EUDP uddeler 191 mio. kr. til grøn energiteknologi
Blandt de projekter, der netop har modtaget tilsagn om tilskud fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) findes blandt andet effektiv servicering af offshore vindmøller, bæredygtige batterier og energieffektive frysere. I alt kan 19 projekter glæde sig over at have modtaget tilsagn om støtte.
EUDP støtter hvert år virksomheder og universiteters arbejde med udvikling og demonstration af nye, grønne energiteknologier. I september modtog EUDP ansøgninger om tilskud fra i alt 74 energiprojekter, der sammenlagt søgte om 683 mio. kr. Nu har 19 fået tilsagn om støtte for i alt 191 mio. kr.
Nogle af de projekter, der nu har fået grønt lys fra EUDP’s bestyrelse er NextGenBladeAccess, der vil effektivisere reparation af offshore vindmøller, FerroBAT, der vil udvikle en bæredygtig batteriløsning og Automatiseret energieffektivt Kryo Lager til Bio Banker, der vil reducere energiforbruget ved ultralavtemperatur-frysere.
”Danmark satser på forskning og udvikling. Det er vigtigt for, at den grønne omstilling sker effektivt og skaber mulighederne for danske virksomheder. Tilskuddet fra EUDP er med til at puste endnu mere gang i den udvikling,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Effektiv servicering af offshore vindmøllevinger
I projektet NextGenBladeAccess skal der udvikles og demonstreres et banebrydende koncept til servicering og reparation af fremtidens kæmpestore vinger på ’megavindmøller’ offshore. Udstyret skal bestå af et system med en landingsplatform monteret lige over vandoverfladen på overgangsstykket af møllen (på TP’en) og en fleksibel serviceplatform, der skal kunne bevæges op og ned ad hele vingen med vingeteknikere ombord.
”Opgaverne bliver mere og mere komplekse, efterhånden som vingerne bliver større. Systemet skal erstatte de to servicemetoder, som primært anvendes i dag – brugen af et jack-up skib og rope access. Første metode er meget dyr og ekstremt CO2-udledende, og den anden metode er for ustabil i forhold til arbejdsmiljø og de meget skiftende vejrforhold. Vi forventer, at omkostningerne kan reduceres med op til 50 % sammenlignet med et jack-up skib, og vi udvikler ud fra den tese, at vi med vores udstyr skal kunne servicere fremtidens +15 MW offshore megamøller,” fortæller Jesper Juhl, CEO i PP Techniq A/S.
Ud over PP Techniq deltager også Integrated Wind Solutions, Muehlhan Wind Service og RWE i projektet.
Langvarig energi fra bæredygtige batterier
Implementering af billig, bæredygtig energilagring har afgørende betydning for overgangen til vedvarende energi. FerroBAT-projektet har til formål at fremme udviklingen af redox flow-batterier (RFB'er) med det mål at drive denne overgang fremad. Det udviklede batteri vil bruge en ny type jernbaseret elektrolyt, der muliggør højere effektivitet og forenklet drift via ikke-giftige, rigelige og ikke-brændbare materialer.
"Redox flow-batterier er en af de mest lovende teknologier til at levere bæredygtig langvarig energilagring til nettet. Den nye flowteknologi, vi er ved at udvikle, indeholder ingen kritiske mineraler, såsom lithium, kobolt eller nikkel – kun genanvendeligt jern. Teknologien har blandt andet potentiale til markant at reducere udledningen af drivhusgasser i skibsfarten, øge levetiden og outputtet af elektrolysere, der vil producere brint fra vand, samt forbedre sikkerheden i nettet ved at udligne de udsving, der er relateret til vedvarende energi,” siger Finn Daugaard Madsen fra Siemens Gamesa Renewable Energy A/S, der står i spidsen for projektet.
Også involveret i FerroBAT-projektet er Siemens Gamesa Renewable Energy GMBH, DTU Energy, SDU, DTU Wind and Energy Systems, DFDS, Siemens Energy Global GmbH & Co. KG og Energy Cluster Denmark.
Effektive ultralavtemperatur-frysere
Håndtering af biologiske prøver i sundhedsindustrien er meget energikrævende, da disse skal opbevares ved -80°C – eller helt ned til -150°C. Store temperaturforskelle ved håndtering af biologiske prøver kompromitterer kvaliteten. Der er derfor behov for at udvikle frysere, der kan håndtere automatiske prøveudtagninger ved temperaturer ned til -80°C med lavt energiforbrug. I projektet Automatiseret energieffektivt Kryo Lager til Bio Banker vil man videreudvikle og demonstrere et fuldautomatiseret ultralavtemperatur-lagersystem ved -80°C til sundhedssektoren.
”Konkret forbedres systemet via anvendelse af den nyeste isoleringsteknologi, mest driftssikre og energieffektive kølesystem og luftaffugter, og så anvendes en robot med motorer og sensorer, som kan bevæges og fungere ved -80°C, således at prøverne ikke kompromitteres. Målsætningen er, at systemet skal reducere energiforbruget med 70 % i forhold til moderne ultralavtemperatur-frysere, som anvendes bredt i sundhedssektoren i dag,” fortæller Hans-Christoph Paul, HCP innovation ApS.
I projektet deltager HCP innovation ApS, Hedema, NewEngineering og Konsulenthuset Brisson.
Fakta
Fordeling af midler på EUDP’s fokusområder (kr.):
Mere grøn el – og til flere formål |
87.162.052 |
Energieffektivisering |
37.058.838 |
Tung transport og Power-to-X |
36.390.659 |
Varme og varmelagring |
13.594.140 |
Fleksibel el-anvendelse, netudbygning og digitalisering |
17.056.475 |
I alt |
191.262.164 |
Se liste over samtlige støttede EUDP-projekter i denne ansøgningsrunde.
Mere information
Vil du vide mere om den seneste EUDP-runde og støtten til de nye projekter?
Kontakt Claus Meineche, sekretariatschef, clme@ens.dk, +45 33 92 77 93.