Nyt eller ændret anlæg

Ifølge elforsyningslovens § 11 kræver det tilladelse fra Energistyrelsen, før nye elproduktionsanlæg kan etableres. En tilladelse er også nødvendig ved væsentlige ændringer i bestående anlæg. Det følgende gælder for anlæg på land.

Du skal indsende en ansøgning 

Ansøgningen sendes til Energistyrelsen, og der skal vedlægges dokumentation for, at man opfylder en række betingelser. Betingelserne fremgår af bekendtgørelse nr. 548 af 29. maj 2024 (elproduktionsbekendtgørelsen) og vedrører bl.a. krav til oplysninger om det ansøgte projekt og udslip af drivhusgasser. 

Reglerne i bekendtgørelsen om forudgående tilladelse til etablering eller væsentlig ændring af et elproduktionsanlæg omfatter elproducerende anlæg på 5 MW eller der over. VE-anlæg er omfattet, når de er på 10 MW eller der over. 

Pr. 1. januar 2022 blev landvindmøller inkluderet i reguleringen af VE-anlæg i elproduktionsbekendtgørelsen, som erstattede den tidligere kraftværksbekendtgørelse. 

Elproduktionsbekendtgørelsen

Mere om krav til elproduktionstilladelse eller -bevilling

Hvad gælder for dit anlæg?

Det følger af elproduktionsbekendtgørelsens § 1, at etablering af nye elproduktionsanlæg eller væsentlige ændringer i bestående anlæg kun kan foretages efter forudgående tilladelse fra Energistyrelsen. Der er dog en række undtagelser, som er beskrevet i stk. 2-3. Undtagelserne fremgår nedenfor:

Anlæg på under 5 MW: alle anlæg med en el-kapacitet på under 5 MW er undtaget fra bekendtgørelsens regler om forudgående tilladelse til etablering og væsentlige ændringer. Et anlæg på 5 MW og derover vil være omfattet af reglerne om forudgående tilladelse.

VE-anlæg på under 10 MW: alle VE-anlæg med en el-kapacitet på under 10 MW er undtaget fra bekendtgørelsens regler om forudgående tilladelse til etablering og væsentlige ændringer. Et VE-anlæg på 10 MW eller derover vil være omfattet af reglerne om forudgående tilladelse.

VE-anlæg på 10 MW til og med 25 MW: alle VE-anlæg med en el-kapacitet på 10 MW til og med 25 MW, er omfattet af reglerne i elproduktionsbekendtgørelsen. Disse anlæg har dog mulighed for blot at meddele Energistyrelsen og Energinet om etablering eller væsentlig ændring i overensstemmelse med bekendtgørelsens § 8 (kapitel 2). Disse anlæg vil automatisk ved meddelelse blive undtaget fra kravet om forudgående tilladelse til etablering og væsentlig ændring. Se nærmere om meddelelse nedenfor.

Anlæg med en el-kapacitet over 25 MW kan ikke undtages ved at fremsende en meddelelse. Disse anlæg skal derfor følge de almindelige regler om forudgående tilladelse til etablering og væsentlig ændring. 

Muligheden for at fremsende en meddelelse og dermed for at blive undtaget fra kravet om forudgående tilladelse til etablering og væsentlige ændringer, gælder ikke for anlæg omfattet af § 1, stk. 3, dvs. visse brændselsbaserede elproduktionsanlæg over 20 MW. 

Brændselsbaserede elproduktionsanlæg over 20 MW: brændselsbaserede elproduktionsanlæg, som har en samlet indfyret termisk effekt på mere end 20 MW, der ikke planlægges at blive indrettet til højeffektive kraft-varme-anlæg, og som efter § 16, stk. 7 eller § 28, stk. 7, i elproduktionsbekendtgørelsen, er forpligtet til at vedlægge en cost-benefit-analyse, kan ikke via meddelelse efter § 8 undtages fra kravet om forudgående tilladelse til etablering eller væsentlige ændringer, jf. elproduktionsbekendtgørelsens § 1, stk. 2, nr. 3 og § 1, stk. 3. 

