholder overgangstiltag for træbiomasse: 

  1. Ikrafttrædelse efter næstkommende fyringssæson, dvs. 1. juli 2026 for

    a) importører og producenter af træbrændsler til husholdninger. Se bæredygtighedsbekendtgørelsen § 42. 

    b) energiproducenter med værker under 7,5 MW. Se bæredygtighedsbekendtgørelsen § 42.
  2. Krav om konkret kaskadeanvendelse indfases et halvt år senere, dvs. 1. juli 2026. Kravet om et vurderingssystem per 31. december 2025 fastholdes. Se bæredygtighedsbekendtgørelse § 16 stk. 5.
  3. Overgangsordning for partier af træbiomasse købt eller kontraheret inden 21. maj 2025 for brug i løbet af næstkommende fyringssæson, dvs. frem til 1. juli 2026. De gældende bæredygtighedskrav skal overholdes i overgangsperioden. 
Hidtidige krav skal overholdes i overgangsperioden

Energistyrelsen understreger, at de hidtidige krav skal overholdes i disse overgangsperioder for de pågældende virksomheder eller partier af træbiomasse.

Læs kravene her:

Bæredygtighedsbekendtgørelsen (BEK nr 530 af 28/05/2024)

Håndbogsbekendtgørelsen (BEK nr 649 af 31/05/2023)

Download skabelon til indberetning af, hvordan bæredygtighedskravene til faste biobrændsler er overholdt.

Der er en skabelon for energiproducenter, dvs. anlægsejere, og en skabelon for importører og producenter af træpiller, brænde og træbriketter til videresalg.

Skabelon for energiproducenter dvs. anlægsejere

Skabelon for importører og producenter af træpiller, træbriketter og brænde til videresalg

For halm og andre brændsler som består af affald og restprodukter fra landbrugsarealer kan leverandøren over for anlægsejeren benytte nedenstående skabelon for at erklære på tro og love, at brændslet opfylder kravene til jordbundskvalitet og kulstofindhold i jord. Se mere om disse krav længere nede på siden.

Vejledende skabelon til tro- og loveerklæring for halm om jordbundskvalitet og kulstofindhold i jord

Have-/parkaffald skal kunne spores til hugststed for at undgå, at det blandes med biomasse fra skov eller ikkeskov. Hugststed kan være adresse, matrikel, vejlag eller lignende. Nedenfor findes en skabelon til vejeseddel, som fx kan benyttes af private indsamlingspladser. For have-/parkaffald, som aftages fra en kommunal genbrugsplads, anses biomassetypen være tilstrækkelig dokumenteret. Skabelonen er udarbejdet af Brancheforeningen Cirkulær.

Vejledende skabelon til vejeseddel for have-/parkaffald

Efter 21. maj 2025 kan virksomheder fortsat benytte de allerede godkendte certificeringsordninger (inkl. såkaldte REDII-claims) som dokumentation for, at visse bæredygtighedskrav er opfyldt.

Dette gælder også i den periode, hvor de EU-godkendte ordninger stadig er i proces med at opnå fornyet godkendelse fra EU-Kommissionen, og hvor ordningerne som planlagt er ved at re-auditere certifikatholdere efter de opdaterede standarder i ordningerne.

Et antal certificeringsordninger er godkendt som dokumentation for, at biomassebrændslerne opfylder VE-direktivets krav. Det vil sige kravene i Håndbogen kapitel 5.1 (i-v) og 5.5. 

Direktivet udgør en del af de samlede danske krav, som er beskrevet i Håndbogen.

Du finder certificeringsordninger godkendt til VEII-direktivets krav på EU-Kommissionens hjemmeside

Energistyrelsen har derudover godkendt følgende certificeringsordninger/claims til at kunne dokumentere, at biomassen opfylder VE-direktivets krav til skovbiomasse samt kravene til affald og restprodukter fra træindustri:

  • FSC: ”FSC 100 %” og ”FSC Mix Credit”

Visse certificeringsordninger er desuden godkendt i Håndbogen som dokumentation for det ekstra danske biodiversitetskrav (Håndbogen kap. 5.4) og det ekstra danske klimakrav (Håndbogen kap. 5.6)

Du skal benytte et firma som verifikator for de pågældende kategorier/typer af biomasser, som lever op til kvalifikationskravene til verifikatorer i håndbogsbekendtgørelsen kap. 10.3.

