EU Innovation Fund (INNOVFUND) er et af verdens største støtteprogrammer til udvikling og demonstration af CO2-fortrængende teknologier.

INNOVFUND støtter udbredelse og kommercialisering af ny teknologi, der har fokus på at gøre europæisk industri og energiforsyning fri af kulstof (dekarbonisering). Fonden har fokus på markedsmodning af teknologier, der kan sikre reduktioner i udslip af CO2 i tråd med EU’s 2050 klimamål, og som samtidig sikrer europæisk konkurrenceevne.

Fonden administreres af CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) og der udbydes årligt ca. 5 mia. euro, som finansieres gennem EU’s CO2-kvoteordning (EU ETS) ved salg af 530 mio. ETS-kvoter.

Hvilken støtte tilbyder Energistyrelsen danske ansøgere af INNOVFUND?

Team EU Funding i Energistyrelsen står til rådighed, såfremt potentielle ansøgere har spørgsmål eller behov for generel vejledning omkring vilkår og proces for at søge om tilskud fra fonden. 
Team EU Funding tilbyder:

  • Information og vejledning
  • Validering af projektideer
  • Informationsmøder og webinarer
  • Ministerunderskrevne støtterklæringer til projekter

Energistyrelsen formidler opdateret information om INNOVFUND og ansøgningsprocessen på denne side samt gennem direkte projektvejledning. Danske aktører opfordres til at tage kontakt til Team EU Funding, såfremt man planlægger at søge tilskud fra INNOVFUND.

Fonden støtter innovative demonstrationsprojekter i kommerciel skala inden for
Energitunge industrier

  • Vedvarende energiforsyning
  • Energilagring
  • CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring (CCUS)  
  • Maritim transport, luftfart og bygninger

Fondens udvælgelseskriterier

  • Innovationsgrad – sammenlignet med eksisterende teknologi
  • Potentiale i form af reduktion eller fortrængning af drivhusgasemissioner
  • Modenhed – teknisk, finansiel og operationel
  • Skalerbarhed – projektets tekniske og markedsmæssige potentiale for udbredt anvendelse
  • Omkostningseffektivitet, vurderet som pris per fortrængt ton drivhusgasemission

INNOVFUND har en fælles årlig indkaldelse for alle projektstørrelser, fra 2,5 mio. euro og op til 100 mio. euro uden øvre grænse. Fonden dækker op til 60 procent af de samlede investerings- og driftsomkostninger i en tiårig periode (normalt beregnet som CAPEX plus OPEX minus indtægter). Bevillingerne fordeles fleksibelt på baggrund af projekternes finansieringsbehov og milepæle og med mulighed for udbetalinger på op til 40 procent før projekts opstart.

Læs mere om EU Innovation Fund på EU-Kommissionens hjemmesider.

Innovation Fund

What is the Innovation Fund

Ansøger skal være en juridisk enhed uanset hjemland.

Projekter skal være lokaliserede i det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EU-medlemslande, Island, Liechtenstein og Norge).

Indkaldelse til EU Innovation Fund 2024 åbner 3. december 2024. 

CINEA holder online informationsmøde om INNOVFUND Call 2024 d. 17. og18. december 2024.

Læs mere om CINEAs internationale informationsdag her

Seneste indkaldelse

Innovation Fund 2024 Call 

European Hydrogen Bank har i samarbejde med CINEA introduceret et konkurrenceudbud, en såkaldt ”auction”, øremærket støtte til produktion af grøn brint. Støtten tildeles som en fast præmie, euro/kg for verificeret og certificeret RFNBO produceret brint. Første pilot-auction – IF23 Auction – med et budget på 800 mio. euro, modtog 132 tilbud, hvoraf 7 blev udvalgt til at modtage støtte.

CINEA holder online informationsmøde om konkurrenceudbud 2024 d. 10. december.

Læs mere om CINEAs internationale informationsdag om Auction '24 her

Næste ”auction” åbner 3. december 2024 med et budget på op til 1,2 mia. euro. Her vil man bygge på erfaringerne fra IF23 pilot-auction.

Vilkår og betingelser for konkurrenceudbuddet 2024

Læs mere om konkurrenceudbuddet på EU-Kommissionens hjemmeside.

Competitive bidding

Danske aktører, som overvejer at søge EU Innovation Fund, kan gratis få en validering af deres projektidé. Det er en forudsætning, at projektet implementeres i Danmark. Formålet med valideringen er at afklare projektets parathed til at søge støtte fra fonden samt at tilbyde potentielle ansøgere vejledning og overordnede forslag til, hvordan projektet kan videreudvikles og endeligt blive klar til at søge om støtte fra INNOVFUND.

Procedure for projektvalidering

Ansøger bedes fremsende en 1-siders projektbeskrivelse til Energistyrelsens Team EU Funding til clhka@ens.dk. De modtagne ansøgninger screenes, og såfremt de vurderes modne, sendes de videre til en uafhængig validering foretaget af Implement Consulting Group. 
I tilfælde af at en ansøgning ikke vurderes moden eller relevant for INNOVFUND, forbeholder Energistyrelsen sig retten til at give begrundet afslag. Alle henvendelser behandles i fuld fortrolighed.

Valideringsprocessen trin for trin

Projektvalideringen foregår i et forløb på tre uger.