Hvis det pågældende anlæg dog ikke er forpligtet til at vedlægge en cost-benefit-analyse, dvs. hvis anlægget er omfattet af undtagelse fra kravet om cost-benefit-analyse efter § 18 eller § 30 i bekendtgørelsen, så har anlægget dog muligheden for at fremsende meddelelse i overensstemmelse med § 8 og dermed for at blive undtaget fra kravet om forudgående tilladelse. 

Kraft-varme-anlæg på 25 MW eller derunder, godkendt efter lov om varmeforsyning: Kraftvarmeanlæg med en eleffekt på 25 MW eller derunder, som er godkendt efter lov om varmeforsyning, er undtaget fra bekendtgørelsens regler om forudgående tilladelse til etablering og væsentlige ændringer. Hvis anlægget er på over 25 MW, vil anlægget være omfattet af reglerne om forudgående tilladelse. 

Anlæg, der udnytter energi fra vand eller vind på søterritoriet eller i den eksklusive økonomiske zone: Elproduktionsanlæg, der udnytter energi fra vand eller vind på søterritoriet eller i den eksklusive økonomiske zone, er undtaget fra elproduktionsbekendtgørelsens regler om forudgående tilladelse til etablering og væsentlige ændringer. Denne bekendtgørelse finder alene anvendelse på etablering og væsentlige ændringer af elproducerende anlæg på land. 

Landvindmølleparker

Ved elproduktionsbekendtgørelsens ikrafttræden den 1. januar 2022 blev landvindmøller omfattet af de nærmere regler i bekendtgørelsen om tilladelse til etablering og væsentlig ændring samt meddelelse.

Landvindmølleparker etableret inden den 1. januar 2022 skal ikke ansøge om tilladelse til etablering eller væsentlig ændring. Skæringsdatoen for, hvornår der er en pligt til at ansøge om en etableringstilladelse eller meddele, efter elproduktionsbekendtgørelsen, er tidspunktet for påbegyndelse af etablering. Det betyder, at såfremt etableringen af en vindmøllepark er påbegyndt inden den 1. januar 2022, så er man ikke omfattet af en pligt til at indhente en forudgående etableringstilladelse. 

Ved en vurdering af, om etableringen af vindmølleparken er påbegyndt inden den 1. januar 2022, vil Energistyrelsen lægge vægt på den angivne dato for forventet påbegyndt byggearbejde/etablering, som er anmeldt til pågældende kommune, som led i byggetilladelsen, såfremt denne dato dækker over påbegyndelse af etableringen af selve vindmølleparken. Alternativt kan andet materiale lægges til grund, der dokumenterer datoen for påbegyndt etablering af vindmøllepark.

Elektriske energilageranlæg

Anvendelse af regler for elproduktionsanlæg

Et energilageranlæg på land er omfattet af de regler, der gælder for elproduktionsanlæg, hvis energilageranlægget har funktion, karakter og påvirker elsystemet på samme måde som et elproduktionsanlæg. 

Etablering af selvstående energilageranlæg

Det kræver en etableringstilladelse at opstille et energilageranlæg, der er omfattet af reglerne for elproduktionsanlæg, jf. afsnit om "Anvendelse af regler for elproduktionsanlæg". Hvis du ønsker at opstille et energilageranlæg på over 5 MW, skal du ansøge Energistyrelsen om etableringstilladelse, medmindre der gælder en af undtagelserne til kravet om etableringstilladelse. Se hertil elproduktionsbekendtgørelsen § 1, stk. 2, nr. 1-5, og beskrivelsen ovenfor under "Hvad gælder for dit anlæg?".

Er energilageranlægget brændselsfrit, skal ansøgningen indeholde oplysninger oplistet i elproduktionsbekendtgørelsen § 11. Sker der i forbindelse med energilageranlægget en forbrænding, skal ansøgningen indeholde oplysninger oplistet i elproduktionsbekendtgørelsen § 16.

