Kattegat Havvindmøllepark
Energistyrelsen planlægger en havvindmøllepark i Kattegat ved navn Kattegat Havvindmøllepark med en minimumskapacitet på 1 GW.
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier besluttede i 19. maj 2025, at der fortsat skal planlægges en havvindmøllepark i området Kattegat. Nedenfor beskrives processen for etableringen af havvindmølleparken.

Energistyrelsen offentliggør en foreløbig tidsplan, når der er yderligere kendskab til havvindmølleparkens proces og idriftsættelsestidspunkt.
Udbud af Kattegat Havvindmøllepark
Udbuddet af Kattegat Havvindmøllepark, der blev offentliggjort den 22. april 2024 på EU Supply, er den 31. januar 2025 annulleret. Der er endnu ikke offentliggjort et nyt tidspunkt for udbud af Kattegat Havvindmøllepark.
Forundersøgelser
Energinet gennemfører i perioden 2023-2025 forundersøgelser for området Kattegat. Undersøgelserne omfatter undersøgelser af bl.a. havbund, vindforhold og miljø for området udpeget til en mulig havvindmøllepark samt mulige ilandføringskorridorer.
Resultaterne skal sikre, at havvindmølleparken kan etableres med mindst mulig risiko for en udvikler. En fremtidig udvikler vil også kunne bruge miljøundersøgelser i forbindelse med miljøkonsekvensvurdering (VVM) af det konkrete projekt.
Det fulde forundersøgelsesprogram for Kattegat
Plan og miljøvurderinger for Kattegat Havvindmøllepark
Plan for Kattegat Havvindmøllepark og sammenfattende redegørelse
Planen for Kattegat Havvindmøllepark omfatter havvindmøller, søkabler, offshore transformerplatform(e) i Kattegat samt højspændingsanlæg på land. Havvindmølleparken forventes nettilsluttet ved Trige Højspændingsstation. Planen sætter rammerne for den kommende havvindmøllepark. Planen indbefatter yderligere Kriegers Flak II Havvindmøllepark.
Udkast til plan for Kattegat Havvindmøllepark er blevet miljøvurderet. Som en del af planprocessen har Energistyrelsen afholdt en høringer og borger-møder i 2023 og 2024, hvor borgere, interessenter og myndigheder har indgivet idéer, forslag, bekymringer og stillet spørgsmål til udkast til planen og miljøvurderingen heraf. Energistyrelsen har på baggrund af miljøvurdering af planen samt indkomne høringssvar vurderet, at det er muligt at vedtage plan for Kattegat Havvindmøllepark.
Planens miljørapport findes under afsnittet nedenfor 'Høringsmateriale vedr. miljøvurdering af plan for Kattegat Havvindmøllepark'.
Plan for Kattegat og Kriegers Flak II
Klager over denne afgørelse kunne i henhold til § 66 stk.1 i VE- loven (LBK nr 132 af 06/02/2024) af klageberettigede indbringes for Energiklagenævnet, Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800, Viborg eller pr. e-mail til ekn@naevneneshus.dk.
Klagen skulle være indgivet skriftligt inden 4 uger efter vedtagelsen var offentligt bekendtgjort. Klage over vedtagelsen har ikke opsættende virkning, medmindre Energiklagenævnet bestemmer anderledes. Energiklagenævnets afgørelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.
Der var en 4-ugers klageperiode til og med 11. november 2024.
Energistyrelsen har efter miljøvurderingsloven (LBK nr. 4 af 03/01/2023) udarbejdet en sammenfattende redegørelse. Den sammenfattende redegørelse har blandt andet til formål at beskrive, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og hvordan miljørapporten og høringssvarene er taget i betragtning.
Sammenfattende redegørelse af plan for Kattegat og Kriegers Flak II
Sammenfattende redegørelse af plan for Kattegat og Kriegers Flak II - Bilag 1 - Høringsnotat
Miljøvurdering af plan for Kattegat Havvindmøllepark
Miljøvurderingen af planen for Kattegat Havvindmøllepark blev igangsat på baggrund af Klimaaftalen om strøm og varme af 25. juni 2022. Formålet med miljøvurderingen er på et strategisk niveau at vurdere mulige miljøpåvirkninger forbundet med de anlæg, der følger af planen. Planen omhandler både anlæg på havet og på land. Anlæg på havet udgøres bl.a. af havvindmøller, transformerplatforme og søkabler, mens anlæg på land udgøres af nedgravede kabler, højspændingsstationer og eventuelle nødvendige netforstærkninger.
1. offentlighedsfase
Energistyrelsen har sammen med Energinet i foråret 2023 afholdt den 1. offentlig høring vedrørende miljøvurderingen af planen for Kattegat Havvindmøllepark, og der blev afholdt drop-in møde på Kysthotellet i Grenå den 21. marts. Borgere, virksomheder, myndigheder og andre med interesse i den kommende havvindmøllepark havde i høringsperioden mulighed for at indsende ideer og forslag til, hvad der skal indgå i miljøvurderingen af planen for Kattegat Havvindmøllepark.
I samme periode blev der foretaget en høring af nabostater (Tyskland, Sverige og Norge) over planens grænseoverskridende miljøpåvirkninger (Espoo-høring) i henhold til Espoo-konventionen.
Høringsmaterialet fra den 1. offentlighedsfase finder du under "Høringsmateriale" nedenfor.
Efter høringen har Energistyrelsen bl.a. på baggrund af høringssvarene besluttet, hvilke emner og miljøpåvirkninger, der skal belyses i miljøvurderingen af planen for Kattegat Havvindmøllepark.
