Energiforskningen fortsætter på rekordhøjt niveau
Regeringen lægger op til, at de offentlige bevillinger til energiforskning i 2011 skal fortsætte på det rekordhøje niveau på over én milliard kroner.
I alt lægger regeringen op til, at mere end en tredjedel af globaliseringspuljen skal gå til energiforskning. Den største modtager af energiforskningsmidler er Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), der til næste år fastholdes på 412 mio. kr. EUDP støtter udvikling og demonstration af ny energiteknologi, der både bidrager til grøn vækst og arbejdspladser, samt sikker energiforsyning og en mere effektiv klimaindsats.
Klima- og Energiminister, Lykke Friis udtaler:
"I 2010 har vi satset historisk højt på klima- og energiforskning. Med udspillet lægger regeringen op til at fastholde det høje niveau, bl.a. for at sikre, at vi får udviklet de løsninger, der skal være med til at opfylde vores ambition om at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler."
I alt vil Regeringen afsætte 1139 mio. kr. til energiforskning i 2011 og dermed skabe yderligere grøn vækst. Den danske eksport af energiteknologi er fra starten af 1990’erne steget fra ca. 5 mia. kr. til i dag at udgøre i tæt på 60 mia. kr.
Udspillet er en del af Regeringens forslag til udmøntning af globaliseringspuljen, som i efteråret skal forhandles med oppositionen. EUDP og anden energiforskning reguleres i første omgang på finansloven og vil som tidligere år blive endelig fastsat med aftalen om globaliseringspuljen.
"Med udspillet skulle vi gerne have ryddet de misforståelser af vejen om, at regeringen vil skære ned på klima- og energiforskningen, der har været fremme i debatten. Nu bliver det så spændende, om oppositionen er enig i, at vi skal satse på klima- og energiforskning", siger Lykke Friis.
EUDP hjælper med at få nye og mere effektive energiteknologier fra laboratoriet og ud på markedet. Mere end 280 virksomheder, vidensinstitutioner og organisationer har deltaget i programmet siden 2008. For eksempel har Haldor Topsøe og Risø DTU samarbejdet om udvikling af brændselsceller, som partnerne håber, kan blive en industri med mange tusinde arbejdspladser. Et andet demonstrationsanlæg er udvikling af 2. generations bioethanol på Inbicon i Kalundborg, der skal give bilisterne mere CO2-venlig benzin.
Nicolai Zarganis
kontorchef
Center for Erhverv og Energieffektivitet
Tlf.: 3392 7601
nz@ens.dk