Etablering af samplacerede energilageranlæg

Hvis du ønsker at opstille et energilageranlæg, der er omfattet af reglerne for produktionsanlæg, jf. afsnit om ”Anvendelse af regler for elproduktionsanlæg” i forbindelse med et eksisterende elproduktionsanlæg, kan dette udgøre en væsentlig ændring til det eksisterende anlæg. Du skal derfor ansøge Energistyrelsen om tilladelse til væsentlig ændring af det eksisterende anlæg. 

Placeres energilageranlægget i forbindelse med et eksisterende VE-anlæg, skal ansøgningen om tilladelse til væsentlige ændringer indeholder oplysninger oplistet i elproduktionsbekendtgørelsens § 25. Placeres energilageranlægget i forbindelse med et eksisterende brændselsbaseret kraft- eller kraft-varme-anlæg, skal ansøgningen om tilladelse til væsentlige ændringer indeholder oplysninger oplistet i elproduktionsbekendtgørelsens § 28. 

Elproduktion fra energilageranlæg

Hvis energilageranlægget er over 25 MW og er omfattet af reglerne for produktionsanlæg jf. afsnit om ”Anvendelse af regler for elproduktionsanlæg”, kræves der tilladelse til elproduktion fra Energistyrelsen, førend der må produceres el fra anlægget. Det er Energistyrelsen der foretager vurderingen af, om et anlæg har funktion, karakter og påvirker elsystemet på samme måde som et elproduktionsanlæg.

Du kan læse yderligere om, hvad en ansøgning om tilladelse til elproduktion skal indeholde her:

Meddelelse til Energistyrelsen og Energinet efter § 8 (kapitel 2) i elproduktionsbekendtgørelsen

VE-anlæg på mellem 10 MW til og med 25 MW kan etableres og ændres væsentligt uden en tilladelse fra Energistyrelsen, hvis der fremsendes en meddelelse til Energistyrelsen og Energinet i overensstemmelse med § 8 (kapitel 2) i elproduktionsbekendtgørelsen. Dette gælder for anlæg etableret efter 1. januar 2022. Muligheden gælder dog ikke for brændselsbaserede elproduktionsanlæg på over 20 MW, der ikke planlægges indrettet til højeffektive kraft-varme-anlæg og er omfattet af krav om cost-benefit-analyse jf. § 1, stk. 3. Kravet om cost-benefit-analyser følger af § 16, stk. 7, eller § 28, stk. 7. 

Hvis anlægget er på over 25 MW, kræves der en forudgående tilladelse fra Energistyrelsen til etablering og væsentlig ændring. Der gives tilladelse til etablering efter § 10, og der gives tilladelse til væsentlige ændringer efter § 24.

Energistyrelsen vil i forbindelse med en anmeldelse f.eks. kunne rette henvendelse til anlægsejer, såfremt Energistyrelsen bliver opmærksom på, at lovgivning på området ikke er overholdt. Energistyrelsen kan meddele påbud om overholdelse af relevant national lovgivning og EU-regulering på området.

I forbindelse med anmeldelse til Energinet kan Energinet udtale sig til Energistyrelsen, såfremt der er forhold, som Energistyrelsen bør gøres opmærksom på. Det kunne f.eks. blive relevant, hvis Energinet bliver opmærksom på, at anlæg ikke bliver tilsluttet som ét samlet anlæg med ét nettilslutningspunkt i overensstemmelse med gældende regler og praksis på området. I nedenstående afsnit kan der læses nærmere om regler og praksis for tilslutning af VE-anlæg.

Nærmere om regler og praksis for tilslutning af VE-anlæg

Du kan læse nærmere om regler for nettilslutning i nettilslutningsbekendtgørelsen. Der henvises yderligere til vejledning om regler om nettilslutning af VE-anlæg, hvorefter det bl.a. fremgår, at nettilslutningen skal ske billigst muligt for det samlede anlæg.

Sigurd Lauge Pedersen
Chefkonsulent (+45) 3392 6821
Victoria Jørgensen
Fuldmægtig (+45) 3395 0944
Line Kierbyholm
Fuldmægtig (+45) 3392 7566