2. offentlighedsfase
I forbindelse med udarbejdelsen af udkast til plan for Kattegat og Kriegers Flak II med ledsagende miljørapport, gennemfører Energistyrelsen 2. offentlighedsfase i perioden fra den 1. maj – 26. juni 2024 kl. 12.00.
Miljøvurderingen skal sikre, at der på et overordnet niveau tages stilling til de sandsynlige væsentlige miljøpåvirkninger, der kan forekomme ved realisering af plan for Kattegat og Kriegers Flak II Havvindmøllepark. Miljørapporten inkluderer både vurderinger af påvirkningerne af miljøet på havet og på land. Høringsmaterialet kan findes nedenfor og på høringsportalen.
Alle med interesse for planens realisering har hér mulighed for at kommentere udkast til plan for Kattegat og Kriegers Flak II og den ledsagende miljørapport og stille spørgsmål. Du kan sende dit høringssvar til kg2kf2@ens.dk til og med den 26. juni 2024 kl. 12.00.
I forbindelse med høringen blev der den 16. maj fra 16.30 - 18.30 på Kysthotellet Grenå, Kystvej 26, 8500 Grenå afholdt borgermøde, hvor miljørapportens resultater ang. Kattegat blev præsenteret.
Høringsmateriale vedr. miljøvurdering af plan for Kattegat Havvindmøllepark
2. offentlighedsfase af miljøvurdering af planen for Kattegat Havvindmøllepark
- Udkast til plan for Kattegat og Kriegers Flak II (30. april 2024)
- Miljørapport, delrapport 1: Ikke-teknisk resumé og sammenfattende vurdering
- Miljørapport, delrapport 2
- Bilag 1 til miljørapporten, Natura-2000 (væsentlighedsvurdering)
- Bilag 2 til miljørapporten, Natura-2000 (konsekvensvurdering)
- Bilag 3 til miljørapporten, Bilag IV arter
- Bilag 4 til miljørapporten, Vandrammedirektiv
- Bilag 5 til miljørapporten, Havstrategidirektiv
- Bilag 6a til miljørapporten, Visibilitetssanalyse Kattegat
- Bilag 6b til miljørapporten, Visibilitetssanalyse Kriegers Flak II
- Tysk oversættelse af miljørapport, delrapport 1
Høringsmateriale for den 1. offentlighedsfase vedr. miljøvurdering af plan for Kattegat
Udkast til afgrænsning af miljøvurdering af plan for Kattegat
Høringsnotat – 1. offentlighedsfase vedr. miljøvurdering af plan for Kattegat og Kriegers Flak II
Espoo-consultation
Scoping-Entwurf zur Umweltprüfung des Plans Kattegat
Planområde (kort og koordinater)
Kort over planområderne samt forventet nettilslutningspunkter
Kort over planområdet for Kattegat Havvindmøllepark
Koordinater for planområderne for Kattegat
GIS-filer for planens havdel - Kattegat
Miljøkonsekvensvurdering af det konkrete projekt (VVM)
Der vil ud over miljøvurderingen af planen også skulle foretages en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af det konkrete projekt på havet og på land, hvor offentligheden også vil blive inddraget via høringer. Den konkrete miljøvurdering af anlæg på havet gennemføres af havvindmølleejeren.
Baggrund for Kattegat Havvindmøllepark
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har med et bredt flertal af Folketingets partier (Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet) den 19. maj 2025 indgået en aftale om udbudsrammer for 3 GW havvindmølleparker, der fortsætter planlægningen af Kattegat Havvindmøllepark. Samtlige politiske aftaler kan tilgås via kefm.dk.
Valg af områder for de politiske aftaler er besluttet på baggrund af en finscreening af havområder i 2022, der påviste attraktive områder for opstilling af havvindmølleparker. Dette drejer sig om områder i Nordsøen (området Nordsøen I), Kattegat (området Kattegat, tidligere kaldt ”Kattegat II”) og Østersøen (området Kriegers Flak II), samt den nye placering af Hesselø Havvindmøllepark i Kattegat.
Yderligere finscreeninger samt andre baggrundsanalyser for danske havvindmølleparker forefindes under planlægning af fremtidens havvindmølleparker.
Nyheder
Læs pressemeddelelse af 14. oktober 2024
Energistyrelsen vedtager plan for havvindmølleparkerne Kattegat og Kriegers Flak II.
Læs pressemeddelelse af 01. maj 2024
Energistyrelsen sætter anden offentlighedsfase af planen for havvindmølleparkerne Kattegat og Kriegers Flak II i gang.
Læs pressemeddelelse af 30. juni 2023
Energistyrelsen inviterer til markedsdialog om betingelser for minimum 9 GW ny havvind senest i 2030.
Læs pressemeddelelse af 06. marts 2023
Energistyrelsen åbner for ideer til miljøvurderingen af planen for havvindmølleparker i områderne Nordsøen I, Kattegat II og Kriegers Flak II.
Læs pressemeddelelse af 16. december 2022
Energistyrelsen har givet Energinet tilladelse til at udføre forundersøgelser på havet for Kattegat II, Kriegers Flak II samt for den nye placering af Hesselø Havvindmøllepark.
Læs pressemeddelelse af 30. juni 2022
Energinet har fået pålæg om at igangsætte forundersøgelser for områderne Nordsøen I, Kattegat II og Kriegers Flak II, samt for den nye placering af Hesselø Havvindmøllepark.