To selskaber vil lagre CO2 ved Thorning
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i et område ved Thorning.
Energistyrelsen åbnede 30. september 2024 for ansøgninger om tilladelse til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2 i Thorning-området. Ansøgningsperioden udløb i dag, og Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra følgende aktører:
- Norne Thorning Storage ApS
- Storegga Danmark ApS
Ansøgningerne indebærer mere konkret, at undergrunden i Thorning-området skal undersøges grundigt for, om den med sikkerhed kan bruges til CO2-lagring. Se det udpegede område på kortet herunder.
Energistyrelsen vil i den kommende tid gennemgå ansøgningerne og vurdere ansøgernes tekniske og finansielle kapacitet og de arbejdsprogrammer, som selskaberne har tilbudt i ansøgningerne. Inden der bliver givet en tilladelse, skal klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard forelægge en redegørelse for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg om, hvilken tilladelse, der ønskes udstedt.
Gode muligheder i Danmark for at lagre CO2
Den danske undergrund rummer flere steder gode geologiske forhold for at lagre CO2. Fem danske områder på land er tidligere identificeret som potentielt velegnede til sikker lagring af CO2 langt under jordens overflade. En række selskaber har tidligere i år fået tilladelse til at efterforske tre områder på land, og nu tilføjes området ved Thorning.
Formålet er at lagre den CO2, som vil blive fanget fra eksempelvis skorstene på forbrændingsanlæg eller større virksomheder, der udleder store mængder drivhusgasser, da disse medvirker til klimaforandringer. CO2-fangst og -lagring er sammen med andre reduktioner af drivhusgasudledninger et vigtigt virkemiddel til at reducere mængden af CO2 i atmosfæren og realisere de danske klimamål.
Hvad sker der efter tilladelsen er givet?
Tilladelsen til at undersøge undergrunden bliver i første omgang givet i op til seks år med mulighed for forlængelse til i alt ti år. Hvis området lever op til alle miljømæssige krav, og det bliver konstateret egnet til at lagre CO2, har tilladelseshaver fortrinsret til at ansøge om en tilladelse til at lagre. Tilladelsen kan vare i op til 30 år med mulighed for forlængelse. Herefter vil projektet overgå til en nedlukningsfase, hvor lageret lukkes og CO2’en i undergrunden efterfølgende løbende overvåges. Projekterne er omfattet af miljøvurderingsloven, og aktiviteter i efterforskningsfasen, såsom dybdeboringer, skal undergå en miljø- og habitatscreening, ligesom et eventuelt lagringsprojekt vil skulle undergå en fuld miljøvurdering (VVM).
FAKTA: Lagring af CO2 på land
- Udbuddet gælder et område ved Thorning. Området er et blandt flere, der er udpeget af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), fordi de geologiske forhold i netop de områder er særligt velegnede til lagring af CO2 i undergrunden.
- Der er allerede nu gennemført en strategisk miljøvurdering af området, så det sikres, at lagring foregår miljømæssigt forsvarligt. Projekter og aktiviteter i forbindelse med efterforskning og lagring, herunder boringer med videre, skal desuden miljøvurderes konkret.
- Udbuddet blev igangsat den 30. september 2024 og følger op på det tidligere afholdte udbud af fem områder på land. Ifølge Aftale om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark af 20. september 2023 skulle der åbnes for et udbud af lagringstilladelser på land inden udgangen af 2023. Af samme aftale fremgår det, at staten gennem Nordsøfonden deltager med et ejerskab på 20 procent i alle undersøgelses- og lagringstilladelser.
- Der er allerede tildelt tre tilladelser til undersøgelser med henblik på CO2-lagring i den danske del af Nordsøen samt tre tilladelser på land. Se information herom i pressemeddelelser af 6. februar 2023 samt 24. juni 2024
Kontakt:
Kontorchef Henrik Sulsbrück, hesu@ens.dk, tlf.: +45 33 92 66 86