Forbedring af energimærker på vej

22. juni 2009

Omfattende ændring af energimærkningen i bygninger skal reducere omkostningerne til mærkningen, samtidigt med at energibesparelserne øges mærkbart.

Det er hverken klogt eller muligt at droppe energimærkerne i bygningerne, sådan som energiforum foreslog forleden. Energimærkningsordningen følger nemlig af EU’s bygningsdirektiv. Samtidig giver ordningen bolig- og bygningsejere klar besked om hvilke energibesparelser, der er fornuftige at gennemføre.

Men ordningen kan forbedres. I evalueringen af den danske energispareindsats fra blev energimærkningsordningen kritiseret for være ineffektiv, idet det ikke i tilstrækkelig omfang kunne påvises, at den afstedkommer energibesparelser.  Energistyrelsen har udarbejdet et  oplæg til aktivering af energimærkningen, som har været drøftet på et møde mellem klima- og energiministeren og partierne bag energiaftalen fra februar 2008. Der var her opbakning til, at Energistyrelsen sætter arbejdet med ændringen af energimærkningsordningen i gang. Der lægges hermed op til en omfattende ændring, som har til formål at reducere omkostningerne til mærkningen, samtidigt med at energibesparelserne øges mærkbart.

For det første skal indsatsen til mærkning af bygningerne koncentreres dér, hvor mulighederne for besparelser er størst. Energimærkningen af bygninger, der er i god energimæssig stand, skal være billigere og have fokus der, hvor der forventes at være de bedste energibesparelsesmuligheder. Nyere bygninger og bygninger med lavt energiforbrug vil typisk falde ind under denne kategori. Samtidigt skal gyldigheden af energimærkningen på disse bygninger være længere. Omvendt skal ældre bygninger og bygninger i dårlig energimæssig stand gennemgås mere grundigt. Det er der, der typisk er noget at komme efter.

For det andet skal mærkningen forenkles og målrettes brugernes behov. Der skal fokus på de energibesparelser, som er mest rentable enten i sig selv eller som led i en renovering af bygningen. For etageboliger vil det blive muligt at indplacere bygningerne på skala’en fra A til G, så beregningen af energibesparelser ikke baseres på en teoretisk beregning af energiforbruget, men på det faktiske forbrug. Dermed skal konsulenterne ikke bruge så mange ressourcer på at registrere bygningerne, og kan i stedet fokusere indsatsen på energibesparelserne. Samtidig skal resultatet af energimærkningerne være nemmere at bruge. Derfor er Energistyrelsen i gang med at lægge alle mærkningerne ud på den offentlige informationsserver www.ois.dk, så alle væsentlige oplysninger om mærkningen stilles gratis til rådighed for alle.

For det tredje gennemføres en informationskampagne om energibesparelser og anvendelsen af energimærkningerne over for bygningsejere, håndværkere, rådgivere og finansieringsinstitutter. Det omfatter også demonstrationsprojekter, der kan gøre os klogere på, hvordan vi bedst muligt motiverer og organiserer indsatsen i enfamiliehuse og etageboliger.

Energistyrelsen vil indbyde alle interessenter til seminar i september om omlægningen, hvor der vil være lejlighed til at komme med ideer og forslag, som kan indgå i det videre arbejde. Der sigtes på at færdiggøre rammerne for den nye energimærkning i løbet af , så  den nye energimærkningsordning kan træde i kraft i 2010.

Oplæg til aktivering af energimærkningen i bygninger, 26. februar 2009

Mette Odgaard Mylin
Kontorchef
Tlf.: 3392 6746
mom@ens.dk
 

Renato Ezban
Chefkonsulent
Center for Erhverv og Energieffektivitet
Tlf.: 33 92 77 23
re@ens.dk

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig