Klimaeffekter af gaslækager på Nord Stream 1 og Nord Stream 2
Udledningen fra de tre gaslæk på Nord Stream 1 og 2 svarer til cirka 32 procent af den årlige danske CO2-udledning.
Energistyrelsens indledende beregninger viser, at lækagerne fra Nord Stream 1 og 2 i værste fald udleder ca. 778 millioner standardkubikmeter naturgas. Det kan omregnes til en drivhusgasudledning på ca. 14,6 millioner ton CO2-ækvivalent (CO2e). Til sammenligning var den samlede danske udledning i 2020 på ca. 45 millioner ton CO2e. Udledningen svarer dermed til ca. 32 procent af Danmarks årlige CO2e-udledning.
Nord Stream AG har oplyst Energistyrelsen, at der har været 300 mio. standard-kubikmeter naturgas i hvert af de to rør i Nord Stream 1, hvor der er konstateret læk. Nord Stream 2 AG har derudover oplyst, at der har været 178 mio. standard-kubikmeter naturgas i det Nord Stream 2 rør, hvor der er konstateret læk.
Lækagen fra de tre rør er i internationalt farvand. Lækagen fra det ene Nord Stream 1 rør samt lækagen på Nord Stream 2 røret ligger inden for den danske eksklusive økonomiske zone (EØZ), mens lækagen fra det andet Nord Stream 1 rør ligger i den svenske eksklusive økonomiske zone.
De relevante myndigheder koordinerer den videre indsats. Energistyrelsen opdaterer løbende om situationen.
Om beregningen |
Beregningsestimatet er et overskøn, dels fordi det ikke er sikkert, at al naturgassen vil frigives til atmosfæren; dels fordi der er antaget en metanandel af naturgassen på 100 procent. I beregningsestimatet er benyttet en omregningsfaktor fra standardkubikmeter naturgas til tons naturgas på baggrund af vægten af metan ved 1 atmosfæres tryk og 20 graders temperatur, som er standarden ved rapportering af drivhusgasudledninger til FN. Desuden er der anvendt en såkaldt GWP-faktor, Global Warming Potential-faktor fra metan til CO2-ækvivalent på 28 CO2e. Denne GWP-faktor skal fra 2023 benyttes ved rapportering af drivhusgasudledning til FN. GWP-faktoren for metan afspejler, at metanudledning har en 28 gange højere drivhusgaseffekt i et 100-års tidsperspektiv end udledning af en tilsvarende vægtmængde CO2. Beregningen tager udgangspunkt i oplysninger fra Nord Stream AG og Nord Stream 2 AG om indholdet af naturgas i de tre ledninger, der er læk på. |
Kontaktpersoner
- Presse
- Sociale medier
- Hjemmeside
- Informationsindsatser og kampagner
- Borgerkommunikation
- Sparenergi.dk
- Presse
- Sociale medier
- Hjemmeside
- Informationsindsatser og kampagner
- Borgerkommunikation
- Sparenergi.dk
- Presse
- Sociale medier
- Hjemmeside
- Informationsindsatser og kampagner
- Borgerkommunikation
- Sparenergi.dk