Håndbogsbekendtgørelsen

Du skal benytte et af disse firmaer som verifikator for de pågældende kategorier/typer af biomasser, eller et andet firma, som lever op til kvalifikationskravene til verifikatorer i håndbogsbekendtgørelsen kap. 10.3.

Godkendte verifikatorer

Energistyrelsen har udarbejdet en vejledning til bæredygtighedskravene. Du kan også få vejledning i Håndbogsbekendtgørelsen.

Håndbogsbekendtgørelsen

Spørgsmål/svar om bæredygtighedskrav til biobrændsler

Bæredygtighedskravene afhænger af biomassekategori og i visse tilfælde af biomassetypen. Derfor har Energistyrelsen udarbejdet denne kategorisering af biomasse:

Kategorisering af biomasse

Nogle bæredygtighedskrav er opfyldt gennem lovgivning i det land, hvor skoven ligger. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Energistyrelsen har sammen lavet en oversigt om bæredygtighedskrav for biomasse fra skov og restprodukter fra træindustri med Danmark som hugstland.

Bæredygtighedskrav for biomasse fra danske skove

Bæredygtighedskravene til faste og flydende biobrændsler er fastsat i to bekendtgørelser:

Bekendtgørelse om bæredygtighed og reduktion af drivhusgasemissioner for biomassebrændsler og flydende biobrændsler til energiformål

Håndbog om opfyldelse af bæredygtighedskrav og krav til reduktion af drivhusgasemissioner for biomassebrændsler til energiformål

Bekendtgørelserne implementerer den politiske aftale af 2. oktober 2020: Bæredygtighedskrav til træbiomasse til energi og aftalekredsens accept 9. oktober 2024 af at sænke anlægsgrænsen yderligere, så flere mindre virksomheder, der producerer opvarmning eller importerer træbrændsler, bliver omfattet af bæredygtighedskrav.

Aftale om bæredygtighedskrav til træbiomasse til energi

Bekendtgørelserne var i høring fra 10. februar til 17. marts 2025. 

Læs høringsdetaljer, høringssvar og Energistyrelsens høringsnotat

Bekendtgørelserne implementerer desuden bæredygtighedskrav og krav om drivhusgasemissionsbesparelser, for så vidt angår faste, flydende og gasformige biobrændsler til el- og varmeproduktion, som fremgår af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2018/2001/EU om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/2413 (af 18. oktober 2023) (VEIII-direktivet). Rammerne fremgår af VE-loven (nr 1031 af 06/09/2024). 

Læs VEII-direktivet

Læs VE-loven

Supplerende retsakter

Europa-Kommissionen har vedtaget supplerende lovgivning som opfølgning på VE-direktivet. Disse retsakter er direkte gældende i dansk lov.

Gennemførelsesfordningen om “fastsættelse af den operationelle vejledning om dokumentationen for overholdelse af bæredygtighedskriterierne for skovbiomasse

Gennemførelsesforordningen om ”regler for verifikation af bæredygtigheds- og drivhusgasemissionsbesparelseskriterier og kriterier for lav risiko for indirekte ændringer i arealanvendelsen”

Ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2022/996 for så vidt angår akkrediteringen af certificeringsorganer og om berigtigelse af bilag VII

Evaluering af bæredygtighedskravene

Læs Energistyrelsens evalueringer fra 2024 af bæredygtighedskravene til træbiomasse:

Evaluering af bæredygtighedskravene til faste biobrændsler bestående af træbiomasse 

Baggrundsnotat: Effekt for klima og biodiversitet af de udvidede bæredygtighedskrav til træbrændsler

Energistyrelsen har afrapporteret på indberetninger om bæredygtighed for forbruget af faste biobrændsler i 2023.

Afrapporteringen opsummerer data fra virksomhedernes indberetninger om opfyldelse af bæredygtighedskrav til forbrug, import og produktion af faste biobrændsler i 2023, herunder sammensætningen af brændslerne fordelt på biomassetype og geografisk oprindelse, andel af certificeret biomasse og drivhusgasbesparelse for den indrapporterede biomasse.

Afrapportering vedr. indberetninger om bæredygtighed for forbruget af faste biobrændsler i 2023

Tidligere afrapporteringer

Afrapportering vedr. indberetninger af faste biomassebrændsler 2022 

Afrapportering vedr. indberetninger af faste biomassebrændsler andet halvår 2021

Kontakt

Specialkonsulent
Nora Skjernaa Hansen
Mail Icon
Specialkonsulent
Bo Larsen
Mail Icon