Trin 1 – Introduktion og modenhedsvurdering

Der afholdes et indledende møde med det formål at:

  • Den eksterne rådgiver får en funktionel forståelse af projektet
  • Ansøger bliver bekendt med fondens krav, og hvordan et godt projekt ser ud
  • Den eksterne rådgiver og ansøger opnår en fælles forståelse af projektets nuværende modenhed

Forud for mødet bedes ansøger udfylde en tjekliste for at vurdere projektets modenhed samt give et overblik over projektet. Ansøger opfordres desuden til at dele relevante dokumenter med rådgiver (NDA’er underskrives efter behov).

Trin 2 – Indledende projektvalidering

Baseret på det indledende møde samt det materiale, som ansøger har delt, vil rådgiver foretage en gap-analyse samt en indledende projektvalidering. Formålet er, at fremhæve projektets styrker og svagheder ift. fondens fem evalueringskriterier:

  • Fortrængning af drivhusgasemissioner
  • Innovationsgrad
  • Modenhed
  • Replicerbarhed
  • Omkostningseffektivitet

Rådgiver vil herefter foreslå specifikke områder, som der arbejdes videre med i de efterfølgende sessioner.

Trin 3 – Dybdegående sessioner

For hvert identificeret område vil den eksterne rådgivers fageksperter afholde en dybdegående session med fokus på krav, leverancer, almindelige faldgruber og råd til ansøgningsprocessen. Formålet er at styrke ansøgers kompetencer på de områder, hvor det største behov er samt at styrke ansøgningen så meget som muligt ift. den endelige vurdering.

Trin 4 – Endelig validering

På baggrund af de forudgående diskussioner og det materiale, ansøger har delt med rådgiver, vil ansøger modtage en endelig validering, der detaljeret vurderer projektets modenhed og konkurrencedygtighed til INNOVFUND. 
Den endelige validering vil inkludere en dybdegående analyse af hvert evalueringskriterie samt en helhedsvurdering af projektet. Ansøger vil modtage en valideringsrapport samt praktiske råd til at maksimere ansøgningens potentiale. Rådgiver vil give en ærlig anbefaling om, hvorvidt ansøger bør gå videre med ansøgningen, og vil desuden anbefale alternative relevante fundingprogrammer for projektet.

Energistyrelsen afholder, i samarbejde med Implement Consulting Group, en række webinarer, hvor potentielle ansøgere har mulighed for at blive klogere på EU Innovation Fund.

Webinar 1 – Introduktion til EU Innovation Fund

Uge 43 – Torsdag d. 24. oktober kl. 9.00-11.00

På dette webinar vil mulige ansøgere blive introduceret til INNOVFUND og præsenteret for programmets struktur og kernemekanismer. Vi vil også dykke ned i erfaringer fra tidligere år. Målgruppen for dette webinar er danske aktører, som er nysgerrige på hvorvidt programmet passer til deres projekt, og som ønsker at få et forspring med ansøgningen.

Tilmeld dig til webinar 1 her

Webinar 2 – At udarbejde et projekt, som EU ønsker at investere i

Uge 48 – Tirsdag d. 26. november kl. 9.00-11.00

Tidligere runder af INNOVFUND har vist, at mange projekter ikke vurderes modne nok til at modtage støtte. På dette webinar udfoldes to nøgle koncepter; innovation og modenhed. Vi dykker også ned i kriteriet ’finansiel modenhed’ og hvordan man bygger projektets business case. På det taktiske niveau vil dette webinar også dække strategier og hvordan man bedst forbereder sig til at søge tilskud fra INNOVFUND.

Tilmeld dig til webinar 2 her

Webinar 3 – Kickstart din EU Innovation Fund-ansøgning 

Uge 50 – Torsdag d. 12. december kl. 9.00-11.30

I det afsluttende webinar får du en opsummering af de vigtigste emner, som er blevet gennemgået til de forrige to webinarer. Vi gennemgår opdateringer for ansøgningsrunden 2024 og går i dybden med hvert evalueringskriterie. Til webinaret vil der være fageksperter til stede, som har bistået vellykkede INNOVFUND-ansøgninger. Eksperterne vil dele best practices.

Tilmeld dig til webinar 3 her

Webinar 4 – Hydrogen Auktion/Konkurrenceudbud

Uge 50 – Torsdag d. 12. december kl. 13.00-14.00

Dette webinar fokuserer på EU Innovation Fund Auction 2024 og er dermed relevant for projekter, som sigter efter produktion af grøn brint. Dette webinar vil præsentere programmets nøgleprincipper og krav samt præsentere ansøgningsprocessen og dele erfaringer fra pilot-auktionen 2023.

Tilmeld dig til webinar 4 her

Energistyrelsen inviterer til nationalt informationsmøde om EU Innovation Fund 2024, den 9. januar 2025. Informationsmødet vil foregå fysisk hos Energistyrelsen i København. På dagen vil CINEA bl.a. gå i dybden med evalueringskriterier og svare på spørgsmål. Der vil også være mulighed for en-til-en-sessioner med repræsentanter fra CINEA. 

Se invitation inkl. program her

Tilmeld dig informationsdagen via dette link
Tilmeld dig venligst senest tirsdag d. 7. januar 2025.

Forespørgsel på en-til-en-session via dette link
Send venligst din forespørgsel senest mandag d. 30. december 2024.
 

Kontakt

Teamleder
Claus Henrik Andersen
Mail Icon