EPREL-databasen

Re-skaleringen af energimærket og EPREL

Det er det lovpligtigt for alle leverandører, dvs. producenter og importører, at inddatere oplysninger i den fælles europæiske database, EPREL, inden produkter bringes i omsætning. 

Et produkt er bragt i omsætning, når en leverandør i EU/EØS har gjort det tilgængeligt ved, at:

  • Overdrage produktets ejendomsret til en distributør, forhandler eller slutbruger i EU/EØS.
  • Udbyde produktet selv via direkte salg til slutbrugere i EU/EØS f.eks. via webshop, butik eller lign.

Produkter, der ligger på lager hos leverandøren, er ikke bragt i omsætning. Produkterne bringes altså først i omsætning, når de overdrages til en distributør, forhandler eller udbydes til salg direkte til slutbrugeren. 

Læs mere om definitionen af ”bragt i omsætning”

Alle produktmodeller omfattet af energimærkning, som er markedsført efter 1. august 2017, skal registreres i EPREL.

Det er frivilligt at registrere modeller, der er bragt i omsætning inden 1. august 2017, såfremt produkter af den pågældende model ikke er markedsført efter 1. august 2017. Bemærk at reglerne for ”at bringe i omsætning” gælder for de enkelte produkteksemplarer. Hvis der bringes yderligere produkteksemplarer på markedet efter 1. august 2017, skal produktmodellen registreres i EPREL.

Databasen EPREL er klar til brug, du finder den her

Alle inddaterede oplysninger i EPREL er indtil videre kun synlige for leverandøren selv. Myndighederne får adgang til oplysningerne i løbet af efteråret 2019, hvor også offentligheden får adgang, men udelukkende til at se og downloade energimærke og datablad for de registrerede produktmodeller. Leverandører kan i EPREL se, når deres tekniske dokumentation er blevet læst eller downloadet.

Informationsfilm om databasen EPREL

Energistyrelsen har i samarbejde med de nordiske markedsovervågningsmyndigheder og Nordisk Ministerråd udarbejdet en informationsfilm om databasen EPREL. Filmen er desuden tilgængelig på svensk, norsk, islandsk og finsk. Såfremt disse sprogversioner ønskes, bedes du kontakte ecodesign@ens.dk eller kontakte de nordiske myndigheder.

Databasen gør det lettere for forbrugerne at finde og sammenligne energimærkede produkter. Forhandlere, som har brug for et nyt energimærke eller datablad, kan nemt downloade og udskrive disse direkte fra databasen.

Det bliver desuden også nemmere for markedsovervågningsmyndighederne at udføre effektiv markedskontrol og danne sig overblik over tilgængelige produkter på markedet. EPREL bidrager således til lige konkurrencevilkår mellem leverandører.

Find yderligere inspiration og vejledning mv. på ens.dk og Kommissionens EPREL-site her

Bemærk adgang til Kommissionens hjemmeside kræver et EU log ind.

I samarbejde med myndighederne fra de nordiske lande har Energistyrelsen udarbejdet en vejledning målrettet til producenter om adgang og brug af EPREL-databasen, både en generel vejledning og en målrettet inddatering af lyskilder.

EPREL guideline
EPREL lamp guide

Lyskildeguiden på engelsk er suppleret af en simpel trin-for-trin vejledning på dansk, hent den her

Ofte stillede spørgsmål

Energistyrelsen har udarbejdet en FAQ, som indeholder de oftest stillede spørgsmål om EPREL.

FAQ om EPREL

Tilmeld dig et nyhedsbrev kun omhandlende re-skaleringen og databasen

Hvis du gerne vil opdateres løbende på udviklingen af tiltag i forbindelse med ecodesign og energimærkning, kan du tilmelde dig et særligt nyhedsbrev kun omhandlende dette emne. Det gør du ved at sende en mail til ecodesign@ens.dk.

Har du spørgsmål?

Spørgsmål om ecodesign og energimærkning sendes til ecodesign@ens.dk