Danske CO2-kvoter helt i tråd med EU direktiv
Bliver bragt i Information 31. januar 2009:
Af Kristian Møller, vicedirektør i Energistyrelsen
Jeg kan berolige juraprofessor fra Københavns Universitet Peter Pagh og Morten Ruben Brage Esbensen, som i fredagens Information taler om, at styrelsen handler i strid med EU-retten, når det gælder administration af CO2-kvoteloven.
Det gør Energistyrelsen ikke. Tværtimod. Man kan oven i købet sige, at Danmark har fået det gyldne stempel af den praktiske gennemførelse af EU’s kvotedirektiv. Vi har beskrevet artikel for artikel, hvordan den danske Lov om CO2-kvoter konkret gennemfører artiklerne i EU’s kvotedirektiv (notifikation) – uden nogle anmærkninger fra EU. Og EU-Kommissionen har godkendt planerne (allokeringsplaner) for tildeling af kvoter til Ålborg Portland, Farum Fjernvarme og resten af de knap 400 danske virksomheder, der er omfattet af EU’s kvoteregulering.
Energistyrelsen ser ikke bort fra centrale dele af EU’s kvotedirektiv som Pagh og Esbensen påstår. Nej. I samarbejde med Miljøstyrelsen gik Energistyrelsen tilbage i miljøgodkendelsernes procedurer, indhold osv. efter i sømmene for at finde frem til den mest optimale samordning med tilladelserne i kvoteordningen, som direktivets artikel 8 kræver.
Miljøstyrelsen og Energistyrelsen besluttede på den baggrund at lægge tilladelser til udledning af CO2 og den øvrige administration af kvoteordningen i Energistyrelsen, for at drage nytte af, at styrelsen allerede modtager centrale data fra virksomhederne om brændsler og har metoder til løbende at kunne følge udledningen af CO2. Det er elementer, der er helt centrale krav i EU’s kvotedirektiv, og som miljøgodkendelserne slet ikke er tiltænkt at håndtere. Samordningen er yderligere sikret ved, at virksomhederne ikke indberetter samme ting flere steder og begrebsdefinitioner og afgrænsninger stemmer overens med direktivet bag miljøgodkendelser (IPPC-direktivet).
Beskyldningerne i fredagens artikel ”Danmark overtræder EU-lov om CO2-kvoter” er helt nye for Energistyrelsen. De er os bekendt ikke rejst tidligere – heller ikke af specialeskribenten ved Københavns Universitet. Men heldígvis kan Energistyrelsen med sindsro sige, at den danske administration af CO2-kvoteloven er i overensstemmelse med EU’s kvotedirektivs krav om samordning af miljøgodkendelsene og CO2-udledningstilladelserne. Dette er sikret ved et tæt samarbejde mellem Miljøstyrelsen og Energistyrelsen.
Christian Stege
Fuldmægtig
Center for Erhverv og Energieffektivitet
Tlf.: 33 92 68 89
chs@ens.dk
Dorte Buer Toldam
Cand.scient.adm & Diplom
journalistTlf.: 3392 6714
dbt@ens.dk