Energistyrelsen udgiver analyse af potentialet for reduktion af CO2-emissioner fra den danske olie- og gasindvinding ved elektrificering af platformene i Nordsøen

4. april 2022
Foto: Energistyrelsen

Energistyrelsen har udarbejdet en ny analyse, der beskriver løsningskoncepter og sætter tal på reduktionspotentialer og økonomi ved elektrificering af platformene i Nordsøen.

Elektrificeringsanalysen giver et kvalificeret bud på, hvordan vi i Danmark inden for en kortere årrække vil kunne reducere udledningen af CO2 i forbindelse med indvindingen af olie og gas ved at forsyne platformene i Nordsøen med elektricitet fra vedvarende energikilder, så den nuværende praksis med at drive platformene ved brug af egenproduceret gas som brændsel kan udfases.

Reduktionspotentialer og løsninger

Analysen sætter desuden tal på størrelsen af reduktionspotentialet frem mod det politisk besluttede indvindingsstop i 2050 (se Baggrund) samt på de samfunds- og brancheøkonomiske konsekvenser ved en omlægning til elektrisk drevet olie- og gasproduktion. Desuden afdækkes relevante regulatoriske rammer og udfordringer ved en elektrificering af indvindingsanlæggene.

Analysen fokuserer på CO2 emissioner fra energiproduktion på produktionsplatformene i Nordsøen. Der er i analysen ikke set på eventuelle reduktionspotentialer for emissioner knyttet til afbrænding (flaring). Således fokuserer analysen på de 85-90 procent af produktionsemissionerne fra den danske olie- og gasindvinding, der stammer fra anvendelse af egenproduceret gas og, i beskedent omfang, diesel som brændsel på produktionsplatformene.

I analysen er der set særskilt på forskellige løsninger for elforsyning til de danske produktionsplatforme. Løsningerne falder inden for tre overordnede koncepter; forsyning fra højspændingsnet på land, forsyning fra havvindmøller understøttet af højspændingsnet på land og forsyning fra havvindmøller uden understøttelse af højspændingsnet på land.

Læs analysen

Fakta

  • Brug af egenproduceret gas og diesel som brændsel på danske produktionsplatforme førte i 2018, umiddelbart før den midlertidige nedlukning af Tyra-komplekset, til emission af 1,5 mio. ton CO2.
  • Potentialet for reduktion af CO2-emissioner fra den danske olie- og gasindvinding som følge af elektrificering er i analysen opgjort til mellem 0 og 0,9 mio. ton CO2 i 2030. Potentialet afhænger af det valgte løsningskoncept.
  • Potentialet for akkumulerede CO2-emissionsreduktioner frem mod indvindingsstoppet i 2050 er i analysen opgjort til mellem 3 og 14 mio. ton CO2. Potentialet afhænger af det valgte løsningskoncept.
  • Den samfundsøkonomiske CO2-skyggepris er i analysen opgjort til mellem 1.530 og 10.100 DKK-21/ton CO2. Skyggeprisen, som udtrykker de samlede samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med at opnå en reduktion i CO2-emissioner på 1 ton CO2, afhænger af det valgte løsningskoncept.

Baggrund

Analysen har afsæt i ”Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om fremtiden for olie- og gasindvinding i Nordsøen af 3. december 2020” (Nordsøaftalen). 

I Nordsøaftalen fastsættes en slutdato, 31. december 2050, for alle eksisterende og evt. fremtidige tilladelser til olie- og gasindvinding i Danmark. Desuden lægges der, iblandt andre initiativer, grund for igangsættelse af et samarbejde mellem myndighederne og olie- og gasbranchen i Danmark om vurdering af mulighederne for at elektrificere relevante olie- og gasplatforme i den danske del af Nordsøen med det mål at nedbringe udledningerne fra den eksisterende produktion. 

Analysen er udarbejdet under ledelse af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Energistyrelsen med deltagelse af repræsentanter fra olie- og gasbranchen i Danmark, Finansministeriet, Skatteministeriet og Energinet.

Kontakt

Chefkonsulent Troels Krogh, tlf. 3395 0901, tlkh@ens.dk
Presserådgiver Laura Andersen, tlf. 3395 0906, lrsn@ens.dk

Kontaktpersoner

Ture Falbe-Hansen
Pressechef (+45) 2513 7846

Abonnér på Energistyrelsens nyheder

Tilmeld dig